Darování pozemku vs. rozšíření SJM, co vyjde levněji?

Získala jsem pozemek darováním od babičky. Jsem vdaná a chci, aby polovina byla mého manžela. Proto řeším otázku, co vyjde nejlevněji: zda rozšířit SJM notářským zápisem (ale četla jsem, že se musí udělat odhad pozemku a na základě toto se platí poplatek notáři), nebo prostě polovinu darovat manželovi (čili 1000,- na katastru + náklady na ověření podpisů). Máte s tím někdo zkušenosti? Nebo nemáte náhodou někdo vzor smlouvy, kde by někdo daroval polovinu pozemku? A také nechci, abych já měla tento pozemek od toho bodu k tomu bodu a můj manžel zbytek. Prostě nechci aby ty poloviny byly přesně určené, je to možné??? Předem děkuji všem za rady!
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Ahoj, podle mně vyjde levněji darování. Určitě. Jelikož 1000Kč na katastru + několikrát 30Kč za ověření podpisů na darovací smlouvu vyjde levněji než odhad pozemku + sepsání smlouvy u notáře o rozšíření SJM - notáři mají tabulky dle ceny majetku kolik si za smlouvu účtují. Darovací smlouva na pozemek by byla dle mého klasické, akorát by tam bylo zaneseno že se týká jedné ideální poloviny pozemku. Otázkou ale zůstává, zda je šťastné řešení dar od babičky půlit. Ale to samozřejmě musíte vědět vy.
Odpovědět
Profilova fotka
Darovat! Každý budete Mít ideální jednu polovinu. Teda to je bez určení polohy. Ale já bych nedával, nikdy nevíš, co se stane. To je život. To je Můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajs Jo, souhlasím, taky bych nedávala. A asi vůbec, pokud je to majetek mé rodiny.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
@zamilovanadonej @honzajs Řeším teď podobnou věc, jen se týká bytu (ne pozemku) a chtěla bych se zeptat, zda je nutné darovat ideální polovinu nebo je možné darovat napčíklad 1/3 bytu a toto uvést do darovací smlouvy? Děkuju za jakoukoli radu...
Odpovědět
taky bych nedávala, beru to tak, že kdybychom šli od sebe, je to moje, když ne, jednou to budou mít naše děti, tak jako tak, kdyby se něco se mnou stalo, bude to mít manžel a děti...ale kdoví, co k tomu paní vede a nakonec je to její věc :-) Ale dobrá otázka, jednou budu řešit také darovací smlouvu na manžela, ale z jiného důvodu....ale tak jak to má paní, tak to bych raději nedělala...
Odpovědět
Profilova fotka
@hanulii Je klidně možno darovat 1/3, nemovitost jde dokonce (tuším) dělit na setiny, tzn. že jde darovat např. 3/100 apod. Pokud je to byt v os. vlastnictví tak to jde v pohodě.
Odpovědět
@zamilovanadonej Super, moc děkuji za radu ;)
Odpovědět
@zamilovanadonej Mohla bych se ještě pro jistotu zeptat, jestli to, že se jedná o 1/3 nemovitosti, stačí uvést ve smlouvě v části, kde se píše, že dárce daruje 1/3 předmětu daru a obdarovaný dar přijímá? Nebo je potřeba tu 1/3 uvést už v předmětu koupě?
Odpovědět
Profilova fotka
@hanulii Tenhle dotaz nechápu, máte byt celý a chcete 1/3 darovat, nebo nejdřív 1/3 koupit? Kdyžtak mi napište do IP ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@petcep Ahoj,teď jsem zrovna řešila to samý.Jako svobodná jsem koupila pozemek.Letos jsme s manželem na něm chtěli začít stavět dům.Vše máme zařízeno,jenom banka potřebovala,aby pozemek vlastnili oba manželé,jinak by nám neuvolnili peníze.A bohužel darovací smlouva nestačila,je k tomu potřeba notářský zápis.Odhad jsme nepotřebovali,notáři stačila kupní cena (250 000Kč) a platili jsme za zápis 4500Kč.Notář to zařídí i na katastru.Snad jsem to napsala srozumitelně.Jinak by dům i pozemek patřil jenom mě,i když je hypo na oba a to jsem samozřejmě nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
@zizzy Také budeme toto řešit. Pozemek jsem z rodinných důvodů kupovala pouze na sebe. S přítelem na něm chceme letos stavět. Takže stačilo udělat mezi námi darovací smlouvu na půlku pozemku? Prosimtě, platila jsi daň z převodu nemovitosti z té poloviny co jsi mu darovala? Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@zizzy Dům by patřil jen tobě???? My jsme to totiž nakonec neřešili a pozemek zůstal jen na mně. Teď stavíme a doufám, že po kolaudaci bude dům na nás na oba a pozemek zůstane můj.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lovely21 Já jsem manželovi nic nedarovala,dali jsme rozšířit SJM u notáře.Takže jsem žádnou daň neplatila.Teď bude dům k pozemku automaticky přirůstat a vlastníci budeme oba....
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Ano,byl by jenom můj.My by jsme pak stejně po kolaudaci museli dělat to rozšíření SJM. Vy jste to měli ještě ve starém roce,tak nevím.Ale pro letošek je nový občanský zákoník,kdy nejde už zapsat stavbu jako rezestavěnou.Stavba automaticky přírůstá k pozemku.Tak by dům i pozemek byl jenom můj.Tak kvůli čerpání peněz jsme museli mít rozšířené SJM,když máme hypo na oba.Já jsem nechtěla aby manžel nic neměl.
Odpovědět
@lovely21 Daň z převodu nemovitosti se platí při prodeji, ne při darování. Tam se platí darovací daň, pokud není od daně osvobozena (osvobozena je I. a II. skupina). Přítel patří do II. skupiny, ale je zde podmínka společné domácnosti po dobu jednoho roku.
Odpovědět
@aneri53 Darovací daň už se neplatí. Nahradila ji daň z příjmu, což je pro tento rok 15%. @lovely21 by mohla darovat 1/2 pozemku a od daně z příjmu by mohl být přítel osvobozen, jelikož by se necházel ve II. skupině. Záleží na správci daně jaké by chtěl potvrzení, žě spolu žijí (druh, družka). Mohlo by stačit čestné prohlášení, ale to vám řekne správce daně na FÚ. Většinou ještě neví a mají v tom zmatek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 @horcoff Děkuji oboum za odpověď. Tak to by nemuselo být tak náročné, jak jsme mysleli. Zaběhneme na FÚ a uvidíme co nám řeknou. :-)
Odpovědět
@horcoff Máš pravdu, od 1.1.2014 je to upraveno v zákoně o dani z příjmů a jedná se o daň z bezúplatného příjmu. Činí 15 %, ale I. a II. skupina je od daně osvobozena, to se nemění.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Dobrý den, dnes jsme byli za finančním poradcem a bylo nám sděleno, že pokud vlastním pozemek nabytý před manželstvím, nestačí polovinu tohoto pozemku manželovi pro účely hypotéky darovat, ale musíme rozšířit SJM. Měl to také tak někdo? V podstatě je to skoro totožné, jestli podílové vlasntictví půl na půl nebo SJM, tak proč by banky měly vyžadovat SJM? Pokud by se rozšiřovalo SJM, musí být na pozemek znalecký posudek? A pokud ne, tak z jaké ceny si pak notář vypočítá odměnu? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@letok Dobrý den, mám stejné dotazy. Mohu se zeptat, zda jste se dopátrali? Děkuji moc :-)
Odpovědět
Tak u nás to bylo tak, jak píše letok. Řekli nám, že to chce rozšířit SJM, abychom každý vlastnili ideální půlku a ne darovat. Jestli u daru jsou ty půlky jinak definované, nevím. Takže notář nám to sepsal a zařídil vklad do katastru. Stálo nás to cca 5 tis., už nevím přesně. Znalecký posudek nechtěl, jen se ptal, jakou má pozemek cca hodnotu a podle toho to vypočítal. Ale jen tak zhruba (hodnota by asi byla docela vysoká), aby ta cena zase nebyla tak moc. Nebo jsem z toho měla aspoň takový pocit. Možná je toto notář od notáře. Jinak jsem to předtím hledala někde a skutečně to mají být procenta, ale to je zřejmě pro většinu lidí moc. Je sice hezké, že má člověk relativně velké peníze v pozemku, ale znáte to, to ještě neznamená milionáře. Řešila jsem to v průběhu minulého roku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?