Aktivni zona zaplavoveho uzemi

Dobry den. Po koupi pozemku jsme zjistili ze pres pozemek vede aktivni zona zaplavoveho uzemi. Podle pojistovny je pozemek v zone 2 tedy male riziko povodne. Planovany projekt domu se vejde na cast pozemku ktera je mimo tuto zonu. Aktualne ale resime jaka jsou rizika a omezeni se stavbou na tomto pozemku? Podle map tam povoden nikdy nebyla a na okraji zony jsou jine nemovitosti postavene. Je mozne na hranici zaplavove zony postavit protipovodnovou zed a pokracovat se stavbou podle puvodniho planu? Aktualne resime odstoupeni od kupni smlouvy vzhledem k tomu, ze tato informace nam byla zatajena, ale v pripade, ze nebude mozno odstoupit, hledame jine moznosti reseni. Dekuji 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@mh91 Nejdříve bych zašel na stavební úřad, jaké si budou klást podmínky. Co se týká odstoupení od smlouvy, tak tam si myslím, že moc šance není, protože tato informace je veřejně dostupná a není problém jí jednoduše získat před koupí pozemku.
Odpovědět
@mh91 Dobrý den, dle našich zkušeností Vám nikdo povolení ke stavbě domu v aktivní záplavové zoně nedá a patrně nepomůže ani protipovodňová hráz v místě stavby. Pokud je možné dům postavit mimo tuto zonu na stejné parcele - tím si tedy vůbec nejsem jistá, ale snad by to mělo jít - budete však muset dodržet podmínky stanovené příslušným Povodím. My se chystáme ke stavbě v pasivní záplavové zoně, jedná se o parcelu, kde byla stoletá voda a musíme mít podlahu 0,7m nad touto hladinou. Dále musíme mít plnoprůtočné oplocení a navyšovat pozemek můžeme pouze pod domem, jinak musí být pozemek zachován tak, jak je. Povolení od stavebního úřadu zatím nemáme, tak výše uvedené informace berte jako orientační. Jinak tedy, kdybyste chtěl zjistit, ve které povodňové zoně se Váš pozemek nachází ( psal jste od pojišťovny zona 2, ale oni extují i státní povodňové mapy ), tak je to tento odkaz http://www.dppcr.cz/html_pub/ , a pokud budete potřebovat znát konkrétní kotu hladiny povodňové úrovně Q, tak to jsme si museli objednat u firmy a abyste si zjistili, o kolik bude nutné dům zvedat tak budete potřebovat znát výškovou kotu vašeho pozemku. Snad Vám tyto informace aspoň trošku pomohou, přeji hodně štěstí, Katka
Odpovědět
Zdravím, předně byste si měli zjistit jaká omezení vyplývají z územního plánu, tedy například zda se vůbec jedná o stavební pozemek. Územní plány lze většinou najít online na stránkách města. Pokud to bude v souladu s územním plánem a pokud budete stavět na části mimo tu záplavovou zónu, tak v tom není až takový problém a nemusíte ani stavět žádnou protipovodňovou zeď. Pozemek se stejně rozdělí a ta část pod stavbou nebude povodňovou zónou nijak dotčena. Jak už napsal výše pan Švorba, tak odstoupení od smlouvy kvůli povodňové zóně nejspíš nebude možné. Tyto informace si většinou lidé o pozemku zjišťují ještě před koupí.
Odpovědět
@vladimirsvorba neni ale povinnosti prodavajiciho tyhle informace sdelit? Kupujeme prvni pozemek takze o tehle vecech moc nevime a naivne jsme verili ze realitka nam veskere informace da.
Odpovědět
@m_i_r_e_k podle uzemniho planu je pozemek stavebni, to jsme si zjistili pred koupi. Je ale matouci ze obec da stavebni pozemek do aktivni zony zaplavoveho uzemi? K ziskani stavebniho povoleni je treba vyjadreni i vodohospodarneho uradu nebo staci stavebni? Kdybychom se preci jen rozhodli na pozemku stavet, na co vse je treba si dat jeste pozor? Dekuji za odpovedi 🙂
Odpovědět
@mh91 rozdělte si pozemek na dva. Jedna část pozemku bude kopírovat půdorys stavby, druhá část pozemku bude vše ostatní. Pozemek pro stavbu pak nebude (podle Vašeho popisu) v povodňové zóně a po formální stránce nebude třeba nic řešit. Na co si dávat pozor - doporučuji přečíst tento článek https://www.majitelbytu.cz/jak-vybrat... sice je o nákupu investičních bytů, ale většina rad platí pro všechny nemovitosti obecně (od odstavce "Jak nemovitost prověřit") Z hlediska stavebního bych se poradil s projektantem, jestli nebude kvůli případné spodní vodě potřeba nějak speciálně řešit základy.
Odpovědět
Profilova fotka
@mh91 Neznám žádnou takovou povinnost. Kupující má možnost si toto jednoduše ověřit z veřejně dostupných zdrojů.
Odpovědět
Nikde nepíšete o jak velký pozemek se jedná - to kvůli případnému rozdělení pozemků na dva. Pokud by to bylo rozměrově možné a šlo to rozdělit a tak oddělit a stavět na části která je mimo záplavové území, tím by jste asi hodně vyřešili. Tu první část nechat jako zahrádku ... Jen mne napadlo - než jste ten pozemek kupovali, tak jste museli vidět, že je tam nějaký potok, řeka. Je škoda že Vás nenapadlo, že by tam mohl být problém ohledně možných záplav. Po posledních velkých záplavách se toto dost řešilo v médiích, že pojišťovny nechtějí pojišťovat a stavební úřady povolovat stavby v záplavových oblastech. Ta koupě pozemku byla nějak výhodná ? - levnější pozemek, to by naznačovalo svým způsobem to, že se původní majitel chtěl pozemku zbavit - prodat jej klidně i pod běžnou cenou v dané lokalitě a tím pádem Vám o uvedeném problému, který mu byl znám nechtěl říci.. Ale to nic nemění na tom, že u případného řízení by on - či jeho právník namítal že jste si to měli zjistit sami, že ( pokud je tam někde blízko řeka ) předpokládal že je Vám to známé a že neměl právní povinnost Vás na to zvlášť upozornit. Uvidíte co Vám řekne - poradí právník, zda to toho jít, aby jste jen neplatili zbytečně za soudní poplatky ... V případě že by rozměr pozemku umožnil to rozdělení a stavba by šla na druhém pozemku realizovat, tak bych ještě zvažoval úpravu tohoto druhého pozemku - vyvýšení, nějaký ochranný val a podobně. A rovněž bych si nechal udělat hydrogeologický posudek ohledně možnosti základů.
Odpovědět
@franti_p pod pozemkem vede maly potucek, ale tesne vedle neho je nova zastavba tudiz nas ani ve snu nenapadlo ze zrovna toto by mohl byt problem. Po zjisteni existence tehle zony jsme zjistili, ze ta zaplavova zona na jedne strane potoka je velka asi metr takze nezasahuje do vyse zminene zastavby a ze strany druhe (kde mame my pozemek) je cca 20 metru od hranice potoka. Na pozemek jsme brali hypoteku, banka zamitla pozemek jako zastavu, hypotecni poradce nam rekl ze to je z duvodu ze pozemek je moc velky, po zjisteni toho ze mame zaplavove uzemi si nejsme tak moc jisti toho, ze hypotecni poradce, ktery mimochodem pracuje pro realitku ktera nam pozemek prodala, nam nerekl uplne pravdu. S bankou resime poskytnuti vsech dokladu abychom vedeli jestli nam realitni kancelar poskytla veskere a pravdive udaje o pozemku. Pozemek ma 3200 metru tudiz je bez problemu mozne ho rozdelit na dva. Majitel prodaval velky pozemek rozdeleny na 4 casti, 3 pozemky a cast na prijezdovou cestu, kterou musime vybudovat. Jeden z vedlejsich pozemku je zaplavovym uzemim zasazen do vice nez 80% takze se bojime ze si to nikdo nekoupi a prijezdovou cestu budem platit na vlastni naklady. To by znamenalo ze krome pripadnych nakladu navic na stavbu u zaplavoveho uzemi budeme muset resit vetsi naklady na cestu atd atd. Je toho hodne co nas kvuli te zaplavove zone donutilo resit s pravniky odstoupeni od smlouvy. No uvidime jak to dopadne, ale jsme radi ze mame aspon moznost ten pozemek rozdelit...
Odpovědět
@vladimirsvorba dekuji, my s manzelem zijeme v zahranici, kde nemovitost vlastnime. V ramci koupe nemovitosti tady clovek dostane detailni vypis o pozemku a nemovitosti. O nasi nemovitosti tady sem tedy jeste pred podepsanim kupni smlouvy vedela uplne vsechno bez toho aniz bych musela hledat v mapach a registrech. Jak rikam naivne jsme si mysleli, ze takove zakony jsou vsude stejne a takove informace nam realitka a prodavajici taky poskytnou. I to tak vypadalo jelikoz jsme dostali podrobny vypis z katastru, mapu inzenyrskych siti, uzemni plan, dokonce i zapis z te mapy povodni pro pojistovny, kde pisi zona 2. V podstate vse, krome informace o te zone zaplavoveho uzemi...nahoda?
Odpovědět
@mh91 Takže Vy chcete odstupovat od smlouvy, protože je pozemek v záplavovém území, když jste před koupí dostali zápis z povodňových map, kde je zmíněná zóna 2?
Odpovědět
@peju zona 2 podle ceske asociace pojistoven je neco jineho nez aktivni zona zaplavoveho uzemi stanovena v zakone. V zone 2 podle cap si muzu postavit co chci a pojistovna mi to pojisti (mozna draz ale ano). Kdezto v aktivni zone si ze zakona nepostavim ani sklenik natoz pak barak. Zvlastni je, ze tyto mapy a informace nejsou na sobe zavisle, logicke by bylo aby cap mel aktivni zaplavove uzemi jako zonu 4 tedy nepojistitelnou. Ale v Cechach me neprekvapi uz vubec nic asi 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
@mh91 Realitní makléři většinou o nemovitosti nic nevědí. Hlavně schrábnout provizi a hotovo. Když kupujeme nemovitosti, všechno si prověřujeme sami. Ale chápu že při prvním nákupu v ČR se může člověk snadno napálit. Jestli je to v zahraničí jinak - podle mých informací z doslechu je to na západě dost podobné, ne-li horší (např. v USA), ale vlastní zkušenost nemám. Pokud prodávající nepřistoupí na nějakou dohodu, tak asi nebude úplně jednoduché odstoupit od smlouvy. Můžete se tahat po soudech celé roky. Prodávající už peníze pravděpodobně vložil do něčeho jiného a i kdyby chtěl, tak už je možná nebude schopný vrátit.
Odpovědět
@m_i_r_e_k mame alespon ponauceni pro priste 🙂 Zijeme v UK a k domu jsme pred koupi dostali asi 30 strankovy dokument o stavu vcetne nejblizsiho vodniho toku, geodetickeho pruzkumu, informaci o uzemi ve kterem se nemovitost nachazi atd atd. Majitel se zatim tvari, ze je ochotny pristoupit na dohodu, tak uvidime kolik nas ta dohoda bude stat.
Odpovědět
Uvidíte jak dopadnou ta jednání a podle toho postup dál. Ale i tak bych si předběžně zkusil na místně příslušném odboru územního plánování zjistit, zda a za jakých podmínek by bylo možné pozemek rozdělit na dva jednotlivé pozemky. Kdy ten druhý by byl již mimo ten záplavový prostor, s tím, co se tam dá postavit ( obce mají své regulativy, kde stanovují co se tam dá postavit, někde dokonce i určí rozsah místa kde se na pozemku dá stavět / že si člověk nemůže sám určit místo výstavby kdekoli, ale je to dané v rámci nějakého určeného prostoru /). Pak by jste viděli, zda se vyplatí tam stavět - respektive zda Vám dovolí postavit to, co by jste chtěli Vy. Současně bych si udělal i nějaké prověření pojišťoven ohledně možnosti pojištění nemovitosti na uvedeném pozemku. Pokud by byl ale již mimo, tak by s pojištěním být problém snad neměl. To jednání realitního makléře - realitky, zda věděli - zda měli upozornit... Ono jde také o to, jak dlouho ta realitka měla pozemek v nabídce, takže je možné že věděli, ale protože chtěli prodat třeba déle neprodejný pozemek, tak pokud neměli zákonnou povinnost informovat, tak neinformovali. To s těmi náklady na vybudování cesty - to také budou vícenáklady, záleží jakou cestu by jste museli budovat, délku a pod.. To odstoupení od smlouvy ... - myslím si, že realitka to neuzná, max. Vám nabídnou možná nějakou slevu z kupní ceny, nevím, třeba je to solidnější realitka, ale jestli i v papírech co Vám dali bylo něco o té 2. zóně ..., nevím. Přeji ať Vám to dobře dopadne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?