Topná zkouška - je třeba před pokládkou podlahy?

Někdo tvrdí, že bez topné zkoušky anhydritu (topit podlahovým topením 14 dní) by podlahovou krytinu nepokládal. Jiný zase, že třeba není. Znám i případ, kdy se topná zkouška udělala a lepená vinylová podlaha se pak stejně zvlnila až na jaře po celozimním topení. Tak babo raď. Pravda, že nám to prostě časově nevychází. Nemáme ještě přípojku plynu, takže není čím zatopit. Děsně by se nám zabrzdila stavba. Tak co, počkat nebo nedělat? :-|
Odpovědět
nám řekli, že topnou zkoušku je nutné udělat hlavně proto, aby než se pokládaj krytiny byla jistota, že topení funguje .... to, že se dá topením pomoci k odstranění vlhkosti je bonus ... důležité je, aby vám podlahář před pokládkou krytin proměřil vlhkost anhydritu a pokud nebude taková jaká má být (teď z hlavy nevím, kolik % to je), tak nepokládat a čekat až více proschne a tady pak může nastoupit ono topení .... větráte celodenně?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje to jsem nevěděla,že se topení zkouší před krytinami. Ještě že ta modrá střecha existuje :-) my větráme pořád, přes den do průvanu, na noc přivíráme jen střešní okna..
Odpovědět
@evisek213 ... jasně .... furt lepší kutat do anhydritu v případě nefunkčnosti topení, než kutat do dlažeb či laminátů ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje to je pravda,doufám ale,že nebudeme muset kutat ani do anhydritu! :-)
Odpovědět
@evisek213 ... to já taky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@luciele máme podlahové topení a dřevěnou plovoučku a výrobce podlahy nám tu zkoušku topení velmi doporučil, jednak kvůli zjištění možných problémů s topením a jednak kvůli natemperování podlahy pro lepení dřevěné plovoučky. Předání domu nám to zdrželo skoro o měsíc, ale nelituju, opravdu je lepší zjistit případné problémy s topením dřív, než je položená krytina a opravdu bych nechtěla, aby se mi krásná a drahá podlaha zkroutila jen proto, že jsme spěchali.
Odpovědět
Profilova fotka
Po nás to pokladač také chce. Máme beton a pokládat budeme marmoleum. Není to ale kvůli bezchybnosti podlahového topení, ale kvůli vlhkosti betonu. Sice máme zalito už od 6. května, ale i když jsme měli vsoušeče a větráme, tak pořád máme moc vlhko.
Odpovědět
topná zkouška nepozná funčnost topení, tedy dělám to 15 let a ještě nikdy se tím nic takového nepoznalo. Je pravda, že se tím dostane část vlhkosti z podlahy, ale záleží na vlhkosti jako takové, jistě máte změřeno od podlaháře, ale topná zkoužka pozná zda jsou dobře provedené dilatace a jestli nepraskne beton někde jinde, než ve vaší dilataci. Jinak já osobně podlehovku mám a nejprve jsem položil podlahu a poté zatopil. Znáte to kovářovic kobyla chodí bosa :-) :-) :-)
Odpovědět
Nám udělal topenář/vodař tlakovou zkoušku a řekl, že topnou zkoušku někdo doporučuje, ale že on by na tom netrval. Podlahovou krytinu chceme vinyl clik a dlažbu. Anhydrit máme zalitý už přes měsíc a větrali jsme dost intenzivně, teď už jen ventilačkami. Pořád nejsme rozhodnutí, jak budeme postupovat. No zabrzdilo by nás to hodně, na Vánoce jsme chtěli být ve svém.....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Prosím prosím o Vaši radu chtěli jsme pokládat vinyl, ale podlahář nám řekl, že dokud nebude provedena topná zkouška, že nám podlahu nepoloží a tak se Vás chci zeptat máme plynové podlahové vytápění na kolik stupňů začít topit, zda postupně nějak zvyšovat nebo jste topili pořád stejně a jak dlouho jste takto topili? A potom když jste topení vypli, zda se může ihned pokládat vinyl nebo se musí třeba nějaké dny počkat? Děkuji moc :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
Zdravím Prosím vás o radu. Teď jsem se dozvěděl o Topné zkoušce a jak na sviňu mi má přijít za 4 dny známí pokládat dlažbu. Samozřejmě ještě topit nemůžeme. Nemáme připojeny kotel. Podlahu máme Anhydritovou. Výletou tak 2 měsíce zpět. Co se týče vysychání prvních cca 14 dni okna dokořán, pak už jen ventilací do teď. Bohužel vlhkost anhydritu ještě neznám. Ale chci se zeptat udělalo by to něco s dlažbou ? Na vimilovou podlahu to po nás chtějí ale co ta dlažba ? Nerad bych to pak cele vysekaval… Díky za případné rady či vaše zkušenosti.
Odpovědět
@lukas_profota, urcite bych zkoušku udělal. Vlhkost v podlaze určitě ještě nejaka bude. Pak by vam dlazba po zatopeni mohla odskakat. To zato nestojí.
Odpovědět
Článek se načítá
@lukas_profota taky bych 100% prvně zatopil. Je potřeba tu podlahu pořádně prohřát, ať máte jistotu, že nepraskne.
Odpovědět
Aktuálně to také řešíme. Podlahář nám doporučil udělat nejprve topnou zkoušku. Důvodem je odvod zbytkové vlhkosti a hlavně se ještě beton může hýbat, např. v rozích atd. Dle jeho názoru, pokud by byl beton vlhký a uzavřel se dlažbou, tak hrozí že vlhkost se ukáže jinde, např. ve zdech atd. Po nátopné zkoušte přijde změřit vlhost a až poté dávat dlažby a jiné.
Odpovědět
I u dlažby je nutné ověřit vlhkost podkladu, já bych nespěchal. Navíc topná zkouška pomůže odhalit další nedostatky před položením krytiny, třeba praskliny v anhydridu tam, kde měla být dilatace a není.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?