Po 2 letech klesla podlaha

Dobry den, prosim nevite cim to muze byt ze v technicke mistnosti (je v ni kotel, bojler, zasoba dreva) nam v nekterych mistech sedla podlaha? v podlaze je polystyren urceny do podlah a vypocitan na to, ze tu zatez unese, na nem anhydrit. Bydlime 2 roky a ted nam to udelalo... jinde to neni.. viz. foto
Odpovědět
Dobrý den, nám sedá podlaha podobně v kuchyni pod americkou ledničkou a pod myčkou, jinde jsme si toho zatím nevšimli. Bydlíme necelý rok. Polystyren jsme dávali samozřejmě taky podlahový a taky adekvátní zátěži. Předpokládáme (a doufáme), že to bude nejspíš větší tloušťkou celkové izolace, máme 18 až 19cm, šedý 150 S, v projektu byl bílý 100 S. Jakou máte tloušťku eps?
Odpovědět
To může být špatně usazený podlahový polystyren (nesedí celou plochou, např. spoje hydroizolace). Jinak neřešit, přesilikonovat.
Odpovědět
Dekuji za reakce 😉 ano mame 3 vrstvy bileho podlahoveho 100S 18-19 cm... a 4-5 cm anhydritu, celkem cca 24 cm. Takze podlahu nerozebirat, bude to jeste sedat?
Odpovědět
My máme anhydrit asi 7 cm, jinak taky 3 vrstvy eps. Nám si sedá podlaha u stěn, ne celoplošně asi to může být způsobené i tím, že třeba nemusí být dostatečně podsypaný eps u kabelů, které jsme vedli podél stěn. Může to být u Vás podobná situace. Pod myčkou nám to sedlo o chlup méně než u Vás, dorovnali jsme nohama v soklu, zatím nijak hlouběji neřešíme. Novostavby si často sedají několik let, nezneklidňovala bych se tím 🙂
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
To je právě zásadní chyba. Koupelna, kuchyně, techniká místnost mají zpravidla v podlaze spoustu instalace - kabely, trubky..., tedy spoustu vyřezaných kanálů v té izolaci a technický list k EPS 150S nám říká: Pevnost v tlaku při 10% stlačení: CS(10)150 ≥ 150 kPa Jenže oněch 10% při tloušťce izolace 16cm je 1,6cm. Pak stačí do technické místnosti postavit tepelné čerpadlo, nebo akumulačku a je průšvih na světě. Kubíková akumulačka váží po naplnění víc než 1t a vnitřní jednotky TČ se zásobníkem v pohodě přes 500kg. V technické a v garáži jsme dávali pojezdový XPS a je to v pohodě. Do koupelny s pračkou jsme dali podlahový EPS 200 s grafitem, dal jsem bacha, aby jsme pod pračkou nemuseli nic vyřezávat a stejně si po 2 letech o 5 mm sedla (dali jsme sušičku na pračku) a silikon se ve spodním rohu potrhal, takže prostě přesilikonovat... Třeba se konečně jednou podívá projektant na stavbu a následně na používaný dům a pochopí, že tabulkové hodnoty jsou něco jiného, než reálná praxe 😉
Odpovědět
@martin_hajek Po více než dvou letech jim to asi moc nepomůže. 🙂 🙂
Odpovědět
@martin_hajek Většinou podlaha klesne, protože tam ten polystyren podlaháři nahážou jako seno. Ta tabulková pevnost v tlaku platí pro celoplošně položený polystyren. Pokud se na to dělníci vykašlou a položí to přes spoje bez vyrovnání podlahy tak potom podlaha sedá. A kecy, že to přitlačí beton při vylití je nesmysl.
Odpovědět
@martin_hajek osobne si spise myslim ze je to presne jak uvadi @dyrup je to proste nekazen pri pokladce 150kpa je jestli se nepletu 15t/m2 . Navic se v technickem listu bezne uvadi tlak pro stlaceni o 1-2% a to je okolo 30-60kpa takze furt min 3tuny. Problem je ze u sten vedou rozvody jsou tam spoje hydroizolace atd… takze tam pak je ve vzduchu klidne 30-50% desky….co jsem pochopil tak proto funguje i “lity polysytern” ktery ma 70-80kpa, ale je prave schopen vyplnit vsechny mezery…
Odpovědět
Profilova fotka
@raziel628 Ano, pleteš se. 150 kPa je 1,5 t/m2. A to číslo znamená, že při tom tlaku je tam už 10 % deformace - čili pokles. Čili, pokud máme 20 cm vrstvu EPS 150 S a zatížíme jí 150 kg na metru čtverečním, tak zde podlaha teoreticky poklesne o 2 cm. Píšu teoreticky protože na to má samozřejmě vliv i umístění zátěže v prostoru, betonová "deska" podlahy, finální vrstva podlahy a jiné. Proto za mě v exponovaných místech XPS, tzn, tam kde bude linka, TČ, akumulačka, skříně, vana atd.
Odpovědět
@pyramis "Čili, pokud máme 20 cm vrstvu EPS 150 S a zatížíme jí 150 kg na metru " Zde se asi plete zase vy ne? Aby to kleslo o 2 cm, tak vy zátěž musela být 1500 kg na metr.
Odpovědět
@pyramis To asi těžko, protože 150 kPa = 15295 kg/m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Chyba. Ano, je to 15 tun. Přišlo mi to mnoho 🙂. Tedy při těch 150 kg na metr čtvereční to klesne jen o 2 mm.
Odpovědět
Článek se načítá
@pyramis no rekl bych ze zase spatne 😉 pokud 15tun = 2cm tak pokud to pocitate linearne tak 1.5t = 2mm (coz se da protoze bezne je 2% pri 30-50kpa - a dle isoveru je mozno pro zatížení menší možno deformaci lineárně interpolovat k nule).
Odpovědět
Profilova fotka
Neumím počítat 🙂. 150 kg na m2 je 100x méně, tedy správně má být pokles jen 0,2 mm, což je nic.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?