Co obnáší územní studie?

Profilova fotka
Hezký den, sháníme pozemek pro stavbu rodinného domu, pozemek o který bychom měli zájem je v územním plánu obce zařazen do bydlení čisté v návrhu, na úřadě nám bylo řečeno, že by po nás požadovali územní studii a to nejspíš i pro sousední pozemek. Poradíte, co vše to obnáší? Kdo územní studii dělá, příp. jak se vyřizuje? Kolik to stojí? Atd. Jen dodám, že v okolí jsou přesně tyto pozemky a domy se na nich staví. Moc děkuji.
Odpovědět
Dobrý den, územní studie je územně plánovacím dokumentem (není závazným podkladem pro územní rozhodování, je však podkladem neopominutelným) pořizována za účelem ověření možností využití konkrétního řešení území/lokality - např. navrhuje parcelaci plochy k bydlení. Zpracování územní studie může vykonat pouze osoba, která získala oprávnění k tomuto úkonu, tedy autorizovaný architekt. Územní studii pořizuje úřad územního plánování dané obce (nebo obce ve svém správním obvodu). Ale vy musíte podat podnět k jejímu vypracování. A pravděpodobně budete muset (část) nákladů uhradit. Takže pravděpodobně budete muset zajít na městský úřad dané obce (která provádí úkony územního plánování obce, ve které se nachází vaše vyhlídnutá lokalita) a domluvit se s nimi na dalším postupu. Jde totiž o to, že pokud jde o větší územní celek, není možné, aby se území zastavovalo bez jakéhokoliv záměru/plánu. A pravděpodobně jste první, kteří v dané lokalitě chtějí stavět a studie zatím není zpracována.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, děkuji za informace. Pozemek, který máme vyhlídnutý má cca 3100 m2, my z toho žádáme o cca 1200 m2, které bychom chtěli odkoupit. Sousední parcela má 1790 m2 a parcela naproti z druhé strany 12900 m2. Přičemž sousední parcely mají jiného majitele. Proto mi není jasné, proč zařizovat územní studii pro pozemky, které k tomuto našemu vyhlídnutému vůbec nepatří a navíc tam v nejbližších letech nejspíš ani nic nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
územní studii mohu zpracovat na základě zadání obecního úřadu, o zadání se bude pravděpodobně jednat. Odkud jste?
Odpovědět
Profilova fotka
Liberec. Informuji se zatím dopředu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Ahojte, chtěl jsem se zeptat, jak jste teda nakonec dopadli s územní studii? Už to proběhlo, nebo to ještě plánujete? My máme podobný případ, ale vůbec nevím, jak dlouho by to mohlo trvat, docela na to spěcháme, abychom mohli rozparcelovat větší pozemek na menší a následně na jednom z nich začít stavět.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@zuzadaja My stále čekáme až nám pozemek rozdělí... Je to hrozně dlouhá doba, už čekáme od dubna. Tudíž jsme se k územní studii ještě ani nedostali.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?