Bílé soklové lišty/ skryté soklové lišty

Profilova fotka
Ahoj, obecná otázka - jak se vám udržují bílé soklové lišty? Jaký materiál jste volili? A dále prosím o radu - plánuji skryté zárubně, k nim by se mi hodily i skryté soklové lišty. Máte někdo zkušenost? Brali jste soklové profily od JAP? Napadá vás nějaké jiné řešení? Moc díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Zapuštěné lišty jsou perfektní, máme na schodech nezapuštěné, tenkrát se to nedělalo a ani nebyly ty co se zapouští do zdi, ale toho prachu co pořád na nich je :-(. Utřete a za hodinu když se párkrát projde kolem je tam prach usazený znovu. Volila bych dnes do baráku všecko co ulehčí do budoucna údržbu a úklid i za cenu že je to na pořízení dražší, do budoucna se to v každém případě vrátí a oplatí .
Odpovědět
@alinka1234 A nemáš prosím foto. Též o tom uvažujeme. Moc dekuji!
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova psala sem že máme nezapuštěné a na údržbu je to děsné, 18 roků se s tím trápím protože je na tom pořád hromada prachu, když sme stavili barák před 18 roky tak zapuštěné lišty nebyly :-(. V dnešní době když už ta možnost je mít lišty zapuštěné tak bych volila určitě ty, na každém sebemenším vodorovném "rantlíku" se akorát drží prach.
Odpovědět
@alinka1234 Aha, ja myslela, že nezapustene máš na schodech, protože se nedelaly a jinde jste pak dali už zapuštěné. :-) No máš pravdu, že se tam ten prach drží řádně. My mame lištu v zádveří a TM. A zrovna před tydnem jsem nadávala, že sice vysavač sám vyluxuje, ale lišta vypadá každou chvíli děsně. Jinde jsme lišty ještě nedali a nevím zda raději nezustanu nadále bez lišt. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova Pokud už máte postaveno, tak asi těžko dáš zapuštěné lišty, s tím už se musí počítat při stavbě a udělat se příprava...teď jedině sekat zdi a do toho bych opravdu osobně nešla :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@jitka_12345 Máme bílé soklové lišty a ano, musí se udržovat. Mám ruční vysavač, tak je 2 x do týdne přejedu, v celém domě mi to zavere asi 3 minuty, takže žádná hrůza... Pokud ale plánujete zapuštěné zárubně, určitě bych volila zapuštěné lišty, jen je potřeba s tím počítat při stavbě a udělat přípravu ;-)
Odpovědět
@qeszi Hm, to se mi právě taky nechce. I tak je tu jeste spousty prace a do toho zase sekat. :-| A z jakeho materialu je prosim mas?
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova Já nemám zapuštěné, máme bílé lakované ;-)
Odpovědět
@qeszi Jojo, to jsem pochopila! :-D Dekuji!
Odpovědět
Upřímně máme nezapuštěné lišty v bytě a já osobně bych do zapuštěných snad šla, i když bych musela ještě "sekat do zdi". Ono možná ani není třeba vysloveně sekat a udělá se spíš místo v omítce, ne? Strašně mě štve, jak se na tom drží prach, pořádně to nevyluxuju a stírat to ručně? Příšerná práce....
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova tenkrát se to nedělalo, mám bohužel nezapuštěné všady, jediné na co to je tak na binec, furt je to hnusně zaprášené. Jestli máš možnost si dat zapuštěné lišty i za cenu že b udeš muset teď sekat tak si je dej, teď uklidíš jeden binec ale když si dáš nezapuštěné tak budeš létat s hadrou celý život.
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova bez lišt bych asi také nenechávala protože budeš mět věčně špinavé stěny když budeš stírat hadrou, také to nebude zrovna praktické.
Odpovědět
Článek se načítá
@alinka1234 já myslím, že dodělat to je docela problém, protože budete mít malou podlahu. Jedině, že by se dělala nová.
Odpovědět
@alinka1234 No zatim to ještě nechám uležet. Už je nemáme rok a jde to, skoro jsem si zvykla. :-) Tam kde je ted už stejně máme se vytira asi nejvic - zádveří, wc, tm, takze uz je to fuk a i jinde to beru tim willeda mopem, takze zatim zadne nedostatky na zdech nepozoruji, možná tím klasickým provazkovym by to šlo, s neuspinenim, hůř. No tak uvidíme.
Odpovědět
@jaroslav1987 No tak to je taky možný, když jsem teď koukla na spáru mezi zdi a vinylem, tak by to chtělo předělat celé podlahy :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Nemáte někdo zkušenosti s použitím dilatačního tmelu na dřevěné podlahy? Nedal by se použít také na zakrytí mezery mezi stěnou a dřevěnou podlahou a vyhnout se tak úplně použití soklových lišt? Na skryté sokolové lišty je u nás už pozdě.
Odpovědět
@jakuda hmmm, tak to by se mi asi též libilo, bez lišt bych byla spokojena. :) Tady píši něco o korku a pružném tmelu. https://www.barlinek.cz/blog/dilatacn...
Odpovědět
Budeme mit zapustene sokly u dlazby, resili jsme pred omitkami, omitkari doporucili misto hlinikove listy, kterou jsem chtela dat (a je celkem draha - cca 200,-za metr), ze po zavadnuti jadrove omitky ji odspoda seriznou a do stuku pak davali sadrokartonarske rohy... jeste nemame finalni povrchy, tak nemuzu dat konecny vysledek, ale doufam, ze to bude ok...
Odpovědět
@jani_ha nemůžete prosím přidat foto. Děkuji
Odpovědět
@jaroslav1987 nemam vyfoceny detail, zkusim to pristi tyden, az budu na stavbe... nicmene to ted bude takove zkreslene, protoze tam jsou jeste ty dilatacni pasky, co se davaji pred vylevanim podlah...posilam tedy to, co mam v telefonu zatim...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@jani_ha nemáte už prosím hotové podlahy? Jaká lišta se tam potom bude dávat a jak se bude upevňovat? Děkuji
Odpovědět
@jaroslav1987 čekáme... Příští týden už by snad měli nastoupit obkladači, tak budu moci za nějaký čas vložit finální foto... Jinak my to takto máme řešeno pouze u dlažby - takže se tam bude řezat pásek dlažby a lepit se bude na zeď lepidlem. Nicméně si myslím, že by to mělo takto fungovat i u plovoucích podlah ( pásek podlahoviny nalepeny na zed.)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@jani_ha Dobrý den, nemáte prosím foto hotových lišt? Zajímá mě, jak to nakonec dopadlo 🙂 Děkuji.
Odpovědět
@cbr Já jsem moc spokojená...
Odpovědět
@jani_ha Díky moc, vypadá to hezky 🙂
Odpovědět
Nerealizoval někdo skryté lišty v pasivu? Na pohled a údržbu je to paráda, ale bojím se narušení neprůvzdušnosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 není problém za lištami provést hydroizolaci jako v koupelně a určitě tudy nic foukat nebude. Dělal jsem to u lišt z keramických obkladů.
Odpovědět
@noemi77 my jsme udelali. Hodili jsme to jen do lepidla. Uvidime co na to blower door test🙂
Odpovědět
Mam par otazek. 1. Kdyz chcete tyto zapustene listy, musi byt uz predem vybrany typ listy, aby se na tu vysku vynechala omitka, nebo je nejaka univerzalni vyska techto zapustenych list? 2. Zapousti se to jen do omitky nebo se seka i cihla? 3. Neni pak problem s praskanim omitek, kdyz omitka vysycha, ze by se omitka smrskla a vznikla mezirka mezi listou a omitkou?
Odpovědět
@islandia 1. Lišty jsou nařezané z obkladů - výšku si tedy učíte sami. 2. Máme jen v omítce, ale pravda, že asi na dvou místech se to malinko nevešlo, tam se pak lokálně dosekávalo. 3. Mezery zatím nepozoruji
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?