Třívrstvá dubová podlaha a teplovodní topení - maximální teplota v místnosti

Profilova fotka
Dobrý den, mohla bych prosím poprosit Vás, co mají třívrstvou dubovou podlahu (tloušťka 15mm) a teplovodní topení, o zhodnocení účinnosti tohoto druhu vytápění? Plánuji tuto podlahu do celého domu a trošku se bojím, zda se pak místnost dost vytopí. Prosila bych o vyjádření ty, kteří mají podlahové topení jako jediný tepelný zdroj a nepřitápí si jiným způsobem. Na kolik stupňů tak maximálně dokážete místnost vytopit? Je reálné mít v místnosti tak 25 - 26 stupňů? Mám opravdu ráda teplo. Děkuji moc za odpověď Lenka
Odpovědět
@lenip Poptejte se podlaháře na teplotní odolnost vybrané podlahy. Jestli se nepletu, tak maximální povolená povrchová teplota podlahy je 27C. Těžko tedy vytopíte prostor na 26C. Jen tak mimochodem, bydleli jste někdy v domě s PT ? Pocitová teplota je totiž určena kromě jiného hlavně součtem průměrné teploty okolních předmětů a teploty vzduchu. V případě PT je teplota 26C k nepřežití. Co se týká ztrát, tak to především určuje izolace pod podlahou. Pokud jste šetřili a dali méně, než cca 15 cm izolace, tak se radši poohlídněte po jiné krytině.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Děkuji za odpověď. Je pravda, že jsem nikdy nebydlela někde, kde by bylo podlahové topení, proto se právě ptám. Jsem zvyklá z paneláku na teplo z radiátorů. Ano maximální povrchová teplota podlahy je 27 stupňů, to vím. A izolaci ještě nemáme, jen hydroizolaci. Polystyren budeme teprve pokládat. Myslíte tedy že se na těch 25 stupňů s dřevěnou podlahou a teplovodním topením nedostanu?
Odpovědět
@lenip To by se muselo jednat o dobrý pasiv. Věřte tomu, že 25C s PT je nepříjemná teplota a také to v případě topení elektrokotlem dost poleze do peněz. Dřevěná podlaha je navíc dost citlivá na vyšší teploty a hlavně na střídání teplot. Takže pokud se rozhodnete pro dřevo, nepoužívejte žádné nesmysly typu noční útlum.
Odpovědět
Souhlasím, PT topí úplně jinak než radiátory, pocit tepla je úplně jiný, nelze to srovnat. Vytopit místnost na 26°C pomocí PT bude drahé a nevhodné pro krytinu jinou než keramickou dlažbu. A myslím že v místnosti bude pocitově víceméně hic. Dělá to absence průvanu a rovnoměrný výškový průběh teplot. Izolace pod PT, čím víc tím líp. Pokud budete dávat více než 150mm, určitě použijte zátěžový EPS, minimálně 150, lépe 200. V takové vrstvě už je stlačení klasického 100 na hraně vzniku poruch.
Odpovědět
Máme v patře dřevěnou, ale lepenou na termo-elastické lepidlo. V přízemí keramika ,všude teplovodní podlahové topení, teplota nastavena na 23,5 (interiérové čidlo mám pouze v přízemí), dole v přízemí je 23,5 , nahoře 22,6 - 22,8 při dnešních teplotách -7/3. Nehraji si na okruhy ani na různé časy vytápění, prostě na podzim začnu topit a na jaře končím, popř. přepínám na chlazení v létě. Podle mě by to šlo vytopit i na 25, ale to je opravdu teplota po nás už nekomfortní. Do celého domu bych to asi nedával, hlavně tam kde je větší zatížení (kuchyně, zádvěří, TM) bych měl strach, ale na druhou stranu pokud se o to člověk dostatečně stará, tak proč ne, ale otrokem podlahy bych nechtěl být. V patře máme klidové zóny, tak to docela jde.
Odpovědět
@obludak souhlasím, my topíme na 22 st. C, teplotu podlahy neřeším a je o trenýrková teplota
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?