Pokládka EPS

Ahoj stavebníci, budu si sám pokládat EPS na podlahy, protože firmy za to chtějí šílený sumy. Můžete mi, prosím, říci, jak na vyplnění mezer mezi stěnou, trubkama, instalací a EPS? Někdo mi říkal, že to stačí vysypat pískem, ale nejsem si tím 2x jistý. Zrovna tak jestli je vhodné podklad vysypávat a čím pod první vrstvou EPS, pokud je podkladní beton nerovný? Díky předem za info.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
pokládala jsem EPS sama , tedy s dcerou :-) ničím jsem nepodsypávala, ale nerovnosti jsem zespodu zbrušovala (ten EPS) Dostala jsem radu od těch, co lejou podlahy, že mám desku EPS položit na zem, projít se po ní, pak otočit a v místech, kde vznikly otlaky, tak obrousit ( dlabala jsem dolíčky ulamovacím nožíkem) , dokud si deska nesedne aniž by se houpala.....trubky jsme měly tenčí, než je vrstva EPS, takže jsem zespodu desky vydlabala drážku pro trubku....Topenáři nás pochválili, že tak hezký to ještě neviděli, takže jsme měly obě radost :-D
Odpovědět
@makkina aha, díky za info. To by mohlo fungovat.
Odpovědět
Profilova fotka
popř. mezery dopěnovat nizkoexpanzní pěnou, přebytečnou odřiznout... i tím pískem se to dá...
Odpovědět
V prvé řadě na beton dát lepenku. Potom v místech kde se lepenka spojuje vznikne menší hrbol. Bud vyškrábat EPS nebo pokud chcete být důkladný ještě vysypat písek, ale ten musí být důkladně suchý, opravdu suchý.Nějaké mezery přes trubky atd taky vysypat pískem se může. Dále alespon 5cm EPS a dvě vrstvy křížem přes sebe, ale to asi víte.
Odpovědět
@kamcha Díky za rady. EPS bude asi 10 cm, možná i víc. Právě jsem si nebyl jistý mezerami kolem trubek. Jestli je ten písek vhodný. Ta PU pěna kolem zdí by asi taky nemusela být špatnou volbou. Ještě jsem přemýšlel o keramzitu? Znáte tohle řešení namísto písku?
Odpovědět
@wawwaw Díky za info. Vy jste doma pěnovali? Nápad je to dobrý. Že bych to zkusil.
Odpovědět
O keramzitu sem ve spojitosti s EPS a podlahou vůbec neslyšel a ani nikde neviděl. A to už jsem pokládal dost podlahových topení. Dělame elektrické topné kabely. Takže většinou už EPS je nachystané a vše okolo. Ale sobě doma to budu za chvíli dělat sám, tak jsem se už u stavařů informoval co a jak dělají. Říkali mi akorát o tom písku, ale když tam nebude a jen se lehce vybrousí EPS nic se nestane.Ani o pěně nic neříkali, ale taky si myslím, že to nemůže uškodit.
Odpovědět
@kamcha Dnes jsem mluvil s majitelem firmy, která vylívá podlahy anhydritem a ten mi řekl, že stačí mezi prosypat pískem, že se na tom nic pokazit nedá. Případně si nerovnosti vyřezávat do EPS. Jinak ten písek má být suchý a takové frakce, která se přidává do omítek apod. V žádném případě písek úplně malého zrna, to se prý EPS hýbe.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin pískem?? To ti musel radit nějaký blázen :( NIKDY!!! Stačí ti třeba drcený polystyren nebo liapor (prodává se po velkých pytlích). A ber to tak, že i vzduch je lepší než písek.. Každopádně ještě rada: pokud budeš vyřezávat ESP pro trubky atd - ideální je na to horkovzdušná pistole-vyřezávat to nožem je dlouhé a je to pakárna! A dále je lepší udělat 2x5cm než 1x10cm. lépe si to sedne a nebudou tam boule.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, pokladali jsme si polystyren sami - 3x6cm - coz bylo na trubky idealni, ze 2.vrstva sla pres trubky na cca 80% trubek. u ty lepenky - prekryvy, jsme podsypavali piskem, kolem trubek polystyrenem, ktery jsme meli jako odpad z odrezavani a brouseni. Davali jsme EPS 150 - naky taky oznaceni. co na polystyren? beton/anhydrit?
Odpovědět
@zeneva Na EPS bude anhydrit. Původně jsem chtěl beton, ale to dneska nikdo nedělá. Nebo možná jo, ale o nikom nevím. Aspoň to bude rychle hotový. Nevíš náhodou, jestli se dá ještě dodatečně na anhydrit přliepit příčkovka? Jde mi o obložení vany. Dík.
Odpovědět
@jonnyj Budu mít vrstvu 2x 5cm. To sedí. Na ten Liapor jsem se už díval, ale to je spíš o vyplňování mezer. Ten písek mi radí hodně lidí. Musí bejt suchej a ne křemičitej, jinak to nesedne. Ten drcenej EPS je dobrej nápad, ale neví jak reaguje horká trubka a ESPko.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@wendhelin lity beton se bezne dela - lity cementovy poter napr. Cemflow. Je ale drazsi protoze se ho musi davat cxa o 1 cm vic nez anhydritu. Jo na a hydrit prickovku normalne prilepis ale zrovna v koupelne si den pozor na spravne provedeni hydroizolace. Anhydrit pri styku s vodou degraduje. Urcite bych dal hydroizolaci vsude i pod vanu. Prickovku teprve na ni do lepidla.
Odpovědět
@jumpmans já budu mít vanu v patře, navíc usazenou pod úrovní vrstvy anhydritu. Tak teď nevím jak máš na mysli provedení té hydroizolace, kam ji umístit atd. Díky za radu.
Odpovědět
Beton, hydroizolace, geotextilie, liapor, a EPS ( u mě to bude cca 20 cm).
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin nez polozis dlazbu tak musis dat hydroizolacni sterku. ja pouzil mapegum wps od mapei. tady je ukazka: https://www.youtube.com/watch?v=aHPMI...
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin jeste doplnim - pokud mas anhydrit, tak to chce dat na podlahu v cele plose a vytahnout alespon 20cm na steny. Za vanou a za sprchou az nahoru. dulezite je soustredit se a peclive udelat rohy - viz ta paska...
Odpovědět
@jumpmans Super. Díky moc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin Ahoj, ten EPS se ti stejně zohýbá podle podlahy a le je to na tobě. jestli používat písek pro vyrovnání.. jinak trubky stejně budou v izolaci, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin ahoj, my jsme dali dlazbu, pak se usadila vana a predni stena je butanit nebo jak se to jmenuje - je to lehka deska z extrudaku a muzes ji ruzne tvarovat - mame oblou vanu, proto jsme ji tam chteli, aby predni stena kopirovala oblouk - cena kolem 1000,- nic strasneho a obkladac si to chvalil
Odpovědět
@jonnyj jj, trubky jsou v izolaci.
Odpovědět
@zeneva O.K. díky za info. Nějak se s tím poperu a pak se podělím o zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin kdybys potreboval poradit, tak napis, podelim se trad o zkusenosti - idealni je mail zenevan@centrum.cz mame 100 m2 podlahy a pokladali jsme to se zenou 3 dny od rana do vecera. Je fakt, ze tam bylo hodne rezani a hrali jsme si s tim opravdu velmi peclive ... delame to taky pro sebe, ze.... :-)
Odpovědět
@zeneva Dík za mail. Kdyby něco, tak se ozvu. Jsem teprve u téměr dokončených příček, takže toho mám dost před sebou. Následovat budou sádrový omítky, protože všechno je z pórobetonu. Pak až ty podlahy. EPS si taky položím sám, protože firmy si za to nechají těžce zaplatit a člověk nikdy neví, jak kvalitně tu udělají až do doby, kdy se ukáže první problém. Já mám podlažní domek s tím, že v přízemí je podlaha relativně rovná, ale v patře je to horší. Ten strop je jak vana, takře ve středu je asi o 1 cm víc vůči okrajům. Nevím teda, jestli spíš koupit pár kusů širšího EPS a nakombinovat to tak, aby se podlaha srovnala anebo to raději podsypávat po celé ploše. Toť otázka. Jinak hydroizolace je v přízemí hotová.
Odpovědět
@zeneva jinak pokud budeš chtít, tak můj mail je: wendha@seznam.cz
Odpovědět
@wendhelin není mi jasné, proč to řešíš, anhydrit bude prostě ve středu o 1cm silnější než na okrajích, ten to srovná...je přece samonivelační...
Odpovědět
@flakac to je taky pravda
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin presne tak jak pise flakac, delat to z dvou druhu polystyrenu musi byt neskutecny wopruz :-) a tahat ten pisek do patra .... brrrrr, pochopis pri drobnm podsypavani, kolik je toho potreba - my tim srovnavali prakticky jen vrstvy ipy . a to jsme davali rovnobezne s ipou. a mozna ty dve tloustky polyse udelaji vic skody nez uzitku. a pak budes davat vodni podlahovku? dobra pomucka je laser :-)
Odpovědět
@zeneva Podlahovku vůbec dělat nebudu. Vím, že je to moderní a má to spoustu výhod, ale já jsem tradiční typ člověka z dědiny a na takový věci si moc nepotrpím. Dalším důvodem je finanční vstup. Takže klasický radiátory.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin OK, ja v dome nemam rad zimu od nohou, takze tohle byla jasna volba :-) Nezjistoval jsem, kolik stoji radiatory a kotel, nas vyslo 100 m2 podlahovky na 61 tis vcetne termostatu v kazde mistnosti. Samozrejme kazde ma sve pro a proti.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?