Lupkání dlažby na anhydritu, co s tím?

Dobry den, nemáte někdo zkušenost s tímto: mame novostavbu, konec 5/2018 vylit anhydrit, v 8/2018 dlažba. Topna zkouska probehla, meli jsme vysousec, nez se pokladalo tak se merila vlhkost, bylo vse OK... Máme asi problém ve 2 mistnostech s dlazbou - vstup 6,5m2 s podlahovkou - u vchodovych dveri dlazba jakoby lupne,praskne kdyz tam slapneme, ale pouze kdyz se topi do podlahy. V technicke mistnosti cca 13m2 to u tech vchodovych dveri taky lupka,praska ale to i kdyz se netopi... nevite cim by to mohlo byt? muze se tak anhydrit houpat? zadna dlazdice neni praskla ani spary, v jinych mistnostech s anhydritem to nedela (wc, koupelna, spajz), tyka se to jen tech 2 mistnosti ktere vedou ven, jsou tam plastove dvere... poradite nekdo? diky a hezky den
Odpovědět
Dobrý den, podařila se zjistit příčina? Děkuji.
Odpovědět
To máme taky, lupe to při pochození přes tu dlažbu. S tím by se nedalo dělat asi nic jiného, než ty kachličky vyrvat ven/vymlátit a nalepit je tam znova.
Odpovědět
Taky máme tento lupkajicí (praskající) problém, a to na wc 1 dlaždice. U nás bude ale asi problém v tom, že tam vedou trubky na vodu tak mě napadlo jestli nedošlo k mírnému prohnutí či prasknuti eps (když se vydlabává pro truky) a proto to praskání, když je pod anhydritem “bublina”. Jediné řešení asi je to vybouchat až na eps a vyměnit ho.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Jake lepidlo jste pouzivali u dlazby? Pokud C2T nebo C2TE S1? Lepidlo by melo byt pri zmenach teplot flexibilni (oznacsni S1,S2, pokud jste dali klasicke C2T doslo pravdepodobne k popraskani soudrznosti lepidla, protoze neni flexibilni.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@petramana Také nám to dělá. Na 4 místech v koupelně a prádelně vždy na krajích místnosti u zdi. Absolutně nechápeme čím to je. Ani projektant neví, ani obkladač. Čím to může být a jak to opravit 😞
Odpovědět
@radek_pavlicek Také nám to dělá. Na 4 místech v koupelně a prádelně vždy na krajích místnosti u zdi. Absolutně nechápeme čím to je. Ani projektant neví, ani obkladač. Čím to může být a jak to opravit 😞 Dlažba dutá není při poklepání.
Odpovědět
Dlaždice je zřejmě částečně nebo úplně odlepená. Pokud to dělá 1-2 dlaždice, tak vyškrábat kolem ní spáru, opatrně vyloupnout dlaždici, vyškrábat lepidlo, přilepit znovu, zaspárovat. Pokud to dělá celá podlaha, tak vymlátit dlažbu, položit dlažbu znova.
Odpovědět
@m_i_r_e_k dlaždice nejsou duté na poklepání. Obkladač si myslí, že jsou přilepené. Ale dělá to na 4 místech, začalo to dělat postupně až po nějaké době topení pár měsíců. Stejná dlažba i na wc, vstup, garáž a tam je to ok. Jen koupelna s pradelkou, ktera se lepila dohromady. Jak poznat, zda jde opravdu o špatně nalepenou dlažbu. Nemohl by být problém s podkladním betonem - cementový potěr...
Odpovědět
@m_vasickova Může být problém i v betonu, ale většinou je problém v obkladačovi. Bez sundání dlaždice to stejně nepoznáte.
Odpovědět
@m_i_r_e_k žádná dlaždice není prasklá ani spárovačka ani odtržený silikon. Prostě to na těch místech jakoby i zapruží když na fo stoupne manžel a i křupne/lupne při běžné chůzi. Jedna dlaždice která to dělá je u pračky a lupne to i když jen pere pračka.
Odpovědět
@m_vasickova Jj, řešil jsem tohle už několikrát v našich nájemních nemovitostech. Příznaky jsou většinou podobné, jako popisujete. Některé dlaždičky se trochu hýbou při našlápnutí. Při určité konstelaci hvězd to lupe a křupe, jindy to zas nic nedělá. Prasklá spárovačka nemusí být vůbec vidět. Po vyškrábnutí spárovačky jde někdy dlaždice rovnou vyndat, nebo stačí trošku zapáčit. Oprava bohužel většinou není úplně trvalá, protože pokud to dělal nějaký umělec, tak se postupně začnou uvolňovat další a další dlaždičky
Odpovědět
@m_vasickova nebylo pouzito flexibilni lepidlo nebo nanos dlazdice byl prilis nizky. Prvni moznost znamena ze praskani zousobuje lepidlo ktere praska protoze neni expanzni. Druha varianta souvisi s tim ze pod dlazbou jsou pukliny, ktere nedrzi dlazbu pospolu.
Odpovědět
Článek se načítá
@m_i_r_e_k delala nám to firma, na smlouvu, ale obkladač byl strašný případ. Celková nespokojenost a jednání s firmou i co se týče neustálého přeceňování zakázky v průběhu realizace. Teď pokud byla chyba v pokládce, jak jim to dokázat a reklamovat práci. Když se lupkala pouze jedna dlaždice tak řekl, že je chyba podkladu... Teď už to po 3 měsících bydlení lupe na 4 místech.
Odpovědět
@m_i_r_e_k našla jsem fotku lepidla ktere pouzival
Odpovědět
Profilova fotka
@m_vasickova může se stát, že to od toho anhydritu prostě odstřelilo a v podstatě je chyba v pokládce. Záleží na postupu lepení a zda-li bylo správně napenetrováno. V tomto případě to nemusíte ani poznat, spárovačka může jen mikro trhlinu a silikon to neutrhne. Obavám se, že bez demontáže dlaždice budete těžko něco dokazovat. Pokud by byla na straně dlažby minimální stopa po lepidle, tak je chyba v pokládce a nebylo použito dvoukontaktní lepení a lepidlo mohlo na podkladu zaschnout. Uvedené flexi lepidlo je z těch levnějších a nepodporuje deformovatelnost, což je v dnešních podmínkách rychlostaveb a podlahových topení žádnoucí. Doufám teda, že máte problém jen lokálně a například u té pračky dochází k vibracím a mohla narušit soudržnost mezi dlažbou a podkladem.
Odpovědět
@slamer právě to dělá na 4 různých místech po koupelně a prádelně. Vpodstatě, když jde po dlažbě někdo těžší nebo více lidí tak to lupne. Jakoby se to hýbe. Byl se na to podívat jiný obkladač a ťukali na dlažbu apod. a nepřišlo jim to duté. Začalo to ještě dřív než jsme nainstalovali pračku. Neudělalo to ani hned po pokládce, ale až za nějaký čas...první to začalo v jednom místě a postupně se přidali další 3 místa...
Odpovědět
@slamer nemáme anhydrit, ale máme litý cementový potěr...
Odpovědět
@m_vasickova pokud máte podlahové topení, je nezbytné použít flexibilní lepidlo a lepí se "dvojšichtově". To znamená, že se natáhne lepidlo na podklad i dlaždici. Na fotce vidím lepidlo KS FLEX/FIX. Neznám ho, ale pokud by se jednalo o flexibilní lepidlo, mělo by být v označení písmenko S1 nebo S2. Nic takového jsem tam nenašel. Podle mého názoru je to chyba firmy. Jen doplním, já se tím neživím. Jen jsem si dělal dlažbu sám a tak jsem si přečetl, jak se to má dělat a čím lepit.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 jak jsem psal, tak uvedené lepidlo nepodporuje deformatelnost a tedy není s označením S1, S2. Podporuje to vyšší řada a to KS flex max a KS flex plus.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_vasickova to se omlouvám, přehlédl jsem to, každopádně to je v tomto případě celkem jedno. Vypadá to na špatně zvolené lepidlo, ale stejně to nezjistíte co s tím, pokud neproběhne demontáž.
Odpovědět
@slamer takže sundat jednu a mrknout pod to? Když bude problém v lepidle, jak to poznáme, bude popraskané?
Odpovědět
Profilova fotka
@m_vasickova první bych se podíval do smlouvy a zjistil jaké jsou podmínky reklamace. Poté bych urgoval firmu o nápravu. Pokud budou proti, tak bych se možná obrátil na znalce. Pokud budou nějak komunikovat, tak bych je přizval na demontáž té jedné dlaždice. Pokud nebudou chtít být u demontáže, tak bych kontaktoval stavebního znalce a demontáž řádně zdokumentoval. Zdá se to být nesmysl, ale je potřeba předejít následným komplikacím s tím, že vám to firma prostě neuzná, i když bude chyba v nalepení. Nemusí se totiž poté jednat o jednu, dvě dlaždice, ale třeba o výměnu celé místnosti. Špatně nalepená dlaždice se pozná tak, že lepidlo je pouze na betonu a na dlažbě je minimální podíl lepidla a nebo opačně, záleží jaký byl postup lepení. Lepidlo nemusí být popraskané, aby se odtrhlo od podkladu.
Odpovědět
@slamer a byla by ta dlazba treba na poklepaní dutá? Projektant i jiny obkladac co se jen prisel podivat tak poklepali a rekli ze to dute neni. Vic k tomu nedokazali rict...
Odpovědět
@m_vasickova pokud natahovali lepidlo jen na dlaždice, tak se to mohlo trhnout u podlahy a nebude to znít dutě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@slamer zatim jsme to nechali tak a cekali jsme co to udela dal. Jakmile se prestalo topit do podlahy, prestalo to lupat... Proc to tedy lupe jen kdyz se topilo v zime? Muze to byt tim lepidlem?
Odpovědět
@m_vasickova Tepelná roztažnost. Někde bude ztvrdlá spárovačka, nebo kontakt obkladu s dlažbou. Po vypnutí topení se to prostě trochu stáhne. Chce to projít mezeru mezi dlažbou a obklady. Zkusit najít kontakt, nebo tu spárovačku a zkusit vybrousit a znovu zasilikonovat.
Odpovědět
My měli tento problém, ostatně před 2 lety jsem to tady psal... Náš problém bylo nerovnost povrchu, lupala každá druhá, některé dlažby praskly, bylo pod něma duto. Propadla se zem včetně PT a anhydritu, střihlo to trubku k topení na žebřík v zemi, pak to střihlo hlavní přivaděč do domu na vodovod, začla vytékat voda pod polystyren a byly mokré zdi ve třetině přízemí a nakonec se propadá sprchový kout a urvaly se spárovačky, silikon taky, tak se ta chodba stejně vymlátila, natáhla druhá trubka a dal se Click vinyl Můžou za to geodetické podmínky a to, že něco je v zemi v našem případě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících

Odpověď na příspěvek od davex:

@m_vasickova Tepelná roztažnost. Někde bude ztvrd…
@davex v létě nám nic nerupalo. Už se začalo topit a lupání, které bylo loňskou zimu nezačalo. Už jsme si říkali, super, nelupe to, asi si to sedlo. A teď mi vytekla trochu pračka a v ten moment to začalo lupat. 4 dlaždice při chůzi i zatlačení. Jakmile to vyschlo už to zas přestalo. 😄🤦🏼‍♀️ Tak opravdu nechápeme...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?