Čekat na tento pozemek nebo je to marný?

Dobrý den, zajímá mě jestli nemáte někdo podobnou zkušenost nebo co si o dané situaci myslíte. Moji rodiče mi chtějí dát zahradu za jejich RD, abychom tam postavili. Nebyla to plocha určená k stavbě, ale zrovna se v tu dobu otvíral územní plán, tak jsme požádali o změnu a asi za 3 roky od podání žádosti byla tato plocha změněna v UZ na pozemek, kde se může stavět. To že není zasíťovaný, v tom až takový problém nevidím. Hlavní problém je v tom, že je pozemek je docela úzký ( má asi jen 6m ), tak jsme chtěli přikoupit k tomu ten pozemek vedle, který je Pozemkového fondu. Zjistili jsme si, že nám ho prodat nemůžou, ale pouze směnit za jiný pozemek. Tak jsme jim teda za to nabídli jiný. Naše žádost byla zaevidovaná v Brně na Krajském pozemkovém úřade a poté, až se vše prověří, tak poputuje do Prahy na Ústřední pozemkový úřad ( kam jdou všechny žádosti z celé republiky ). Dle tohoto úřádu jsme se dozvěděli, že je to nová žádost a že ještě nemají vyřízené všechny žádosti z roku 2016. Jsme teď v situaci, kdy nás tlačí docela čas a nevíme, jestli se na to nemáme úplně vykašlat a najít si něco jiného. Chtěli bychom zůstat v tomto menším městě, kde je ten pozemek, o kterém píšu a nic moc se tam neprodává – většinou staré domy za neuvěřitelné peníze ( v tomto období, jak jinak ). Hlavně se nám tento pozemek strašně líbí – je dost velký ( asi 1900 m2 ) na krásném, klidném místě a taky si říkáme, že by bylo škoda to vše zahodit, když tak dlouho na to čekáme. Zajímá mě váš názor, jak by jste tuto situaci řešili? Nebo pokud máte podobnou zkušenost, tak budu moc ráda, když mě k tomu něco napíšete. Myslíte ( na základě vašich zkušeností s úřady ), že je reálné začít stavět v blízké době ( myšleno max.3 roky, déle už asi čekat nebudeme moct ), abychom vyřídili tyto úřady, sítě a pak věci ohledně stavby už samotné ( stavební povolení… )? Předem děkuju za vaše názory a poznatky.
Odpovědět
Já myslím, že nejzákladnější věc vašeho rozhodování je ta, jestli místo, kde budete bydlet (myslím tím obec/město) považujete za to pravé, pro váš život. Pokud ano, tak bych vydržela. Otázka ale je, že když už musíte pozemek kupovat a dávat za něho peníze (takhle jsem to aspoň pochopila), jestli opravdu není jednodušší podívat se po nějakém jiném, v jiném městě, i třeba dál. My jsme dostali pozemek od rodičů manžela v městě, ve kterém jsme oba vyrůstali a vždy jsme věděli, že bychom tam v budoucnu chtěli i zůstat. Pokud bychom se ale dostali do fáze, že bychom pozemek museli kupovat, tak bychom asi hledali někde jinde, mimo město, možná i dále. Vše záleží také na dostupnosti práce a dalších organizací.
Odpovědět
Toto za vás nikdo nerozhodne. Záleží jak moc chcete v tom místě bydlet, jaké bydlení máte teď.....pokud bydlíte v garsonce a čekáte dvojčata, tak nejspíš spěcháte. pokud máte šílené sousedy asi taky budete více spěchat....Nám trvalo vyřídit papíry cca 10 měsíců, ale to jsme čekali 2 měsíce na změnu v zákonech, dost jsme se courali s projektem....pokud budete nachystaní, budete vědět co chcete, tak to klidně stihnete za polovinu času....se sítěma neporadím-my měli zasíťovaný.
Odpovědět
Pokud už jste nabídli SPÚ pozemek ke směně, tak už je asi vše jen v jejich rukách. Vím, že SPÚ má ,,férové" nabídky na směnu, vy jim musíte směnit 1,5 násobek výměry pozemku o který žádáte. Takže pokud chcete cca 1900m2 tak jim musíte nabídnout 2850m2. Nevím jak jste daleko s vyřízením, ale na SPÚ to děsně, DĚSNĚ dlouho trvá. Vleče se to, mají hodně práce, ale všechno prověřují dvakrát, úřednic je málo... Pokud jste psala, že chcete vydržet ještě 3 roky, tak je to asi reálné, ale stát se může cokoliv. Ještě si zjistěte, že i pozemek SPÚ, který chcete je vhodný územním plánem k zástavbě.
Odpovědět
Tak pokud je pozemek státu, tak dost záleží na tom kolik je vám let. Při rychlosti státních úředníků by jste se rozhodnutí taky nemuseli dožít.
Odpovědět
Nebylo by nejlepší si postavit něco malinkého tam na tom vašem pozemku a když vám tohle vyjde, tak to prostě prodat/pronajímat a přesunout se na ten váš vysněný? Těch 6 metrů neni zas tak málo, můžete si postavit domeček po celé šíři.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove uvědomtesi, že musí být nějaké odstupové vzdálenosti od hranice pozemku, takže na dvoumetrovém pásu toho moc nepostavíte
Odpovědět
Profilova fotka
Na SPU jsem dělala... a neviděla bych to časově nijak kriticky. Pokud už je to na Ústředí tak bych vyčkala ( myslím ze sna do 3 měsíců se dařilo vyřizovat tyto žádosti) :-) rozhodně máte čas na to promyslet jestli je to opravdu to oč stojíte a případně může přijít nějaká lákavějši nabídka :-).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Zdravím, právě se chystáme také podat žádost o směnu se SPÚ a docela mě tato diskuze vyděsila - můžu se lentilko2013 zeptat, jak jste nakonec dopadli a jak to trvalo? Díky za odpověď.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Dobrý den, také by mě zajímalo, jak jste dopadli? a kromě toho, co jste všechno museli dokládat kromě formuláře? a jak celé to podání žádosti na spu probíhalo? moc děkuji za tuhle diskuzi:) Katka
Odpovědět
@katkahynk Dobrý den, nakonec jsme se směny pozemku dočkali. Celé vyřízení trvalo asi dva roky. Nejdřív se to řešilo v Brně a poté to z Brna posílali do Prahy. Museli jsme za požadovaný pozemek nabídnout 1,5 násobku jiného pozemku a doplatit ještě 170.000,- Často jsme museli chodit na místní městský úřad, kde mi vystavovali formuláře, které žádali.Ale už si nepamatuju přesně, co chtěli. To bylo pořád něco. Poslali jsme jim to a x měsíců jsme čekali na další jejich pokyny. No hrůza. Jsem ráda, že už to mám za sebou.
Odpovědět
Profilova fotka
@lentilka2013 děkuji moc za odpověď...no nepotesila jste mě 🙂🙂 tak to jsem zvědavá 🤨
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?