Liapor pod podlahový polystyren?

Dobrý den, pořídili jsme dům, ve kterém bývalý majitel začal rekonstrukci, kterou nedokončil. V některých pokojích je položen polystyrén , na který se bude dávat separační folie a podlahové vytápění zalité anhydritem. Pod polystyrenem je Keramzit Liapor. Někde je použita zrnitost 1/4, někde 4/8. Můj dotaz zní - nemůže po vylití podlah anhydritem dojít k dlouhodobému sesedání podlahy tím, jak bude vlivem hmotnosti anhydritu docházet k zatlačování kameniva (zejména větší zrnitostní frakce 4/😎 do polystyrenových desek? Podle mého názoru by vlivem sesedání podlahy mohlo dojít k deformaci trubek podlahového vytápění, ale také k vytvoření praskliny mezi dlažbou na podlaze a obkladama na stěně. Hodí se tedy vůbec tento typ materiálu pod polystyren/lité podlahy? Pokud ano, jaká je doporučená frakce? Děkuji za odpověď. Hezký nový rok.
Odpovědět
Nevím jaká je pevnost liaporu, no nicméně, pokud se to udusá, srovna do latě, nemělo by to tvořit podle selského rozumu problém
Odpovědět
Někteří realizátoři to takto podsypávají, ale spíš u tenkých izolací. Osobně jsem stejného názoru, tj. že hrozí, že může dojít při zatížení k poklesu tím, jak se do EPS kameniv zakousne (i když zkušenosti těch, kteří to tak mají, mohou hovořit jinak). Řešil bych to tak, aby první vrstva EPS byla jednak vyrovnávací a jednak končila min. na úrovni trubek s tím, že bych tou první vrstvou ESP ty trubky nepřekrýval, ale vyříznul a vypěnil (pěnou Ceresit WhiteTeq), poté pěnu seříznul a až následně pokračoval s druhou a další vrstvou EPS. Kde jsou nerovnosti překryvů hydroizolace, tam horkovzdušku, příp. tu první vrstvu EPS rozdělit na dvě a nejprve si srovnat základ vůči hydroizolaci a pak vůči trubkám - prostě si s tím fakt vyhrát. Jinak vždy myslet na to, že EPS musí sedět plochou, nikoliv bodově - bodové usazení pak vede k sesedání a dutinám, které mají za následek zvýšený kročejový hluk.
Odpovědět
Ještě doplním, nevím v jaké to je fázi ale mohla by pomoct vrazit mezi liapor a polystyren OSB desky tenké by postačily, pak by byla 100% záruka, že se to neprohne
Odpovědět
@tomek001 Frakce 1-4 a řádně udusat. Mezivrstva z OSB pro jistotu asi jo.
Odpovědět
Děkuji všem za rady. Situace je taková, že v polovině patra je už polystyren položen, ve druhé ne. Někde je hrubší frakce, jinde jemnější. Když po tom polystyrenu člověk chodí, tak to nevypadá, že by se ten liapor nějak moc zašlapával, nebo vytlačoval mezi deskama (pravda, nemám objemovou hmotnost jako anhydrit 🙂 . Někde jsou totiž mezery mezi polystyrenovými deskami zafoukány pěnou. Navíc je celé patro domu zpevněno kovovými trámy, které liapor i polystyren drží v nějakých mantinelech - viz foto. Nevím tedy, jestli to teď celé rozebrat, vyhodit tu hrubší frakci liaporu a nahradit ji jemnější frakci + tam nařezat ty OSB desky? Na druhou stranu...těch 50l pytlů na to padlo snad přes 20 😞 Jak vhodně udusat ten liapor? Stačí udusat latí popř zednickou lžící/hladítkem? Vibrační desku tady asi nedotáhnu... Bývalý majitel nakoupil spoustu 10cm polystyrenu. Lepší je prý ale dávat 2 vrstvy 5 cm, než 1 vrstvu 10cm. Je to velký problém, když použiju ten 10cm? Tedy s přihlédnutím k tomu, že bude omezený jeho pohyb do stran v důsledku těch trámu.
Odpovědět
Ještě pro doplnění - detail liaporu pod polystyrenem a štítek použitého polystyrenu. Je pevnost v tlaku při 10% stlačení: 100 kPa jako dostačující pod anhydrit?
Odpovědět
Liapor se nehutní, není možné ho nijak "udusat", jenom se stáhne laťí do roviny a ihned se pokládá polystyren. Pokud bude Liapor rovnoměrný, tj, nebude někde drobná frakce a jinde hrubé kamení, nebude to ani extra sedat. Můžete použít EPS150 a skoro bych to i doporučil. Zásadní je aby se po jednou položeném EPS už nešmatlalo, nebo co nejméně, aby se do liaporu nevydusaly chodníky.
Odpovědět
@obludak Děkuji za radu. Jejda, tam už je připravený EPS 100 😞 není lepší k té hrubozrnné frakci nahoru přisypat jemnější, aby se snížila "hrbolatost" a omezilo zakousávání kuliček do polystyrenu a tím pádem sesedání podlahy?
Odpovědět
Nemíchal bych to. Můžete docílit toho že jemná frakce časem zapadne více mezi hrubou a bude to ještě horší. EPS 100 není špatný, když už ho máte, jen si dejte záležet na zahlazení té drtě a na podlahu v pokoji by to mělo být OK. Škoda že nemůžete dát dvě vrstvy EPS křížem, ale nedá se nic dělat. Hlavně aby to bylo pokud možno co nejvíce rovnoměrně sypané, bez dutin a kapes okolo těch trámů / nosníků. Jakmile to jednou zalijete AH, asi se hmota už rozloží pěkně. Najděte si video s pokládkou liapor + EPS, rovná se to opravdu těsně před položením řady EPS a mezi rovnací latě. Nezkoušejte vyrovnat celou podlahu liaporem načisto a pak celou podlahu EPS, rozdupete si to.
Odpovědět
Děkuji za užitečné dotazy, musím říct ,že to jde docela dobře, ale raději jsem přiobjednal nivelační křížový laser, abych měl výšku polystyrénu pod kontrolou nejen u stěn, ale i v prostoru. Mám ještě pár dotazů: 1)
Odpovědět
Děkuji za užitečné dotazy, musím říct ,že to jde docela dobře, ale raději jsem přiobjednal nivelační křížový laser, abych měl výšku polystyrénu pod kontrolou nejen u stěn, ale i v prostoru. Mám ještě pár dotazů, pro lepší představu přikládám fotky: 1) Z kuchyně jsou dveře nad balkon, pod kterýma je výztuž z roxorů. Nějaké tipy, jak pod to narvat polystyren? Alternativní zasypání liaporem asi nebude to nejekonomičtější, navíc stejně se do něčeho musí uchytit trubky podlahového vytápění... 2) V podlaze vedou trubky k radiátorům - jaká je optimální tloušťka izolace (Mirelon TUBEX)? Některé trubky už jsou sice izolací obaleny, ale jistota je jistota. Bývalý majitel izolaci podélně rozříznul, aby mohl izolaci na trubky nasadit, ale ne všude drží na svém místě. Můžu izolaci po obvodu svázat vázacími pásky (třeba co 20 cm)? Nebo to nějak opěnit PUR pěnou a nestarat se? 3) Jedna vodovodní trubka vede nad kovovými trámy. Nemá někdo nějaký tip, jak si s tím poradit? Děkuji za rady, T
Odpovědět
Nikdo nic?
Odpovědět
Článek se načítá
ad 1. na co tam ty roxory vlastně jsou? Má to nějakou statickou funkci? nešlo by je třeba vyřezat pryč, případně nahradit jen několika málo I profily mezi traverzy? Přijde mi to jako samodomo pokus o přípravu na armování podlahy za použití odpadu, nebo možná podlahový rošt. ad 2. Tubex se dá spojit takovými plastovými C sponkami. Trubky samotné jsou předřezané, sponkuje se to normálně. Kupuje se to podle průměru potrubí, tloušťku není potřeba přehánět. Tlusté izolace jsou spíše na speciální účely, třeba na trubky s chladivem. ad 3. začněte tím že TUHLE trubku hodíte do háje a uděláte novou v kolmých trasách, plných délkách, a do správných míst. Do traverzy se dá vypálit díra, ale já bych to vedl spíše ve stěně, abyste při poruše nemusel rozkopat podlahu v celé kuchyni/obyváku. Fotodokumentace nezbytná. Tady někdo hodně spořil.
Odpovědět
@tomek001 Pošlete tel. na kotel@atlas.cz zavolám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?