Tmavá nebo světlá podlaha? Co opticky zvětší byt?

Viděla jsem pár fotek bytů a zaujalo mě, že ač by se to na první pohled neezdálo, že tmavá podlaha v bytě prostor rozšíří, a nikoliv uží. nebo mám špatný odhad?Jaký máte na to názor? Raději sětlou nebo tmavou? Ta tmavá mi přijde i taková elegantnější. Argument, že je na ni vidě špína, mi zas tak nevadí. Díky:)
Odpovědět
Ta první fotka s tmavou podlahou - řekla bych, že prostor je zvětšen bílým pruhem pod stropem a bílým stropem. Takhle se opticky zvětšujou a "provzdušňujou" byty i s nízkým stropem, pokoj se vymaluje nebo vytapetuje a nechá se pod stropem několik čísel bílý pruh. Tím strop jakoby ustoupí a opticky se zvýší. U druhé fotky takový efekt zanikne, protože tam není přechod z nějaké výrazné barvy. Na třetí fotce je strop sám o sobě hodně vysoký a v horní části není opět žádný tmavý rušivý prvek. I ozdoba nad okny končí pod stropem a dodává mu ještě trochu dojmu "ustoupenosti". Tmavá podlaha podle mě může místnost krásně vyšperkovat, ale záleží, s jakým prostorem si hrajeme, jak zbytek zařídíte, kolik světla do místnosti přivedete atd... 1. fotka - barva sahá až ke stropu, strop opticky "padá" dolů 2. a 3. bílý pruh pod stropem opticky prodlužuje zdi
Odpovědět
tyjo, moc pěkně vysvětleno, děkuji! já nad tím přemýšlela, a asi od těch tmavých podlah ustoupím. Budeme v bytě preferovat co nejíce světla. aby byl byt co nejvíc maximálně provzdušněný. Takže bílou. Dost nábytku, který máme, je také bílý (knihovna, prac stůl, konf. stolek atd) tak aby se to s podlahou moc výrazně netlouklo. ještě mě napadlo, pokud tedy světleší podlahu, tak jaký odstín. možná bych k tomu bílému nábytku něco do šeda. mrknu na inspirace na pinterest a kdyžtak sem něco přidám:) a máš pravdu, že horizontální prvky, odsazené od stropu, dají dojem větší místnosti a provzdušněnosti prostoru:)
Odpovědět
@myfairlady Pokud netrváte na sjednocených místnostech, tak si tu tmavou podlahu dopřejte třeba do jedné a když vás to občas omrzí, vždycky jde koupit velký kusový koberec ve světlých barvách a hned to vypadá zase jinak. Já mám obýváky ráda rustikální, masivní, tam se mi tmavá podlaha líbí hodně. Ložnice by zase měla navodit dojem lehkosti a vzdušnosti, tam jsou krásné světlé krémové nebo chladné tóny. Ale u starého bytu s masivními dveřmi a velkými místnostmi je prostor udělat každou místnost "svou", naopak u moderního menšího bytu s velkým otevřeným prostorem je spíš hezký mít to v jednom stylu/podobně zařízené. Tak taky koukat na konstrukční stránku a na to, v čem se vy budete cítit dobře, vy tam budete bydlet :)
Odpovědět
@myfairlady Na tmavé je víc vidět špína a tmavá ti prostor opticky zmenší. Je fakt, že jsem ovlivněná i tím, že už se dneska nedělá, takže mi to svým způsobem přijde nemoderní :D Jinak obecně prostor zvětšují světlé barvy, minimum nábytku (zejména toho, co je do výšky). Máme poměrně malý obývák s kuchyňským koutem, 30m2, ale nikdo by to úplně nehádal. Máme tu ale vše bílé, podlaha dub, a v podstatě je tu jen menší linka, stůl s židlema a pohovka s křesílkem :) A linka nemá horní skříňky.
Odpovědět
@bayt nechceš dát fotky pro inspiraci? já bych také ráda opticky prosvětlovala a zvětšovala. takže světlá podlaha, máme bílý nábtek, bílé stěny a doplnky barevné, aby šly pěkně ladit. Pokud jsem to dobře pochopila, tak opticky prostor zvětšuje i to, nedávat skříně a kuchynskou linku až ke stropu, ale nechat mezi stropem a skříňkami mezeru, ta se postará o horizontální členěnění. že? a všeobecně nábytek spí horizontální, plochy světlé a lesklé. taky zrcadla.
Odpovědět
@myfairlady Já mám pár fotek v albu rekonstrukce....Ale je fakt, že na ty kuchyňské "vysoké skříně", co nejsou až do stropu, celkem nadávám. Nechce se mi na tom utírat prach :D Měla jsem to protáhnout až ke stropu a dát tam nějaký bílý úložný prostor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?