Výška schodu, je nějaké řešení jak snížit výšku?

Profilova fotka
Zdravím dnes podruhé. Máme docela velký problém. Zedníci nám postavili v přízemí o šár navíc. Oni to se mnou konzultovali (byl tam nějaký problém s výškou izolace podlahy, podlahovky, oken atd - nějak jim to nesedělo). Já si řekl, že dám na jejich zkušenosti (byli střízlivý a znám je), navíc jsem vysoký, vysoké stropy se mi líbí, tak jsem si řekl proč ne. Ale narazili jsme nyní u schodiště - viz obrázek. Vychází nám výška schodu 195mm. Což jak jsem se dočetl, není vůbec dobré, ale asi by se dalo naučit s tím žít. Nicméně bych to ještě rád poladil... Je nějaké řešení jak výšku schodu snížit? Nákres je přesně podle naší stavby.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, jak to vypadá dole pod schody, ale není možnost tam dát ještě jeden schod, i když budou schody trochu vystupovat do prostoru? Klidně by mohl být širší než ostatní schody aby se na něj dalo dobře nastupovat i z boku. Něco jako tady http://www.zivotnistyl.cz/admin/artic...
Odpovědět
Řešil jsem podobný problém. Trochu jsem si pomohl snížením výšky stropu - z původních 25 cm na 20 cm - měl jsem spiroll a na základě statického posudku jsem si to mohl dovolit. Pak už mě nenapadá nic jiného než si hrát s počtem schodů a najít nejlepší hodnoty poměru šířky a výšky. Může pomoci třeba tato kalkulačka: http://www.zhitov.ru/cs/lestnica5/
Odpovědět
Profilova fotka
my už máme hrubou stavbu krom schodů a nenosných příček hotovou. @jakuda jsou tma právě dveře, se kterými nejde hnout. ALE napadlo mě řešení, ptže schodiště chci pohodlné - malé děti, jednou zestárneme (i když máme ložnici v přízemí).... ...Otočit schody, aby vstup na schodiště byl na straně s koupelnou. Dveře koupelny dát na zeď kde je WC...pak by bylo PO PROBLÉMU. Mohlo by toto řešení někde narazit?
Odpovědět
Profilova fotka
@antonio222 Myslíte to tak, že by vstup do koupelny byl ze zádveří? To bych nedělal. Ať se budete snažit uklízet sebevíc, tak se zašpiněné podlaze občas nevyhnete a chodit přes to například bosky z koupelny by Vás štvalo. To už bych se raději smířil s tím, že by do komory pod schody nebyly dveře ale například těžký závěs.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Jaká je vzdálenost od těch dveří napravo k prvnímu schodu? Kolik tam chybí místa aby se tam vlezl pnohodnotný schod?
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda ano ze zádveří. s tou mokrou podlahou máte pravdu, ale nějakým koberečkem by se dalo ošetřit... teoreticky pokud půjdu s futrama uplně nadoraz směrem od schodiště tak 280mm, možná i víc. takže byste přidal schod, který by téměř lícoval s otvorem pro futra?
Odpovědět
Profilova fotka
@antonio222 Když se tak na to dívám, tak asi jo. Vadilo by mi to míň než vysoké schody nebo vstup do koupelny přes zádveří. Ale berte to jenom jako názor laika. Asi bych si to být Váma nechal propočítat od projektanta.
Odpovědět
Profilova fotka
no problém je, že v projektantovi jsme udělali trochu krok vedle... měl tam pár nesmyslných drahých řešení, které jsme po dohodě s ním měnili. s ním to proberu, ale zdejší názory jsou také užitečné.
Odpovědět
Zkuste si nakreslit ve zkosenych stupnich jeden navic...teoreticky by naslapna plocha mohla byt dost siroka. Pozor na vysoke stupne, at projedete kolaudaci....schody muzou mit max sklon a opravdu nebudou pohodlne.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 no nějak to řešit určitě budeme, těch 195mm určitě nechci...to co zmiňujete vy je další varianta, se kterou mohu kalkulovat. zkusím překreslit.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 to vypadá schůdně...
Odpovědět
Kolik vychazi sirka zkosenych stupnu v 1/3 bliz k vnejsimu okraji? Mela by to byt cca sirka klasickeho stupne.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Když jsem všechny ty točité srovnal na jednu hodnotu, tak to vychází na 335mm, rovný schod má pak 283mm. Tak to by mohlo být tedy... (?)
Odpovědět
@antonio222 Ja si myslim, ze ano. Jeste vnitrni hrany stupnu by meli mit min 130mm, ale toho ve vasem prostoru nedocilite, takze bych to takhle nechala. Uplne idealni to neni a tragedie take ne.
Odpovědět
Profilova fotka
tak jo. cenná konzultace! ještě mohu doprostřed dát místo cihly 140 cihlu 240 nebo 300...tím bych se dostal blízko k 130mm.
Odpovědět
@antonio222 Zajimava myslenka, ale asi bych to nechala takhle, aby schody byly prostornejsi (vzdusnejsi, take stehovani).....madlo bych dala na vnejsi stranu aby pocitove jdouci clovek sel po te siroke strane.
Odpovědět
Profilova fotka
jojo, přesně, o tom madlu už jsem uvažoval.
Odpovědět
Profilova fotka
co prosím říkáte na poslední variantu? nedočetl jsem se, ale není nějaké pravidlo, že při počtu schodků nad 16 musí být odpočívadlo? (matně si to z někama vybavuji, ale nemůžu dohledat)
Odpovědět
@antonio222 Marne hledam rozdil :) Mate pravdu, v jednom rameni max 16 stupnu ale RD maji vyjimku a mohou mit 18.
Odpovědět
Ahoj. Mám pocit, že u vnitřního okraje schodiště je normovaná nejmenší šířka stupnice. Je to asi 13 cm. Schody bych začal točit dříve, alespoň o jeden stupeň. Aby se i u vnitřní strany dalo taky našlápnout (i když blbě). Zajímavé je, že malé děti chodí zásadně po vnitřní straně, pokud dostanou na vybranou. Je to bližší. Hodně zdaru
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasycek čemu by prospělo, kdybych začal točit o 1 stupeň dříve? ano je to 130mm, ale na to se nemohu dostat :-/ @martii1 no jo, počet schodů vlastně nebyl změněn, jenom výška a šířka schodů, se kterou jsem už spokojený.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?