Jak se tvoří podlaha?

Ahoj, jelikož jsem v tom úplný laik, prosila bych o laické vysvětlení - "jak se to dělá" :-) Zjednodušeně mi jde o to, co vlastně patří všechno na podlahu před položením finální krytiny. Vím, že v podstatě úplně na základové desce by měla být asi nějaká izolace, pak trubky vody a elektřina.. pak se to něčím zalije...? pak se položí podlahové topení, vyzkouší se a finální zalití (budeme mít anhydrit) a čeká se... a pak to, co budeme mít (marmoleum). Popsala jsem to správně? Když tak prosím o upřesnění :-) Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
máš to téměř správně: základovka + hydroizolace (IPA), trubky, elektro, polystyrén, lesklá folie nebo plast.desky, topení, beton (jakejkoliv, třeba anhydrit, na něj se často dává ještě nivelační stěrka), a pak záleží na té finální vrstvě (třeba pod plovoucí položení kročejová vrstva)
Odpovědět
@sathine no, mela bys mit v prve rade projekt, kde mas napsanou skladbu podlahy... trubky vody, odpadu nebo elektro zrovna v podlaze nejak vhodne nejsou, ale dost lidi si tim ulehcuje praci... jinak. jeto nasledovne: izolace (jaka zalezi na mereni radonu), na tom podlahovy polystyren (tloustka - musi se spocitat, aby izolovala a zaroven vychazela vyska podlahy), podlahove topeni bud na folii nebo na systemovych deskach (musi byt projekt topeni), lita podlaha (beton, anhydrit, cementak), finalni podlaha.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk muzu mit mozna hloupy dotaz, proc se na anhydrit dava nivelacni sterka kdyz primo anhydrit je samonivelacni? A vzdycky jsem si myslel ze anhydrit neni beton... (viz beton - jakejkoliv treba anhydrit)
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans to ti nepovím, asi pro lepší pocit.... :-S Anhydrit bych klasifikovala jako "skorobeton" - písek, voda a dihydrát síranu vápenatého (kterej se dává i do cementu). Dneska jsou desítky různých betonů, s různými příměsemi, zbytečné hledat ten "pravej". (předpjatý beton, sklobeton, vláknobeton, polymerbeton, vodotěsný beton, zhutněný beton, betonový potěr, cihlobeton,..)
Odpovědět
@jumpmans Na anhydrid nepatri sterka, je samonivelacni.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 prave proto, ze je samonivelacni, nechapu proc na nej odbornice na betony zuzekk, ktera povazuje anhydrit za "skorobeton" cpe sterku.... a to ze je samonivelacni pisu hned v prvni vete ;)
Odpovědět
@jumpmans pokud je finální úpravou PVC / LINOLEUM tak se na anhydrit děla stěrka to ti řekne každej podlahář....
Odpovědět
@mitote Můžu se zeptat, proč není vhodné tahat odpady, vodu a elektro v podlaze? Kudy je to tedy vhodné tahat? Neberte to jako rýpání, zajímá mě to ;) Děkuji
Odpovědět
@1karel1 Já mám vodu naprojektovanou v podhledu.
Odpovědět
@r4d3k74 A odpady?
Odpovědět
@1karel1 kouknul jsem na projekt a k prostupům kanalizace skrz desku mám odpady od zařizováků příčkami, pouze vana v jedné z koupelen má odpad dále od zdi a tedy nevím kudy vodák povede, zda kolmo na zeď a dále po ní nebo šikmo přes podlahu. Jinak mám v podhledu naprojektovaný i samostatný obvod topení ke koupelnovým žebříkům a radiátoru v TM. To by mě docela taky zajímalo, zda to tu má někdo také tak - tedy vodu a topení v podhledu.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 je to kvuli jednodussim pripadnym opravam. Podhled ze sadrokartonu se rozebere a opravi snaz nez neco v polystyrenu v podlaze. Ja mam vetsinu tahanou v prickach nebo v podlaze v 1np, ktera je rozebiratelna.
Odpovědět
Článek se načítá
@jumpmans jj, je to tak myšleno, jen sem se s tím zatím nesetkal a jsem docela zvědavej jak to na to bude koukat vodák. Co jsem koukal, tak to většinou vedou právě v podlaze nebo zdi. A nebude ta voda slyšet?
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 pokud ty trubky jsou sprsvne izolovane a dobr eulozene tak to slyset neni. Mame takhle tahanou vodu zatim po zdi a slyset neni nic.
Odpovědět
Děkuji moc za odpovědi. Abych se přiznala, přijde mi jednodušší se zeptat tady a pak se třeba kouknout do projektu, protože mu moc nerozumím :-) Takže když jste mi to tak krásně vysvětlili, tak se hned kouknu do projektu a budu vědět :-) Jinak my taky plánujeme tahat vodu i elektřinu v podlaze, věřím, že opravy snad nebudou nutné :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?