Beton vs Anhydrit pro dřevěnou podlahu s teplovodním topením

Dobrý den, rozhodujeme se mezi betonovu nebo anhydridovou podlahu. Budeme mít teplovodní podlahovku a pochozí vrstva bude třívrstvá dřevěná podlaha, konkrétně tato https://boen.com/10109226. Je mi jasné, že dřevěná podlaha není pro teplovodní podlahovku to nejlepší, ale prostě dřevo je dřevo. A tak jsem se chtěl zeptat jestli má někdo praktické zkušenosti a jde třeba poznat, že přes Anhydrit, tím že by měl mít lepší tepelnou vodivsot, lépe dřevo prohřeje než beton? A nebo jestli je to jedno a mezi betonem a anhydritem nepoznám rozdil. Nechal jsem si vypracovat nějaké cenové nabídky pro beton i anhydrit a cenově to je +/- stejné.
Odpovědět
@jenda3 je to jedno. Anhydrit je pevnější a tak stačí tenčí vrstva a nejsou nutné dilatace. Vy to zřejmě budete mít plovoucí, takže je to prakticky jedno a z hlediska tepelné vodivosti anhy/beton je to taky jedno. Záleží ale na tom, jak silnou máte izolaci pod podlahovým topením. Teplo se dělí podle rozdílu tepelných odporů. Tím že dáte nahoru dřevo z vyšším tepelným odporem půjde víc tepla dolů.
Odpovědět
Izolace bude v 1 patře 20cm a v druhém patře 10 cm. A dřevo budeme na podklad lepit. A anhydritu nebo betonu budeme dávat 6cm, tak ať se dostaneme do správné výšky pro finální podlahovou krytinu
Odpovědět
@jenda3 V případě betonu musíte větší, nebo členité plochy rozdělit dilatacemi. Protože chcete finálku lepit, musíte dilatace nějak přiznat i na finální podlaze.
Odpovědět
Pokud by to bylo jedno, tak bych určitě nevolil anhydrit. Zbytečné riziko ohledně vylité vody ap. Mně teda IVT technik doporučoval beton, ale nijak jsem nerozebíral proč.
Odpovědět
@jenda3 6 cm anhydritu je zbytečně moc. Pro zajímavost tepelná vodivost lambda anhydrit 1,8, cementový potěr 1,2. Čili lepší z tohoto pohledu anhydrit.
Odpovědět
Co jsem měl na stavbě chlapa z firmy, co by dělala beton, tak říkal, že 6 cm je minimu, ale že bude stačit. A co máme větší místnost je akorát obývak s jídelnou 35,5 m2. To říkal betonář, že se tam bude muset udělat dilatační spára. Řešil jsem pak i s podlahářem, jestli bude muset být v dřevěné podlaze nějaká dilatační lišta a říkal že ne. Že i když bude podlaha přilepené, tak že používají nějaké lepidlo, které má třeba milimetr vůli se pohnout pokud by bylo potřeba. Tak proto se ptám jestli má někdo praktické zkušenosti s tout skladbou podlahy
Odpovědět
@jenda3 jen malá oprava. V případě anhydridu je minimální síla 5 cm (35mm nad trubky) a není nutná žádná dilatace. Těch 6cm a dilatace platí pro litý beton
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Mám 143m2 lepené v jednom kuse a dilatace v anhydritu mezi místnostmi, ale ne na dřevěné podlaze. Po 3 letech spokojenost. Jediné dilatace jsou mezi dřevem a kachličkami, které mám vyplněné tmelem.
Odpovědět
Mám přesně tuto skladbu s betonovou podlahou. Beton se mi zdal byt lepsi z toho duvodu, ze kdyby se dovnitr dostala voda (jsme v zaplavove oblasti), nebude to tak fatalni. Diletace v betonu jsou, ale v drevene podlaze ne. Pry to udrzi to lepidlo. Do podlahovky poustim uplne minimum 25-28st. i v nejvetsich zimach a dum se v pohode vytopi. Zatepleni v podlaze 20cm. Pri teto teplote je ale podlaha spis vlazna, ma kolem 22st. Ja jsem mel spis dilema, jestli vzit olej nebo lak.
Odpovědět
Tady foto. Drevo je drevo 🙂
Odpovědět
@mirez Vypadá skvěle! To je masiv...?
Odpovědět
@mirez Kolik cm betonu prosím máte a jaký je to beton - cemflow? A proč přesně bylo dilema lak nebo olej? Děkuji.
Odpovědět
Článek se načítá
@horst_fuchs Diky. To neni masiv, ale prave trivrstva podlaha, konkretne Esco Kolonial Naturel. @znevrly Priznam se, ze podrobnosti, jaky to byl beton, nevim. V projektu mam 7cm. V minulem dome jsme meli lak a meli jsme s nim dobre zkusenosti. Od oleje nas hodne lidi odrazovalo, ze tam budou videt stopy, ze je to citlive na rozliti vody atp. Bohuzel nejlevnejsi lak byl o 50tisic drazsi. Tak jsem zvolili olej a uvidime. Co se mi ale zda, tak ten olej je na pocit teplejsi a celkove jsme s tim hodne spokojeni. Rozum a vsichni v okoli by volili vinyl, ale my jsme se rozhodli takto. Zatim toho nelituju a to bych nejake veci zpetne udelal jinak. Mam i drevena okna, coz nevim, jestli byla uplne nejlepsi volba.
Odpovědět
@mirez na to Esko Kolonial jsme se taky dívali, ale nakonec vyhrál Boen, ale to jen z důvodu že jsme ho chytli v akci za dobré peníze. Jinač, zatím jsem víc nakloněný k anhydritu a to jen z toho důvodu, že jsem na něj dostal skoro o 20k lepší nabídku než na beton.
Odpovědět
@jenda3 Boen u nás čeká na pokládku, budeme mít beton (už schne), ale nemáme podlahovku. @mirez máme taky olej a viděli jsme jí po pár letech používání a vypadala moc pěkně. A dřevená okna máme už osm let a neměnila bych.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?