Mám v tom zmatek - lino, pvc, vinyl

Profilova fotka
Prostudovala jsem už několik serverů zabývajících se podlahami, ale stále všemu nerozumím... 1. Zaujalo mě lino, linoleum - ale vypadá to, že lidé často říkají "lino" a myslí tím PVC. Protože ať hledám, jak hledám, dekory linolea se nedělají např. "imitace prkenné podlahy" apod., vždy to vypadá tak nějak "mramorově". Narazil jste někdo u linolea na nějaký opravdu pěkný (a cenově rozumný) dekor? 2. Je nějaký rozdíl mezi PVC podlahami a vinylovými? Protože když někde zadám "PVC podlahy", často mi vyhledávač najde vinylové. Že by "poly" a "chlorid" nehrály žádnou roli? A nakonec - měl jste někdo možnost porovnat PVC podlahu a linoleum? Prosím, podělte se o své dojmy. Děkuji, L.
Odpovědět
Jsou to tři různé druhy podlahovin. PVC neboli měkčený polyvinylchlorid je nejběžnější druh podlahoviny, který se povětšinou dodává v metráži. Spoustu lidí odrazuje to, že v dřívějších dobách tyto podlahoviny vylučovaly ftaláty, apod. Dodává se v nejrůznějších dekorech. Cenově je nejdostupnější ve všech cenových relacích. Linoleum je pouze a jen přírodní. Cokoli má příměs chemickou, není linoleem. Je povětšinou barevné, spíše jednobarevné bez jakýchkoli dekorů dřeva, apod. Patří k nejdražším podlahovinám. Vinylové podlahy jsou tvrzeným vinylchloridem, v poslední době velmi rozšířené, nicméně kvality se velmi různí. Ale vše je řešitelné :-) Porovnávat PVC a linoleum je jako srovnávat kávu a čaj, obé jsou tekutinou, každá však zcela někde jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji, dost jsi mi pomohla.
Odpovědět
Můžu ještě jednu radu z praxe? Kupte to nejlevnější PVC, vybírejte pouze dle dekoru, který vám bude vyhovovat a zainvestujte do polyuretanového nátěru. Garantuju vám, že do konce života nebudete řešit jakýkoli problém s podlahou.
Odpovědět
Profilova fotka
@petma112 ...Spoustu lidí odrazuje to, že v dřívějších dobách tyto podlahoviny vylučovaly ftaláty, apod... Jen se chci zeptat, zaujala mě tato věta, že v dřívějších dobách, teď už je tomu tedy jinak? Není to rýpavá otázka, fakt mě to zajímá. ;-)
Odpovědět
@andik.cz PVC i vinyl stále obsahuje a uvolňuje ftaláty.
Odpovědět
@radim83 Není to pravda, jak je tedy možné, že se dává do mateřských školek, kde jsou přísné hygienické normy? Navíc si zkuste něco načíst o polyuretanových nátěrech, které povrch dokážou uzavřít.. @andik.cz
Odpovědět
@petma112 tyto materiály ftaláty obsahují. jestli polyuretanový nátěr zamezí jejich uvolňování nevím, ale na to jsem ve svém příspěvku neodpovídal.
Odpovědět
@radim83 Obsahují pouze v zanedbatelném množství, pracuji v tomto oboru více než 10 let, nechávám mimo jiné zpracovávat laboratorní testy právě kvůli těmto letitým předsudkům a nemám problém předložit písemně podložené důkazy místo toho jedna paní povídala..
Odpovědět
@petma112 Já tvrdím, že PVC a vinyl ftaláty obsahují a uvolňují a na to a pouze na to jsem odpovídal. Netvrdím, že těch ftalátů obsahují tak významné množství, že musí být zdraví nebezpečné. Četl jsem články, které se mě snažily přesvědčit o tom, že vinyl je naprosto bezpečný. Dokonce i něco o nezávadných ftalátech. Těžko tomu věřit (myslím ty neškodné ftaláty). Ptal jsem se na to kolegyně, která sedí ve stejné kanceláři a má u nás ve firmě na starosti chemickou legislativu a ta mě utvrdila v tom, že jak pvc, tak vinyl ftaláty obsahuje. Mimochodem u nás do firmy, mimo jiné vyrábíme i obaly pro naše výrobky, je zakázáno nakupovat cokoliv, co pvc obsahuje, i blbou pvc lepenku. To jsou ale spíš naše interní směrnice, protože se vždycky snažíme být minimálně o krok napřed. Nicméně kolem nás je toho tolik, co může ovlivnit lidské zdraví, např. elektromagnetické záření, ftaláty, formaldehyd,..., že nemá cenu si kvůli ftalátům podlahu tohoto typu nepořizovat. Sám jí chci do baráku, jen do ložnice a dětských pokojů dáme něco přírodního. Takže abych to nějak shrnul, já odpověděl na otázku, jestli vinyl a pvc ftáláty obsahuje a faktem je, že obsahuje, sama to přiznáváte. Nic víc jsem v tom nehledal a nechtěl nikoho strašit, protože to, že tyto podlahy ftaláty obsahují se dočtete i jinde. Jsou servery, kde tyto typy podlah vyloženě nedoporučují. Jestli se oháníte písemnými důkazy, tak sem s nima. A chci jenom z akreditované laboratoře ve Zlíně.
Odpovědět
@radim83 Nikde jsem nenapsala, že je neobsahují, pouze a jen že je obsahují v zanedbatelném množství a nikoli, že je uvolňují. Nechci tuto diskuzi uživatelce zaneřádit našimi dohady, napíšete mi, prosím do IP Vaši e-mailovou adresu, kde Vás mohu kontaktovat? Děkuji.
Odpovědět
Je to celkom jednoduché a zbytočne to tu komplikujete. Odpoviem na viac komentárov... PVC a Vinyl je úplne to isté - len inak povedané. Oba produkty sú mäkčený polyvinyl chlorid. Ide len o rozdiel vo formáte - rola alebo lamela. To čo pravdepodobne označujete za mäkčený vinyl, je PVC v roli, ktorý má penovú spodnú vrstvu pre väčší komfort. Lamely sú kompaktné, bez peny, a teda sa môžu zdať tvrdé. Zmäkčovadlá dodávajú prodktu pružnosť resp. ohybnosť. Oba výrobky teda obsahujú zmäkčovadlá - niektoré na báze ftalátu a niektoré nie. Záleží od výrobcu - treba si vyberať a pýtať sa na to. Ide o typ zmäkčovadla DINP alebo DINCH, ktoré buď obsahuje alebo neobsahuje ftaláty. Existujú aj vinylové (PVC) podlahy, ktoré obsahujú zmäkčovadlá na obnoviteľnej báze - sójový olej a pod - to je však úplne iný príbeh. Áno Linoleum je jedine a výlučne prírodný materiál. Syntetickú zložku môžu tvoriť farbivá a povrchová úprava, ale percentuálne zanedbateľnú časť. Áno, je pravda, že Linoleum má veľmi obmedzené možnosti dizajnu - jednofarebné, lineárne alebo mramorové vzory - rôznych farieb a kombinácií farieb. Je treba dávať pozor na pokládku - rozhodne je náročnejšie ako pri vinyle a podlahár by mal mať skúsenosti s týmto materiálom. Hygienické normy v škôlkach nie sú nijak prísné a netýkajú sa určite ftalátov - to nikto nesleduje. Ide skôr o údržbu a zabraňovaniu rozširovania baktérií. Je však dokázané, že sanitačné úravy majú horší vplyv na zdravie ako samotné baktérie. Jednak robia baktérie odolnejšími a ťažšie sa liečia a rovnako sú často na báze striebra, ktoré tiež zdraviu moc neprospieva. Netreba však zabúdať, že vinyl a iné druhy materiálov neuvoľňujú len ftaláty, ale desiatky iných látok a preto treba brať na zreteľ aj celkové emisie podlahovín...
Odpovědět
tak pokud bys chtěl gumu, která neobsahuje škodlivé ftaláty spadající do kategorie CMR tedy karcinogeny, mutageny a reprotoxika, tak si pořiď pvc gerflor, je na to i certifikát. Není však nad dřevo a korek ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?