Dřevěná podlaha po pár letech. Jaká je údržba a odolnost?

Profilova fotka
Zdravím, hledám kohokoliv, kdo by byl ochoten sdílet se mnou zkušenosti s dřevěnou podlahou ve vztahu k její odolnosti a životnosti. Uvažujeme nad ní, protože ke dřevu máme po všech stránkách kladný vztah, ale náročnější podmínky jí těžko v rodinném domě vymyslíte...podlahové topení, malé děti, velký pes, život na plný pecky. Prosím, pokud doma máte dřevěnou podlahu, která je pár let vystavená podobným podmínkám, byli byste ochotni sdílet její aktuální stav popisem či fotografií? Teorie jsme u výrobců a dodavatelů již slyšeli mnoho, zajímají nás příklady odžité praxe. Předem díky.
Odpovědět
@weddingstuff rodice maji v dome klasicke dubove parkety, lakovane.Brousili po 15 letech uzivani v ramci celkove rekonstrukce interieru.Kdyby na podlaze nebyly spaleniny od spadlych prskavek,tak verim,ze ani brousit nebylo treba.Az postavime,tak planuju do obytnych mistnosti take dub.Kvuli podlahovce ale vicevrstvy do 14 mm.A urcite lak, ne olej.Nechce se mi to kazdy rok natirat....
Odpovědět
@t_makovice my taky máme podlahové topení, všude masivní dubové parkety a jsme spokojeni
Odpovědět
@chrobakv můžu se zeptat na konkrétní značku parkety a její tloušťku? díky moc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@weddingstuff máme to podobně, zatím jsme rozhodnuti pro vinyl, právě kvůli té náchylnosti k poškození a podlahovému topení, ale to dřevo mě pořád láká, láká :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme podlahu z levných smrkových prken - na dřevu jsme trvali, ale statisícové investice do tvrdého dřeva nám v bytě připadaly absurdní. Dřevo smrku je opravdu měkké, takže s poškozením postupem času jsme počítali. Máme ji devět let, k tomu 2-3 kočky, které se na ní honí a zarývají do ní drápky, v rozích si na ní drápky brousí, k tomu dvě děti a zezačátku jsem po ní chodila i v podpatcích. Na nejnamáhanějších místech je dost poškozená, tvoří se na ní takové proužky z odloupnutého dřeva. V ložnici jsme podlahu mírně renovovali před dvěma lety, protože jsme měnili rozložení nábytku a pod původními místy dřevo změnilo barvu. Nebrousili jsme jej, jen znovu navoskovali, a podlaha vypadá znovu jako nová. V obýváku počítáme s tím, že podlahu časem necháme přebrousit - prkna jsou tlustá 4 cm, takže to můžeme dělat znovu a znovu, obrousí se jen tenounká povrchová vrstva. Ale zatím se nám dřevo líbí i takto poškozené, k bytu s dětmi a zvířaty se to podle nás hodí. V předsíni máme vinyl a v něm je po stejné době několik děr, které se nám nepovedlo ani nijak zalepit, takže tam nás výhledově čeká výměna. Až budu vybírat podlahu znovu, 100 % zvolím opět dřevo. Kdybych zařizovala dům, volila bych tvrdší dřevo i za cenu výrazně vyšší ceny. Ale do bytu bych volila opět stejně, i za cenu občasné nutnosti přebroušení. Díky přebroušení je podle mého názoru životnost výrazně delší než u spousty jiných povrchů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?