Podlahový polystyren EPS 100 vs EPS 150?

Dobrý den, ahoj 🙂, stojíme před krizí zvanou EPS a rozhodujeme se jaký zvolit na rodinném domě do podlahy v přízemí i v patře. Projekt říká 150 ale po dotazu na projektanta zní verdikt 100 uplně stačí :-/ Je to "bungalow", který díky MIAKO a zděnému stropu přibyl šár a plnohodnotné patro, kde prozatím bude jen velký prostor na "co kdyby". Dům není podsklepený, je ve svahu od nejvyšší po nejnižší bod 1,85m, ztracené bednění a vyrovnáno a uhutněno a železem prošpikováno tak, že bychom mohli stavět další 2 patra 😄 Bude podlahové topení a povedeme podlahou v patře i rekuperaci do přízemní části, vylívat budeme betonem, anhydridem nikoli. Určitě víte, jaká je teď krize s polystyreny celkově a když už jsou k mání, tak za nehorázné ceny, tj obyčejně bychom vůbec nerozmýšleli a vzali 150 ale teď dělá cenový rozdíl cca 30 tisíc na našich metrech a to už celkem bolí. Díky moc za postřehy. M
Odpovědět
Mám v podlaze EPS 100, 3 vrstvy 8cm + 8cm + 6cm, na tom je beton 6 - 7 cm. Plocha cca 150m2. EPS 150 jsem dával pod kotel a akumulačku. EPS 150 má větší pevnost v tlaku. Důležitá je pokládka polystyrenu, aby se nekýval. Za 30 tis. si kupte třeba nové kolo 🙂 nebo dovolenou.
Odpovědět
Ano do obytných místností stačí EPS 100, zalito mám 6 - 7cm cemlevelem. Do garáže a do technické (bojler) jsem dával EPS 200.
Odpovědět
Díky moc za reakce, tak nějak jsme se k tomu přikláněli, ale čím víc názorů tím lépe 🙂 včetně nového kola 😄
Odpovědět
Presne tak. Hlavne at polystyren lezi celou plochou pak se vaha rozlozi rovnomerne a podlaha nebude sedat.
Odpovědět
@dyrup Děkuji za foto. Můžu se zeptat, čím jste vyrovnávali povrch? koukám, že máte asfaltový pás nebo jinou izolaci a na něm? My máme základovku 15 cm beton, pak izolaci a na ní 5 cm beton, tj nultá základna je teď beton.
Odpovědět
Profilova fotka
@marievav To je klasický zavlhy beton kterým se ty nerovnosti asfaltového pasu vyrovnají pro pokládku polystyrenu, pokud máte už beton nad izolaci a je dokonale rovný tak stačí rovnou pokládat polystyren. Tím že máte dvě vrstvy betonu tak tipuji že máte PVC izolaci nebo se pletu 😉
Odpovědět
@jarin1 Ano ano 🙂 máme PVC proti radonu, na něm těch zmíněných 5 cm. Každopádně 5 cm se rovnalo vlastními silami a vibrační latí horko těžko a rovné to určitě není 😞 místy jsme nepodchytili i nějaký ten slušný ďolík, takže rovnat určitě budeme. Četla jsem, že by to nebylo uplně nutné, ale to bychom nebyli my 😄 Máme připravenou cemento betonovou směs, kterou budeme potírat beton a na to rovnou polyš.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Hezký den, ráda bych obnovila diskusi, dali jste nakonec eps100? Jste spoko? Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?