Co je potřeba vyřídit před samotnou stavbou?

Zdravím, chceme s přítelem stavět domeček. Máme vybraný pozemek a řešíme jeho koupi a po té budeme řešit projekt. Co všechno je potřeba vyřídit a na kolik Vás to případně přišlo?? Mám na mysli vše od koupě pozemku přes projekt až po stavební povolení. Vůbec nemám představu co nás čeká. Díky moc za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že je dobré projít starší diskuze, např. http://www.modrastrecha.cz/forum/stav... Jinak nejlépe je zajít na místní stavební úřad a poptat se na zastavitelnost, typy domů (ne všude povolí některé domy), chráněné oblasti a další směrnice (natočení domu dle uliční čáry, vzdálenost domu od komunikace, vzdálenost plotu od komunikace, úhel střechy atd.). Ptát se na cenu bez představy je trošku naivní - za projekt můžeš dát 30 000, ale i 100 000, záleží na velikosti domu, jestli tam bude garáž, zda samostatně nebo součástí domu, jak velký to bude pozemek, čím a jak budete topit, jestli a jak budete zateplovat, jaká okna či dveře si vybereš, tzn. i jak moc "vybíravá" budeš, co se týče např. obkladů, atd. atd. Spousta lidí tu psala, na kolik je to vyšlo, prohlídni starší příspěvky a myslím, že inspiraci načerpáš.
Odpovědět
Děkuji moc, co můžeme a nemůžeme postavit už víme, zajímají nás spíš věci, které se musí ještě vyřídit než kopneme do země. Co se týká projektu vím, že je to individuální, ale měla jsem na mysli ty ostatní věci kolem (radon, přípojky, vyměření, atd)
Odpovědět
No, začala bych projektem, zjistila by jsem si co všechno bude obsahovat, ten můj neobsahoval téměř nic... Jako první bych si nechala zaslat vyjádření se k sítím ( čez, vodárny, plynárny, telefonica a další - ty se dozvíš od přísluš. stavebního úřadu) Pokaď není součástí projektu nechala bych si udělat projekt na přípojky , poté je musíš dát na schválení vodárnám či plynárnám. ( toto mi trvalo nejdýl) , Další je bezpečenostní projekt - který mi museli schválit hasiči. Dále - energetický štítek, radon, hydrogeologický posudek, zaměření geodetem, koordinační situace... (ale každý úřad chce něco jiného). A pak už taková ta vyjádření od obce, životního prostředí, ochrany ovzduší, vyjmutí z půdního fondu.... dají ti seznam co vše po tobě budou chtít ;-)
Odpovědět
Tak jak vidím čeká mě ještě hodně práce než budeme moct kopnou :-( no snad nebude někdo dělat problémy :-) moc děkuji za info
Odpovědět
@smekalice já začala vyřizovat stavební povolení loni v dubnu a dostala jsem jej v prosinci, vyřizovala jsem si vše sama,a moc info jsem neměla, určitě to jde vyřídit daleko rychleji,ale je třeba na to čas a dostatečné info :) přeji hodně štěstí .
Odpovědět
Profilova fotka
@smekalice stejně jako zlatulka89 jsem si všechno "obíhala" sama ;o) začala jsem loni v záři...a povolení jsme si vyzvedávali těsně před Vánocema ;o) určitě si zajdi/zavolej na stavební úřad a tam by ti měli říct co od Vás budou požadovat a kam se máš obráti...mě dala paní celý seznam včetně adres...pak se obrň trpělivostí ;o) a rozděl si jednotlivé věci na části a začni to obepisovat a obvolávat...spousta věcí už jde dneska zažádat přes net...u některých se osobnímu setkání nevyhneš a na problémy se připrav...vždycky nějaké přijdou ale nic není neřešitelné ;o) jen se to protáhne... uvidíš že z každého vyjádření budeš mít hroznou radost a bude tě to motivovat k dalším a dalším krokům...přeji štěstí a pevné nervy! ;o)
Odpovědět
No štěstí budeme určitě potřebovat :-) zatím jsme ve fázi koupi pozemku, ale hned jak bude náš začnu s vyřizováním. :-) díky moc za rady, budou se hodit
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?