Teplovodní podlahove topení

Prosím o radu/zkušenost s podlahovým topením. Plánujeme podlahovku do rekonstruovaného RD, a to do všech 3 pater, vytápěná plocha cca 170 m2 (rozvodova skříň v každem patře, orientačně v každém patře 5 okruhů, pokládka trubek více na husto skrz tepelné ztráty). Máme nabidku na systém FV plast. Máte prosím někdo zkušenost s tímto systémem? Nějak se mi nepodařilo dohledat reference. A teď cena - cca 300 tis. Kč. Těžko srovnávat různé nabídky, ale orientačně přijde vám odpovídající? Ještě doplním, že napojení bude na plynový kotel (to není v ceně). Budu moc ráda, když se mi tu podaří získat nějaké rady🙂 Díky
Odpovědět
@ivcacaca Mě napadla v tomto případě kombinace podlahovka a stropní vytápění, možná, že by se něco ušetřilo.
Odpovědět
To je i s betonovou podlahou?
Odpovědět
@martin_s Nene. Bez.
Odpovědět
Kolik dáváte izolantu na podlahu? Mě se to zdá hodně přestřelené. Za 300 tisíc, 170 m2...
Odpovědět
@rumcajk V horních patrech se musíme vlézt do cca 10 cm (polystyren, anhydrit). Nevím přesně kolik čeho, protože nevím, jak "vysoké" jsou trubky...
Odpovědět
@travas Nad tím jsme ještě neuvažovali. Nějaký konkrétní tip byste prosim neměl? V našem případě 1. patro hala, garáž, technická.. tam stačí topit málo, 2. patro kuchyň obyvak - tam topit nejvíc, ale tam bude i krb, 3. patro ložnice, pokojiky.
Odpovědět
@ivcacaca Trubky stojí kolem 25 až 30Kč/m. Na 1m2 spotřebujete cca 6m trubek. Takže materiálově 170x6x30=30000Kč. K tomu tři rozvaděče. Pokud se bude jednat o typy se směšovači, tak zhruba 3x15000=45000Kč. K tomu droboští jako separační folie, sponky a dilatační pásky. Celkem max 100000Kč. Je to páce pro dva lidi max 3 dny. Dáte jim to ?
Odpovědět
@zubr487 No nechce se mi🙂 Ale bohužel zrovna v tomto nikoho známého po ruce nemáme a teď jsme ve fázi, že je toho tolik, tak jestli se vydat cestou svépomocí bez know how... Těžko říct 🤔
Odpovědět
Tento měsíc jsem platil fakturu za teplovodní podlahovku 85 000 Kč vč. DPH - jedná se o menší bungalov s podlahovou plochou cca 100 m2, v ceně je potrubí 16x2, rozdělovač, skříň, reflexní folie a práce. Nevím ale, jestli je to FV plast nebo něco jiného.
Odpovědět
@ivcacaca poptejte více firem. Pokud v té ceně nejsou izolace s položením a beton, tak ta cena je dost vysoká. Já se rozhodl pro svépomoc. S tím Vám mohu poradit.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivcacaca hodně vysoká cena. Nás stála podlaha svépomocí s polystyrenem a podlahovým topením cca 100 tis, bungalov, 105m2. Dávali jsme trubky od Rehau, prý jsou kvalitnější. Každopádně manžel to nikdy nedělal, já taky ne a dali jsme to spolu. Rozvaděč zapojoval on. Není to opravdu nic těžkého, děti podávali spony, já jsem točila hada 🙂 a manžel to připevňoval do polystyrenu. Práce na cca 3 dny.
Odpovědět
100 m2 jsem dělal nedávno a 100 m2 jsem si nechal udělat a jak to píše @zubr487 tak jsem dospěl k velmi podobným číslům - přepočteno na 170m2 bych byl někde na 90tis a firmě by 170m2 ve dvou trvalo 18hodin - tj. něco přes 2 dny. Můžete tam mít nějaké více práce - např. prostupy skrz beton.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ivcacaca Šel bych cestou svépomocí, opravdu na tom není nic složitého mě sám @zubr487 pomohl s podlahovým vytápěním. Celý dům stavíme svépomocí kromě montáže oken vše sami. Teď jsem dělal rozvod pitné vody z pex al pex ze stejných trubek co bude podlahové topení kde navíc se spoje lisují pomocí lisovacích kleští které jsem zakoupil za 3000kč i s poštovným. Takže opravdu to nic není s tou trubkou pracovat, pořídil jsem si na to i pružinu na ohyby abych nepřehnal ohyb a trubku nezlomil. U podlahového topení žádné lisování není třeba vše je u rozvaděče na šroubové spoje pomocí eurokonusu, pokud dodržíte jednotlivé okruhy v kuse a nebudete dávat spojky do podlahy, tak ty kleště lisovací nepotřebujete. Lepší nakoupit více metrů trubek a dělat v kuse okruhy, jako spoje drží perfektně ale přeci je to menší riziko problému možného. 300 tisíc je fakt hodně nehledě na to co stojí materiál, ještě když to máte bez betonové podlahy.
Odpovědět
Díky všem za sdílení zkušeností. Teď tedy hodne zvažujeme udělat sami, pokládku určitě v pohodě zvládneme. Jen to zapojení budeme muset pořádně pojišťovat, případně někoho sehnat jen na tohle, pokud by to šlo. Vy co už podlahovku máte, mohla bych se prosím poradit, co všechno jste museli připravit v souvislosti s rozvody elektriky? Budou nám ji dělat příští týden, tak by bylo fain pořěšit při jednom. Bude stačit vědět, kde na patře bude umístěna ta rozvodova krabice? Termostat jsem si tak říkala nechat vždy 1 na patro (pokud to teda není úplná blbost a můžou být 3 termostaty na 1 kotel). S diskuzi jsem nabyla dojmu, že regulátory v jednotlivých místnostech jsou víceméně zbytečné. Tak jestli ještě řešit nějaké další dráty 🤔 Diky
Odpovědět
@ivcacaca termostaty na plynový kotel se dneska už moc nedělají - vše se řídí ekvipotencionální křivkou (pomocí venkovního čidla) a omezováním průtoků v trubkách. Termostaty jsou dobré tak na elektrickou podlahovku. Teplovodní tím neuřídíš. Myslelas elektřinu v souvislosti s podlahovkou, nebo se ptáš na kompletní elektroinstalaci?
Odpovědět
Dobrý den, já mám tedy anhydrit thermio, takže k betonmu Vám moc nepovím, ale cena 2.patrového domu 190m2, každé patro TP svépomocí 35000kč materiál 90tis.anhydrit. 3dny práce sám na trubkách. Pokud budete zhotovovat sami, určitě zakupte ohýbací pružinu, vyvarujete se zlomení trubky. Nevím ,jak máte navrhnuté okruhy, ale kupte nejlépe 500m klubo trubek. Ikdyž to vypadá, že 100m jsou jednodušší na práci ve finále Vám z nich zbyde mraky kousků ne-li někde třeba půlka. Zapojit si nechte třeba jen hlavní přívod do rozvaděče, samotné trubky si zapojíte sami, není to žádná věda. Dá se buď koupit speciální kalibrátor na rozšíření konce trubky, co nasadíte do rozvaděče, ale je zbytečně drahý. Doporučuji nahřát třeba fénem konec trubky a nastrčit na svěrné šroubení. Co se týká elektriky, nevím zda myslíte komplet v domě nebo jen pro podlahové vytápění. Pro podlahové vytápění musíte mít hlavně vedení do každé rozvodné skříně v každém patře pro čerpadlo. Termostaty se dají koupit i dálkové přes wi-fi nebo bluetooth a můžete jich mít de facto kolik chcete, pokud to zdroj tepla umožňuje, ale za mě čím méně, tím lépe. Navíc regulovat průtok a tím i teplotu lze v rozvaděči, takže za mě jsou zbytečné, ale to je na každém.
Odpovědět
Mrkněte zde. Mají tu vše za dobré peníze a seženete tady opravdu komplet materiál na podlahové topení. Hodně stavebníků, zde na webu to již uváděla, ale dá se samozřejmě sehnat i jinde. Já jsem od Liberce, takže tento obchod znám osobně a pán velice milý a ochotný. Navíc mám pocit,, že nad 20tis.je doprava zdarma 🤔 jestli to ještě platí. https://www.eshopcube.cz/category/tva...
Odpovědět
@kekita Myslela jsem elektro jen v souvislosti s podlahovkou. A díky za info k termostatu. Je to naše první rekonstrukce a tak nějak řešíme vše najednou, tak se úplně neorientuju ještě 😉
Odpovědět
Díky moc.
Odpovědět
Každý Vám doporučí asi to svoje, ale za mě. Položte polystyren, menší díry vyplňte nízko expanzní pěnou, po obvodu natáhněte dilatační pás, pak reflexní fólii, kterou přes sebe překryjte, tak o 2 čtverečky (10cm) přelepte lepící páskou (jakoukoliv)....i když vy budete mít beton, takže přelepovat snad ani nemusíte, nějaká firma to chce, nějaká ne. Na konec trubky nasaďte svěrné šroubení a namontujte do rozvaděče na 1.okruh (červená) -popište si okruh-třeba koupelna, obyvák...,ať víte co je to za okruh. Rozmotávejte klubo a ať někdo za vámi ty trubky přichytne tackerema (spony pro uchycení trubek do polytyrenu), prostě jimi propíchnete fólii a polytyren (max.po 500mm) ne delší, pak se trubka začne kroutit. Doporučují tackery lomené, lépe drží, ale v podstatě je to jedno. No, a až dojedete zase zpátky k rozvaděčí, tak opět nasadit svěrné šroubení a píchnou ho do zpátečky (modrá) do rozvaděče. Takhle udělat všechny rozvody, natlakovat, zkusit zda někde nekape a pak už jen brnknout do betonárky 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@yesman @ivcacaca Více méně souhlasím ale ten kalibrátor za 710kč bych opravdu koupil a nic nenahříval, to se my zdá jako dosti neodborné na to že materiál stojí tolik tak těch 710kč se v tom ztratí a mám přesně upravenou trubku a hned a jistotu že nestrhnu gumičku. Sám jsem ho kupoval na eshopu CUBE jako komplet celý materiál jak na vodu pitnou tak pro podlahovku takže eshop klidně doporučuji mají dobré ceny.
Odpovědět
@jarin1 Nechám na zhotovitelích. 700kč není malá částka, ale pokud Vám přebývá, pošlu Vám číslo účtu 🙂 . Nevidím důvod stržení gumičky, plastová trubka dostane elasticitu a krásně přilne ke šroubení, řekl bych dokonce lépe a pár stovek zůstane v peněžence popř. se mrknout na nějaký bazar, jelikož nějak nevím k čemu se to pak dá využít.
Odpovědět
Profilova fotka
@yesman To každopádně necháme na zhotovitelich, dal s vyjadřovat nebudu. Za svým si stojím.
Odpovědět
@jarin1 Nemam v popisu vymlouvat nekomu vlastni splachnute penize do zachodu, tudiz jak jsem psal, kazdy sve penezenky panem.
Odpovědět
Svépomoc, to zvládnete. Také jsem dělal poprvé v životě a sám. Jak je zdw již psáno. Topenář zapojil hlavní přívody do rozdělovače, zbytek sám 😎
Odpovědět
Nechte si udělat projekt a pokud si na to netroufnete, tak poproste nějaké řemeslníky z okolí. Podle projektu to zvládne i cvičená opice, nic na tom není. Já mám tedy multibeton, který se pokládá za tepla, takže to nešlo, ale klasickou podlahovku bych si klidně troufl sám.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?