Darování pozemku. Jak přesně postupovat?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak přesně postupovat, když chce tchán s tchýní, kteří vlastní kyždý 1/2 pozemku, dát tento pozemek manželovi. 1. nechat udělat odhad pozemku? 2. Sepsat darovací smlouvu? 3. Dát návrh na vklad do katastru? A jak dlouho to celé trvá?
Odpovědět
Pokud chtějí dát celý pozemek manželovi a oni dva jsou vlastníky, pak potřebujete 7 listů (2 návrhy na vklad, 5 darovacích smluv) Jedna darovačku musí mít ověřené podpisy všech zúčastněných...tudíž tchána, tchýně a manžela. Stačí skočit na matriku nebo poštu a až na místě za dohledu úřednice podepsat. Na poště je to myslím o trošku levnější, ale nejsem si stoprocentně jistá. Odhad pozemku nemusí být......To spíš potom, jestli hodláte ručit pozemkem, nebo nutně odhad potřebujete :) Pak na katastr....tam je poplatek 500,- za kolek...Ale POZOR od roku 2012 měli částku zvýšit... Na katastru jsem byla 14. 11. - zapsaná jako vlastník jsem byla 3. 12. a potvrzené darovačky přišli poštou 5. 12. Přidají Vám číslo pod kterým můžete na netu sledovat jak probíhá řízení. Přeji Vám, ať vše dobře dopadne. Hezký den
Odpovědět
Profilova fotka
@selina.j ja nevim my neco podobneho zarizovali ne teda pozemek a odhad treba byl :-N
Odpovědět
@moudivlacek na pozemek není třeba, říkali nám to i v podatelně....je třeba pokud je tam vedeno věcné břemeno nebo další jiné problémové složky. A pokud se prodává dům, ještě možná pokud je to kupní smlouva na pozemek...pak je třeba odhad. Ale darovačka a ještě mezi příbuznými, vůbec blízkými (otec, matka a syn) nepotřebuje dokládat finanční odhad na darovaný pozemek. Je možný, že jinej kraj, jinej mrav. Ale myslím, že tohle bude všude stejný
Odpovědět
Profilova fotka
my to delali stejne jako selina.j, odhad jsme take na prepis nedelali.jen jsme pak delali darovaci dan (meli jsme darovany pozemek od sestrenice takze 3. skupina) a tam odhad byl potreba ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martinape Znalecký posudek na cenu pozemku mít nemusíte, pže od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku (tj. darování), pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině (v daném případě jde o vztah rodiče-syn, tj. I. skupina). Stačí tedy: 1. darovací smlouva v počtu 5 výtisků (počet účastníků+2), přičemž jeden výtisk bude s ověřenými podpisy 2. návrh na vklad vlp do KN (pro urychlení podepsaný všemi třemi účastníky, podpisy nemusí být ověřené) + kolek ve výši 1.000,- Kč. 3. přiznání k dani darovací - předmětný převod bude osvbozen od daně dle § 19 odst. 3 z.č. 357/1992 Sb., a znalecký posudek se tedy nepřikládá. Podává se do 30 dnů ode dne, kdy vám byla doručena smlouva o bezúplatném převodu vlastnictví k nemovitosti s doložkou o povolení vkladu do katastru nemovitostí. KN musí o Návrhu na vklad rozhodnout do 30 resp. 60 dnů (dle správního řádu), ale pro zaslání smluv s vyznačenou doložkou o provedení vkladu není stanovena žádná lhůta :-( Rychlost se liší dle konkrétního KN - já čekám na doručení smlouvy už přes 2 měsíce (zápis byl ke konci listopadu), ale ke konci roku byl náš katastr zahlcený podáními kvůli od nového roku zvednutým poplatkům, takže jsou ve skluzu s rozesíláním a nám to prý pošlou v únoru....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Zdravím, přítelkyně se týká podobná situace, nicméně s mírnými odlišnostmi: 1) její babička s tátou vlastní pozemek + dům, obě nemovitosti napůl, ovšem v katastru není napsáno, jakou polovinu z každé nemovitosti přesně vlastní kdo, 2) teď chce její babička přepsat/darovat svou polovinu pozemku na ni, 3) na té darované polovině postavím já dům, 4) ovšem ta polovina darovaného pozemku je ještě zčásti zahrada, zčásti obytná část, a aby se tam dům vešel a mohl se postavit, musí se ještě v katastru zmenšit zahrada a zvětši ona obytná část. Jak se tedy musí postupovat v tomto případě? Já se obávám, že na tom katastru budeme muset být několikrát, a to: 1) nejprve se vyřeší darování poloviny pozemku babičky přítelkyni, 2) pak se musí upravit v katastru skutečné vlastnictví jejího otce, což je ta druhá zbylá polovina pozemku, 3) pak přítelkyně bude řešit zmenšení zahrady a zvětšení obytné části, 4) já pak budu řešit povolení ke stavbě na jejím pozemku (příp. musím být vlastníkem já?), 5) až bude stát stavba, opět jdeme na katastr tuto stavbu zanést, 6) poté si teprve můžeme nahlásit trvalé bydliště a znova se jde na katastr změnit tyto naše údaje coby vlastníků pozemku a nemovitosti. Je tento postup správný a fakt tak náročný? Díky.
Odpovědět
@martinape My jsme tento problém (zcela totožný) řešili loni. Takže: 1. počet darovacích smluv (vzor najdeš na netu) počet účastníku + 1 (podpisy musí být not. -pošta- ověřeny) 2. odhad není třeba 3. doložit všemi možnými doklady z KN (jako výpis vlastnický a případně i doklad o nabytí pozemku tím kdo Ti jej daruje - překvapilo nás to, ale v Opavě to chtěli) Celé to trvalo asi měsíc a kousek... 4. po přepisu zajít na Finanční úřad - obě strany a nahlásit změnu!!!!! Jinak to je za 500,- pokuty
Odpovědět
@fotrtom Počet smluv je určitě počet účastníků + 2 . Notářsky ověřena stačí 1 smlouva. Pak záleží na tom, v jakém poměru jsou dárce a obdarovaný. Pokud v 1.a 2. skupině tak se daň neplatí, odhad není třeba a na FÚ mi řekli, že se nemusí v tomto případě podávat ani daň. přiznání. V 3. skupině se daň platí, musí být tedy i odhad a podává se daň. přiznání. Návrh na vklad - poplatek je od ledna 1.000,- Kč. Na FÚ je třeba zajít ohledně daně z nemovitosti. Kdo je k 1.1. vlastníkem, musí myslím do konce března podat daň. přiznání a do konce května daň zaplatit.
Odpovědět
@aneri53 s tím počtem smluv to je možné...ale co týká FU: jsem si 100% jistý, že musí žádost o změnu majetkových poměru (nemovitosti) podat! a to obě strany - byt nám pozemek darovali rodiče... není to totiž o darovací dani (ta je v 1 a 2 skupině skutečné nulová) ale o dani z nemovitosti.
Odpovědět
@fotrtom No ano, vždyť to píšu v poslední věte: Pokud se změní vlastník, rozhodující stav je k datu 1.1. Dárce pouze odhlásí, ale obdarovaný m u s í podat daň přiznání (v něm se ta daň vlastně spočítá) - pokud žádnou daň z nemovitosti ještě neplatí, tak do konce května ji zaplatit musí, pokud již platí za nějakou jinou nemovitost, po podání daň přiznání mu tato daň bude o vypočítanou částku zvýšena a taktéž ji do konce května musí zaplatit.
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvám se že se vám do toho pletu, ale tu daň z nemovitosti musíte zaplatit v lednu jinak dostanete pokutu. To se mi stalo v loni naštěstí teda paní byla rozumná a řekla mi že ta daň je malá tak mám přijít až za rok a teprve pak to nahlásit. Daň sse totiž do určité částky neplatí. Teď nevím přesně ale mám dojem, že do 30 kč. Ale nahlášené to být musí i tak
Odpovědět
@richt Já se omlouvám za mylnou informaci - máš pravdu, daňové přiznání se musí podat do konce ledna a ne března, jak jsem psala. Ale zaplatit se musí do konce května, na tom se nic nemění.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@richt ano do 30 Kč se daň platit nemusí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bberus já si to myslela, ale jistá jsem si nebyla. Vím že jsem měla platit 12 kč a tak je po mě nechtěli
Odpovědět
Profilova fotka
@richt nám nikdo nic neřekl a ani složenka nepřišla...a když jsem šla na finančák, proč nám jako nic nepřišlo, že chci zaplatit složenku...tak mi paní oznámila, že platit nic nebudeme protože není daň větší než 30 Kč :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bberus no to já příští rok asi už platit budu, protože se pozemek rozšířil a už se asi do 30 kč nepichnu
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Dobrý večer, mohl by mi někdo poradit jak postupovat v případě, že dárce a obdarovaný nejsou k sobě v žádném vztahu a předmětem darování bude necelý 1m čtvereční? I v tomto případě je třeba odhad?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
dobry den potrbuji poradit .potrebovala bych vzor ke stazeni darovaci smlouvy na pozemek nemaet nekdo nejaky vzor dekuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@eva222222 na internetu je toho spousta. http://finance.idnes.cz/vzor-darovaci...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobry den, prosim o radu. Partner dostane od sve babicky pozemek se starym domem (uz neobyvatelnym). Co tedy v tomro pripade vse potrebujeme? Jestli to spravne chapu, tak 4darovaci smlouvy, 1 overenou. Jak je to s danema?
Odpovědět
@mochenkaa Je to tak, 4 - smlouvy (počet účastníků + 2), návrh na vklad do katastru - 1.000,- Kč. Daň se neplatí, darování mezi babičkou a vnukem je od daně osvobozeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 dekuju. Takze pak jen dan z nemovitosti. Nevite jestli na to musime mit odhad?
Odpovědět
@mochenkaa Na daň z nemovitosti je čas. Rozhodující je, kdo nemovitost vlastní k 1.1., takže za rok 2014 bude ještě platit babička. Odhad není třeba, daň se počítá dost složitě, jsou tam nějaké koeficienty, kterými se to násobí atd. Do konce ledna 2015 musí partner dojít na FÚ, vyplnit tam přiznání (poradí mu) a pak už jen přijde složenka, kterou do konce května zaplatí. Jestli obec nic nezmění, měl by platit tolik, co teď platí babička.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 diky. No, pristi rok uz chceme mit shozenou soucasnou stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
Manžel dostal od rodičů pozemek..nejdříve se psalo vše na něho..kvůli bance jsme však u notáře museli rozšířit SJM a tak je pozemek i na mě. Daň s nemovitosti chápu. Daň z převodu nemovitosti tam není. A darovací u manžela taky ne a něco u mě? A musí se podat, třeba na nulu? Díky
Odpovědět
@mochenkaa Aha, to jsem nevěděla, že na pozemku něco stojí. Tak to bude daň jinak. Jak jsem psala, v lednu na FÚ, sdělit jim současný stav a oni pomohou daň spočítat. @ffiinnkkaa Manžel musel dostat od rodičů pomezek darovací smlouvou, ta šla na katastr (kolek) a byl přepsán na něj. Žádnou dar. daň neplatil - I. skupina, kam spadá, (rodiče-děti) jsou od daně osvobozeny. Pak jste rozšiřovali SJM, jestli vám to dělal notář, bude to OK. Daň z nemovitosti platí pouze jeden z vás, za oba, vždy do konce května. Daň z převodu nemovitosti se vás vůbec netýká, ta se platí pouze při úplatném převodu - prodeji.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Ano bylo to tak jak píšeš..já si to myslela, ale raději si to potvrzuji...děkuji ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Dobrý den,prosím jak postupovat,když potřebuji zapsat manželku,aby byla spoluvlastník pozemku se mnou.Chtěl bych jí darovat polovinu pozemku.Pozemek jsem pořídil před svatbou.Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jaromirnovy Sepiště si mezi sebou darovací smlouvu, na které necháte ověřit podpis a podejte návrh na vklad do katastru, to je vše.
Odpovědět
A ještě musíte vyplnit nový návrh a současně poslat s darovací smlouvou. Taky koupit koupit kolek 1000Kč a nalepit na darovací smlouvu a poslat na katastr současně s návrhem. Doporučuji po sepsání darovací smlouvy zavolat na katastr a zeptat se, jestli je ta smlouva v pořádku. Daroval jsem manželce taky půl a napsal jsem každému půl a oni vrátili s tím, že musí být do společného jmění, takže kolek se musel kupovat nový.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?