PT - elektrické nebo teplovodní

Zdravím všechny, rád bych se zeptal, začínáme s novostavbou RD, 5kk, přízemní, 172m2. V základním projektu máme: "Vytápění bude ústřední teplovodní s topným médiem tepelné čerpadlo vzduch-voda. Tepelné čerpadlo Vaillant Flexo COMPACT Exclusive o výkonu 8 kW se vzduchovým výměníkem tepla aro COLLECT. Topný výkon 7,80 kW, příkon 2,10 kW" Každopádně, je to jen náčrt. V současné době slýchávám, že elektrické PT by pro náš dům bylo příhodnější. U elektrického je navíc výhoda, že si mohu v místnostech nastavit teplotu různě. Ale zase nechci kvůli této výhodě platit xy tisíc navíc třeba. Jsem v tomto ohledu laik. Mohl bych se zeptat na Vaše názory, jaké PT zvolit? S ohledem na pořizovací cenu a poté běžné domácí náklady? Chceme mít vinyl, kromě koupelny a TM - dlažba. Prozatím chod pouze na elektřinu - TČ. Radiátory v domě nechceme, jak jsem i zde četl. Ale třeba v koupelně či TM žebřík na prádlo nebo ručník ano. Sice si zde projíždím mnoho diskuzí, kde jsou třeba částečně odpovědi na mé otázky, ale řekl jsem si, že za to konkrétní dotaz k našemu domu nic nedám. Díky za Vaše postřehy a názory!
Odpovědět
@ragloth Rozdílnou teplotu v místnostech můžete mít i u vodní podlahovky ale vždy je podmínka zavírat za sebou dveře a to i el. podlahovky. V klidu si udělejte PT a TČ. Do koupelny si dejte žebřík a el. těleso které budete zapínat jen když nepojede TČ. Do společné místnosti si dejte zásuvku kam můžete v přechodném období připojit 2kW přímotop pro rychlé přitopení. Pro ohřev TUV čerpadlem potřebujete bojler co možná největším výměníkem. Čistě EE se už v dnešní době nedá dům vytápět.
Odpovědět
@ragloth seznamte se s podmínkami, které musíte splnit aby jste dostali PENB. V případě TČ nejsou žádné problémy. V případě čistě elektrického topení nedostanete PENB bez dalších drahých opatření. Neuvádíte TZ domu, což je zásadní údaj pro toto rozhodování. Podle udané plochy to ale bude odhadem 6kW a tom případě je topení čistě elektřinou kravina. Takže pokud si myslíte, že opravdu chcete elektrické topení, musíte doplnit třeba FVE a krb. Poptejte si ceny pro obě varianty a uvidíte sám. Taky se zamyslete nad tím, jak se bude v budoucnu vyvíjet cena elektřiny. Jen ještě malou poznámku. V případě teplovodního PT taky můžete mít v každé místnosti termostat. V kombinaci s TČ je to drahé, zbytečné řešení, které navíc zhoršuje účinnost systému.
Odpovědět
@zubr487 Jen pro rozdílnou teplotu v místnostech ani termostat nepotřebuje a útlumy jsou blbost. Všude na fórech o topení se o tom píše jen to chce hledat.
Odpovědět
Jak je psano vyse...pokud nemate jiny zdroj..coz u tc nepredpokladam(resp napr krb vam uz dneska nepomuze..zalezi, kdy jste dali na urad) tak muzete mit dost problem, pokud z tc prejdete na ciste elektricke vytapeni...
Odpovědět
Na úřad jsme dávali už v dubnu 2020. Stavební povolení konec listopadu 2020. Teď začneme. Krb jsme nechtěli. Se dřevem je spousta práce a je z toho bordel a zacouzeny zdi (nemusí platit u všech, ale co jsme objeli známý, kteří krb mají, používají ho málo a musí po jedné sezóně malovat). Stavba bude z itongu - Lambda YQ - zvolili jsme už tu lepší skrz nový normy. Prozatím máme jen TČ a uvidíme, zda třeba v budoucnu bude nějaký solar nebo ne. Pokud mám TČ, lepší volbou je tedy jít do teplovodniho, co jsem pochopil Díky za názory 🙂
Odpovědět
@ragloth bez tc byste skoncili jen na elektrice..a to by vam neproslo ani s legislativou v 04/2020...leda doplnit o fotovoltaiku...hodne fotovoltaiky...pravdepodobne i s rekuperaci..aby vam to vyslo na penb a proslo u uradu..
Odpovědět
@ragloth Pro TČ je samozřejmě nejvýhodnější teplovodní PT. Radiátory mají horší účinnost a ty jste stejně odmítl. Pak je ještě varianta topení klimatizací, neboli TČ vzduch - vzduch.
Odpovědět
Jo, chceme od začátku TČ. Jen mě prave zajímalo, zda s TČ jednoznačně teplovodni a nebo třeba jde i to elektrické Díky a ať se daří
Odpovědět
@ragloth TČ ohřívá vodu takže podlaha jen teplovodní.
Odpovědět
Teplovodní, z hlediska výdrže a téměř všeho je lepší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?