Položení lina na smrková prkna ve starém RD

Dobrý den, nevíme si rady s podlahou v kuchyni. Je ve 100 let starém RD, který prošel cca před 50-ti lety mírnou rekonstrukcí. Podlaha je ze smrkových prken, pod kterými jsou trámy a nějaká hlína, místnost je celá podsklepená. Celkově je v dobrém stavu. Myslíme si, že do kuchyně bude praktičtější lino, ale nevíme zda nám podlaha nezačne hnít a jak vůbec při pokládce postupovat aby nebyly časem vidět mezery mezi prkny. Děkuji za radu
Odpovědět
@alischka156 Podobný problém jsem řešil na chatě. Pokud je vše vysušené a nemůže se pod podlahu dostat vlhkost tak by to mělo být ok. U těchto podlah bývalo ještě mezi trámy odvětrání.
Odpovědět
@travas Jenomže to "lino" tu podlahu tzv. zadusí - tam už žádné odvětrání nebude mezi prknem a PVC. V kuchyni bývá hodně vlhkosti a páry, odhalená smrková podlaha by to ustála, ale překrytá umělinou... to není dobrý nápad (ještě je tam k tomu nové těsné okno místo starého, které netěsnostmi mělo přirozenou ventilaci). Navíc nepoškozená stará široká masivní prkna mají větší hodnotu, než PVC. @alischka156
Odpovědět
@alischka156 Dala si to babička a lino se velmi rychle vyrýsovalo podle prken. Mě by to přišlo líto, co takhle bruska a lak? Budete mít luxusní podlahu.
Odpovědět
@wegar Popsal jsem vlastní zkušenost, pokud jste rozebral nějakou starou prkennou podlahu tak mezi trámy bývalo odvětrání zespodu podlahy tj. žádné zadušení se nekonalo. Pouze souhlasím, pokud jsou prkna nepoškozená ošetřit nátěrem.
Odpovědět
@travas Máme takové podlahy a dobře vím, co se dělo od 70. let, jak na ně lidé dávali noviny, igelity, koberce nebo PVC. A co to pak s masivem udělá. Většinou je i ten rošt (na který jsou prkna přibitá) obsypaný hlínou, takže zase až taková větrací mezera tam není. Zeshora to PVC totálně zadusí.
Odpovědět
Máme obavu, že pokud ji zbrousíme a přelakujeme, tak nevydrží. Přeci jen v kuchyni je to větší zátěž, navíc máme malé dítě, které nic nešetří... Rodiče mají smrkovou podlahu v obýváku, je to krásné ale už ji mají samou rýhu.. Nevím jestli nestli nebude lepší dat prkna pryč a udělat jí nově. Každopádně děkuji za rady :-)
Odpovědět
@alischka156 Pokud si nechcete zadělat na problémy tak tam to líno nedávejte. Za prvé se Vám tam ty prkna vyrýsujou a za další si zaděláte na problém s houbama. Nejlepší řešení je nad tím udělat rošt aby to větralo a novou podlahu (každopádně vidím problém v tom, že tam není izolace). Raději se poradit s firmou která má zkušenosti. Raději rýhy v podlaze než dřevomorku. Já osobně bych ty prkna přebrousila a ošetřila, nebo vyměnila, ale to dřevo nechala - no tak to dítě odře - za pár let vyroste a můžete to znovu přebrousit.
Odpovědět
@alischka156 Jestli jsou prkna v dobrem stavu, tak co je třeba obrousit a ošetřit lakem nebo nějakým nátěrem a nechat podlahu tak jak je? Linoleum bych na ní rozhodně nedával, časem vám vylezou ty prkna a může se vám tam držet vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka
@alischka156 linem tu podlahu zazdite, udusite a bude to tam idealni pro pestovani hermelinu - za mne urcite ne
Odpovědět
@alischka156 nezakrývat, podlaha je krásná a pokud je v dobrém stavu, tak bych jí jen obrousil, upravil a ošetřil a hotovo, žádné lino bych na ní nedával, to tu podlahu udusíte a to by byla škoda.
Odpovědět
obrusiť a nalakovať-bude to mať dusu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?