Co vše se platí při koupi pozemku a před kopnutím?

Profilova fotka
Dobrý den, zajímaly by mne veškeré investice, které jsou spjaty s koupí pozemku a poplatky, které se ještě před kopnutím platí. Nevím jak je to s daní z nemovitosti. Platí kupující nebo prodávající? Vyjmutí orné půdy ze ZPF, proluka znamená, že pokud do 0,5ha je nějaký soused či silnice, tak se za vyjmutí pozemku neplatí? U jednoho pozemku jsme si částku vypočítali na 70,000Kč. Když už se člověk jednou zadluží, tak musí pořádně co. Dá se koupit pozemek, u kterého se to neplatí? Vždy jsem narazila jen na ornou půdy, tj že se musí vyjmout zastavěná plocha.Je ještě něco, na co by jsme měli být psychicky připraveni? Tedy spíš naše peněženky? Děkuji za všechny postřehy. Ale nechceme nic zanedbat, koupit pozemek a pak se divit, že vlastně nemáme na další poplatky.
Odpovědět
Profilova fotka
@azuritek00 take ne to zajima, rada bych vice o te dani z koupe pozemku, jestli se plati a kolik 😞
Odpovědět
Profilova fotka
Daň z převodu platí pořád ještě prodávající anebo je to tak, jak se dohodne ve smlouvě. Před kopnutím je třeba zaplatit čezu (nebo jinému molochovi) za rezervaci příkonu, pokud nejsou sítě, počítejte se statisícovými položkami za přivedení sítí (voda, kanalizace), málokdy to dělá obec na svoje náklady. Poplatek za vynětí.. proluka tam sice jako výjimka je, ale je to téměř nepoužitelné (určitě to není tak, že pokud je poblíž soused, neplatí se, ta podmínka je jinak, v podstatě všude kolem by museli být sousedi s již hotovými RD). Někdy je třeba dokonce na vlastní náklady zřídit komunikaci. Pak jsou poplatky za stavební povolení, ohlášku a projekt, ten leze taky do desetitisíců.
Odpovědět
Profilova fotka
kromě výše zmíněného počítejte s různými průzkumy, zaměřením pozemku, právnickými službami (může to být třeba 10 tis. za smlouvy nebo nic když máte právníka v rodině nebo tomu rozumíte). Vyjmutí ze ZPF se platí podle zastavěné plochy a bonity půdy. U nás je slabá bonita IV. třídy tak platíme něco kolem 3 tis. Ale třeba náš projektant někomu vyjímal hodně bonitní půdu za cca 200 tis. ... Teď naštěstí už neplatí 10 násobek za ekologickou váhu pozemku. Daň z převodu nemovitostí se platí zatím 4% z ceny. Brzy začně platit, že ji bude hradit kupující - to si sledujte, my to už podepsali obci stejně tak to neřeším :). Pokud koupíte pozemek se sítěmi stejně počítejte s nějakými náklady na Vaše fyzické připojení. Někde chtějí za připojení ke kanalizaci (i když vše je postavené) ještě nějaké desetitisíce jinde nic. Čez chce myslím 12,5 tis. a musíte mít svojí "skříň" neboli antoníčka, což jsou další tisíce (cca 6 odhadem). Voda by měla být asi realitivně levná, ale je to individuální, záleží na konkrétním dodavateli. A to mi přípomíná - kdyby jste chtěli svojí studnu tak také počítejte cca 50 tis. na ní. (zrovna dělám náš rozpočet na přípravu stavby, a u nás včetně nářadí, budky na něj, plotu ta tak to ještě bude dalších 100 tis :), máme dlouhý plot tak ten spoklne i jen v pletivu 50 tis.). A projekt také počítejte tak 100 tis. (nebo 50 záleži jak jste nároční :) ).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 zajímají me jake pruzkumy, krome zamereni pro stavbu? Bonitu tady mame 2.tridy, takze castky vyskakuji pekne vysoko. Pozemek chceme urcite uz s privedenyma sitema na hranici. S antonickem pocitame. Velmi me zajima ten rozpocet na pripravu stavby. Odkud cerpas informace? Me z toho jde hlava kolem, same odkazy ale nemam to ucelene. @slabici tak jsem bohužel tu proluku spatne pochopila co. Me az prekvapuje kolik musi rodina zaplatit za to, ze se zadluzi. A mimochodem. Tyto castky platite z hypoteky?
Odpovědět
Profilova fotka
@azuritek00 zdravím, určitě radon, zaměření je potřeba už i pro plot a případně koupi, to je individuální, nám zaměřila obec celou lokalitu pro prodej, ale pro plot to chce soused znovu než ho uděláme... to může být dle velikosti pozemku i 5 tis. Je možné že bude potřeba geologie, min. určení výšky spodní vody - to strašně záleží na lokálních podmíkách a toho jakou stavbu budete dělat (jak bude zakládaná) a co se dělo v okolí. my geologii naštěstí neřešili, obec zrovna dělala přípojky a jíly, spodní voda není (je to na kopci) a ve výkopech je vidět, že to je jíl. Ale může stát, že tam budou jiná podloží, nevhodná pro Vámi zamýšlené tech. řešení apod. Já čerpám z různých rozpočtů co jsem tu postahovala a z vlastních představ o cenách a toho co chceme :). Třeba teď jsme konečně dořešili s manželem jak uděláme stavební domek a bude to cca 10 tis. apokud nemáte nic do začátku tak to prostě moc levnější nejde. Zkoušeli jsme i co z osb desek ale i to vyjde prostě draho, když to vše kupujete nově :). Zatím mám ten rozpočet dost pracovní, ale večer bych ho mohla "poladit" a poslat k inspiraci. A budeme stavět patrový dům viz moje album a počítáme bez vychytávek 3 miliony na stavbu (s kuchyní a koupelnami). Projekt a akamarádka architektka zatím 60 + 10 dáme za realizační detaily.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 a ještě jsem zapomněla na výškové zaměření pozemku, ale nám ho udělal projektant jako součást projektu :) a poplatek za připojení sjezdu - 500,- :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak u nás to konkrétně bylo takto: 12.500 Kč čez 50.000 Kš projekt (v tom zahrnut geolog i všechny ostatní poplatky, ale jak tak čtu, je to hodně málo) vynětí u nás 2 tis., ale může to být i 200 tis. 10.000 tis natoníček No a pak je hromada dalších věcí, které ale nejsou nutné před započetím stavby, ale jsou nutné pro chod domu nebo ke kolaudaci.. sítě do domu (u nás cca 150 tis-žumpa, vsaky, elektřina a voda po pozemku), plot, hromosvod. Celkově nás zatím vše kolem, co se netýká domu, stálo cca 300 tis. a to ještě nejsme na konci. Hypotéku na to nečerpáme, nevím, jestli to lze
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Radon, samozřejmě na ten jsem zapoměla. Na projekt jsem koukala, zajima zda budete stavět svépomoci(podle ceny a velikosti domu tipuju, že ano) nebo subdodavatelsky. Ráda bych do rozpočtu nahlédla. Jak dlouho tyhle přípravy trvaly? V plánu máme do konce roku koupit pozemek a kopnout příští rok v této době. @slabici my na projekt počítáme cca 80,000Kč snad se do té částky vlezeme.Vynětí u jednoho z vybraných pozemků vyšlo na 70,100Kč, jsou to palky
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme za projekt dali málo, tedy standartně - 45 tis., 10 tis. ale bude realizačka (chceme stavět svépomocí) a 15 tis. nás stála architektka. Ti jinak stojí samosebou tak cca 10x tolik. Ono to prostě naskáče. JOO ještě budeme dávat asi 55 tis. za stavební dozor. Kamarádi dali 160 tis. s tím, že stavěli firmami a stav. dozor jim hlídal i rozpočet, ale to já si zvládnu hlídat sama. A platíme to zatím ze svých peněz, hypotéku nechceme 100%, a ani si to neumím moc představit.
Odpovědět
Profilova fotka
@azuritek00 chceme stavět v podstatě subdodavatelsky svépomocí - žádné velké firmy, manžel chce u všeho být. Tale uvidíme jak to ve skutečnosti dopadne. Mám v plánu hodit rozpočet i 2 firmám na nacenění celé stavby a pak to rozdělovat na subdodávky. Jinak nám se to vleče, určitě se to dá v zásadě stihnout za půl roku všechno připravit, záleží kolik na to máte času a co všechno musíte vyřešit. Třeba dispozici jsme ladili s kamarádkou asi 3 měsíce. Pak s projektantem další 3 měsíce detaily, vyjadřovačky, sem tam nějaký nesoulad. A teď druhý měsíc čekáme na kolaudaci sítí,a bychom mohli podat ohlášku už jako budoucí vlastníci. Pozemek jsme si vybrali loni touhle dobou. 1.9. chceme začít i bez ohlášky připravovat boudičku a sekat trávu pro plot. Plot doufám vyjde už po vydání ohlášky :). Rozpočet klidně pošlu. ale je to fakt jen zatím hrubý těch přípravných prací.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?