Darování pozemku, poraďte s předpisy

Profilova fotka
Zdravím, bohužel ať se vyhledávala jak jsem vyhledávala zde na MS, odpovědi jsme nenašla. Zajímalo by mě toto : 1. tchán ( nevlastní otec- ženatý přes 10let s tchýní) chce darovat pozemek..je to osvobozeno daně? 2. na pozemku je věcné břemeno RWE, musíme mít odhadce na cenu? 3. soused nám chce kousek odprodat ( vedené je to jako zahrada) sepsat smlouvu, pak na katastr a je potřeba taky odhad? Moc díky zasvěceným do této problematiky za odpovědi.
Odpovědět
@lenca.levandulka ad 1) ano, je to osvobozeno od daně z převodu. ad 2) nejsem si jistý, ale nemyslím si, že byste museli mít odhadce na cenu. ad 3) tady bude odhad potřebný. Bude sloužit pro FÚ k porovnání, zda je cena odhadní nebo kupní vyšší. Z vyšší se totiž vypočítává daň z převodu.
Odpovědět
Profilova fotka
ad 1) zaleží komu chce darovat
Odpovědět
@baru7 Já myslím, že na nevlastního syna to jde, ne? Ikdyž to není pokrevní linie, tak je tam myslim nejaká formule, že pokud jde o osobu, s níž bydlel ve společné domácnosti po určitou dobu, tak je to bezplatně, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac na něco podobného jsme narazila přímo v zákoně..ale úplně jsme to nepochopila jak to tam je s žitím a nežitím...sakreš... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac @lenca.levandulka tak jsem koukla do zákona a dítě manžela (tj. nevlastní syn) spadá do II. skupiny a ta je osvobozena :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
pokud teta daruje synovci, je to taky osvobozene od dane, ze?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?