Položení dlažby bez dilatace - názor

Dobrý den, máte někdo položenou dlažbu bez dilatace? Chodba je dlouhá cca 5m, pokoje po stanach chodby mit dilataci budou. Chodba dale navazuje na obyvak cca 6m. Zde mezi prechodem z chodby do obýváku bych ji nechtěla dát. Obkladač říká, ze to stoprocentně praskne. Máte nekdo zkušenost? Podlaha je vylita anhydritem, dlazba je marazzi trewerkway. Děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
ne bez dilatace, vždy s dilatací a na radu toho, kdo to pokládá....(pokud je to "odborník"). Když ji neuděláte, co s tím budete dělat až dlažba doopravdy praskne? Záludná otázka, že?
Odpovědět
@s_he Co by přesně by měla být dilatace dlažby? Podle mě by dilatace měla být už v tom anhidritu. To by pak mělo vycházet nejlíp do spár dlažby, kam se pak dá místo spárovačky pružný tmel v podobném odstínu.
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he Určitě ji udělejte všude kde máte udělanou dilataci v ploše anhydritu, i mezi chodbou a obývákem, prostě všude, dlažba by jinak praskla. Řešil jsem to samé s technikem od hs beton a řekl že musí být všude.
Odpovědět
Pokud nemáte udělanou dilataci už v anhydritu, tak bych žádnou nedělal. Pokud ano, kopíroval bych ji ve dlažbě. Když to někde rupne, tak to stejně není pravidelná čára, takže by dilatace v tomto případě stejně nepomohla (vlastní zkušenost, na jednom místě nám anhydrit praskl). Doporučuji provést plnou topnou zkoušku, u nás to dva měsíce vysoušení drželo bez problému, ale ruplo to až při ní, když jsme byli s teplotou na špici. A samozřejmě co nejlepší flexibilní lepidlo na plochy s podlahovým vytápěním.
Odpovědět
@m_i_r_e_k ano je to uz v anhydritu. Do spar to právě nejde, protože dlažba má formát 90*15, je to dekor dřevěných prken a některé dlazdice budou tedy kvůli dilatační spare rozpůlené. Bude to vypadat dost blbě. Ale asi není jiné řešení 😞
Odpovědět
@s_he Je potřeba počítat s tím, že se ta dilatační spára bude hýbat klidně plus mínus o milimetr. Od toho tam ta spára je, aby se hýbala, jinak by někde praskla celá ta anhydritová deska. Takže leda, že by se na ten anhydrit dala ještě nějaká další vrstva, která po tom může volně jezdit - ale netuším, jestli se v praxi něco takového používá. Pokud máte tu dilataci jenom jednu, tak bych ještě zauvažoval, jestli by se nedalo začít klást dlažbu od té spáry, aby to na ní přesně vyšlo. Pak se tam právě jenom mázne pružný tmel namísto spárovačky a nebude to ani vidět.
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he my ta prkna prerizla máme a věř, že až tam budeš žít, vůbec to nebudes vnímat, já to vnímala jen po položení, protože jsem to taky nechtěla přerušit a věděla jsem, že to říznou, ale po nastěhování mi to pak bylo už jedno.
Odpovědět
@s_he Ono to ve výsledku tak hrozný není a nakonec se to okouká.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?