Co vše zjišťovat o pozemku před koupí?

Profilova fotka
Dobrý den, vybrali jsme si jeden pozemek, ale potřebovala bych zjistit nějaké informace o něm. Zatím jsem akorát zjistila, že pozemek je v sekci bydlení čisté-plán, tudíž bude potřeba územní studie a mám geometrický plán pozemku s vyznačením, co přes pozemek vede. Projektant nám akorát řekl, abychom si u stavebního úřadu zažádali o územně plánovací informace... Máte s tím někdo zkušenost? A pozemek je nezasíťovaný, budeme chtít přípojku od ČEZu, napojit se na kanalizaci a vodovod, plyn nebudeme mít. Koho a jak zkontaktovat, abych na něco nezapomněla. ČEZ, SčVK, O2 kvůli internetu a ještě někoho? Jak taková komunikace probíhá - zavolat, poslat písemně žádosti nebo obejít osobně? Děkuji za informace.
Odpovědět
Profilova fotka
Opravdu nikdo neporadí? Nepodělí se o zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
My zašli na stavební úřad a tam jsme se dozvěděli všechno.. i to, co jsme nechtěli, jako třeba že je v plánovaný záplavový zóně, jen to vyhlásit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verrronikaaa je to dost otázek na větší diskusi. Je-li tam územní plán a v něm naplánováno bydlení čisté, t.zn. existují regulativa. V takovém případě by podle mě neměla být potřebná územní studie, protože ta již musela být vypracovaná jako podklad k územnímu plánu. V každém případě se snaž územní studii vyhnout, a to i za cenu, že budeš hledat jiný pozemek. Územní studie je něco jako územní plán v menším. Obnáší to pro tebe nepředstavitelné množství práce a peněz, cena ve stovkách tisíců, doba přinejlepším v měsících. Není standardem, aby stavebník dělal územní studii. Tento požadavek existuje více-méně jako šikana ze strany ouřadu, zákon jim za nějakých okolností dává možnost ji chtít. Začala bych územně plánovací informací (UPI). Napíšeš žádost o UPI (není žádná předepsaná forma žádosti) a dáš na podatelnu. Do 30 dnů bys měla od stavebního úřadu dostat odpověď typu - v této lokalitě jsou (nebo nejsou) přípustné stavby rodinného domu (RD), RD může mít max. 1 podlaží + obytné podkroví, sedlová střecha, maximální zastavěná plocha ..... m2, musí být dodržena stavební linie, vzdálenost domu od komunikace musí být nejméně 6 metrů (kvůli parkování auta), u domu musí být parkovací místo nejméně pro 2 auta, musí tam být místo na TKO (= tuhý komunální odpad), velikost a tvar, případně barva fasády a oken, umístnění domu v pozemku, umístnění jímky pro dešťovou vodu, umístnění sjezdu na pozemek ... a mnoho jiného. Až když toto budeš mít, pak teprve dělej něco jiného, aby to nebylo zbytečné. K žádosti o UPI nezapomeň přiložit kopii katastrální mapy, do ní by ti měli nakreslit obdélník, do kterého se musíš s půdorysem domu vejít. Budeš-li mít UPI a budeš s ní souhlasit, zajdi nejdřív na ČEZ - aby se nedočkala nepříjemného překvapení v momentě, když bys měla proinvestováno spoustu peněz. Od nich si vyžádej (nevím, jak se to jmenuje) příslib, že tě připojí. Občas bývá problém s rezervací příkonu. Pakliže máš v dosahu vodovod a kanalizaci, zajdi také na SČVK a zjisti, jestli se můžeš připojit v té lokalitě. Toto se ale dá vyřešit i jinak (vlastní studna a vlastní čistírna a vsaky). Když budeš vědět, že můžeš tam postavit dům (UPI) a že budeš mít vodu, odpad a elektřinu, učiníš dotaz na stavební úřad - nejlépe písmeně přes podatelnu, co je potřeba dodat, abys mohla získat územní souhlas nebo stavební povolení. Tam bys měla dostat seznam věcí (dokumentů), které potřebuješ dodat, a pak je to na tobě, jestli máš ten čas a žaludek, zařizovat to sama, nebo pověříš někoho, aby to vyřídil za tebe. Říká se tomu inženýring, často to vyřízení nabízejí projektanti, který projektují domečky. Je potřeba vyjádření síťařů (el., voda, O2, UPC, jiné kabely, veřejné osvětlení, technické služby železnice, správa letišť, povodí ... atd). Seznam, koho chtějí, ti dají ze stav.úřadu, komunikovat se s nimi všemi dá i mailem. Je toho dost na to, aby s získala kompletní info takto v pár řádcích. Tak doufám, že ti tyto info k něčemu budou, držím palce
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Moc děkuji! Informace jsou naprosto vyčerpávající a dokonalé. Určitě mi k něčemu budou. O územně plánovací informace jsem si už žádala, minulý týden jsem to posílala poštou, náš magistrát má přímo svůj formulář, zatím čekám, co mi přijde. Máme vybraného projektanta a ten nám zařízení stavebního povolení nabízel. Pozemek zatím máme vybraný, ale ještě nějaký čas potrvá než se bude oficiálně prodávat a taky ani nevím jistě, jestli by se poštěstilo a prodali ho nám (je od města). Bohužel v místě, kde pozemek chceme, skoro žádný není a když, tak patří městu nebo člověku, který za to chce majlant.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?