Černá skládka na našem pozemku - co s tím?

Dobrý den, roky se nám na našem soukromém pozemku množí černá skládka. Jedná se jak o bioodpad, tak komunál i nebezpečný odpad (azbest), elektronika i pneu. Jsou toho tuny. Pozemek nelze oplotit, protože jím prochází biokoridor. Skládka vzniká tak, že lidé hází odpady na přilehlý veřejný pozemek, a tím, že se o ten odpad úřad nezajímá, neuklízí ho, dochází k obrovskému hromadění a následnému převalení na náš pozemek. Dali za cíl pozemek vyčistit, už téměř měsíc na něm vlastníma rukama a financemi ve dvou pracujeme, pomalu likvidujeme a odvážíme. Nainstalovali jsme cedule zákaz skládky. Doufali jsme, že nám městský úřad podá pomocnou ruku. Haha. Jediné, co přislíbili, bylo uklidit si ten jejich veřejný pozemek. Což dělá dnes 1/100 odpadu, bohužel... Ani kontejner na odpad nám nepřístaví, nic. Akorát ještě vyhrožovali pokutou za to že neudržejeme náš pozemek uklizený. Je možné se nějak bránit? Co s tím a jak postupovat, aby nám aspoň nějak pomohli? Děkuji za rady... jsme z toho fakt rozčarovaní.
Odpovědět
Napadá mě třeba fotopast. Musíte zjistit, kdo tam ten odpad dává. Úřady vám s tímto nepomohou, mají s tím také problémy. Mohou tu skládku jedině pokutovat.
Odpovědět
Řekl bych zkusit rychle pozemek prodat. Ale asi bude neprodejný. Pokud je opravdu pozemek na nic, zkusit ho nabídnout obci, třeba i darovat.
Odpovědět
@l_sekanina obec ma prednostni pravo k odkupu kvuli biokoridoru. Muzou jim i v nejhorsim pripade pozemek vyvlastnit. Majitele muzou pozadat o zruseni pasma biokoridu, coz asi taky ty jednani nebudou jednoduchy. Me spis zaujalo, ze neresili jiz drive, ze se jim z pozemku stava skladka. Skladka je na soukromem pozemku, nedivim se na jednu stranu, ze obec nechce na jejim odstraneni jakkoliv spolupracovat. Tady je pekne sepsana problematika k pozemku s biokoridorem.. https://frankbold.org/poradna/ochrana...
Odpovědět
Profilova fotka
@neudorff pozemek bych normálně objednal nejlevnějším pletivem. Komu to bude vadit, že by podal stížnost na obec? Nevím co si přesně u vás představit pod pojmem biokoridor, ale u nás to byly z mého pohledu nálety, které mohly tak někoho spadnout. No a tak to vlastník pozemku srovnal se zemi. A dostal pokutu a má to čisté a bez starosti.
Odpovědět
@gepe Tu skládku upřímně řeší moje rodina dlouhé roky... Nejdřív prarodiče, pak rodiče a teď to padlo na mě. Úřad od počátku nemá zájem cokoliv řešit. Skládku na tom jejich městském přilehlém pozemku dlouhodobě ignorují. Fakt je ten, že naše skládka vzniká přesunem skládky z jejich pozemku na náš a tím nás poškozují. Plot nám nedovolí kvůli zmíněnému biokoridoru (prý pro pohyb malých živočichů a prasat). Když kolem 2005 ten biokoridor zaváděli, táta se s nimi pokoušel domluvit na posunu - to neprošlo. Jak byste řešil skládku vy? Opravdu nejsme sami schopní ji na vlastní náklady každé 2 roky likvidovat...
Odpovědět
@katkamor Fotopast jako preventivní opatření instalovat asi budeme, ale co jsme se informovali, policie tyto věci stejně vlastbě neřeší. Je těžké to těm pachatelům dokazovat a maximálně to pro ně znamená přestupek - škoda do 5000 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste problematiku posunout trochu výš. Pokud to nechce řešit obec, zajděte si na Krajský úřad, Oddělení odpadoveho hospodářství. Nevím jak ve vašem kraji, ale u nás jsou poměrně vstřícní a dá se s nimi mluvit. Bylo by to asi na dýl, ale mohlo by to pomoct.
Odpovědět
Profilova fotka
@neudorff policii vyzvěte písemně a také se můžete obrátit na odbor životního prostředí na krajském úřadě se žádostí o pomoc. Také můžete vyzvat obecní úřad k tomu, aby zabránil svým občanům, aby si z vašeho pozemku dělali skládku, jinak že je budete muset vyzvat, aby to nechali vyklidit. K tomu jako dokumentaci budete potřebovat právě ty záznamy z fotopasti. Když jich budete mít dost, měl by pak obecní úřad ty občany, kteří budou na záznamech, vyzvat (následně i donutit) to uklidit. Je to běh na dlouhou trať, jako ostatně všechno, kde protistranou je veřejná moc, ale není to ztracené. A pak, když by to s obcí nezafungovalo, pak kraj a pak ministerstvo životního prostředí
Odpovědět
@vemira @esmeralda2 Děkuji moc za rady. Máte pravdu, že asi jiné možnosti než situaci eskalovat nejsou. Chceme nejdřív zajít na odbor životního prostředí úřadu s rozšířenou působností a když ani tam neuspějeme, skončíme asi až na magistrátě (jde o pozemek na okraji Prahy) 🙂
Odpovědět
@neudorff natáhnul bych tam pletivo i přesto, že je tam biokoridor. Pokud to bude chtít někdo řešit, že je tam biokoridor a vy tam nemůžete mít plot, odkázal bych se na opatření na ochranu zájmu vlastníka pozemku v návaznosti na neplnění svých povinností vlastníkem vedlejšího pozemku - obce/města tím, že neřeší vznik černé skládky které následně zasahuje i do vašeho pozemku. A jak to známe, tak v těchto věcech má vždy navrch odbor životní prostředí, který v tu chvíli začne řešit vznik problému než jeho důsledek (který bych nicméně slíbil v návaznosti na vyřešení situace rovněž odstranit).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?