Dostala jsem pozemek. Jaký je postup na finančáku?

Dostala jsem pozemek od babičky.Jaký je teď postup co se týče finančáku? Stačí to řešit až v lednu, kdy podám přiznání k dani z nemovitosti? Nebo se musí jít nahlásit změna na finančák dříve? :-)
Odpovědět
@petcep Pokud je to dar, žádná darovací daň se neplatí. Na FÚ stačí zajít během ledna (vždy se bere stav k 1.1.), udělat zde přiznání k dani z nemovitosti a tuto daň do konce května zaplatit.
Odpovědět
mám taky dotaz na finančák.. Příští rok v létě budeme kolaudovat. Pak s tím rozhodnutím, že budova byla zkolaudovaná, půjdu na finančák. Ale nevím jestli hned nebo až další rok v lednu. Poradíte?
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep @aneri53 že by se změnila legislativa? My teda museli při darování pozemku nechat udělat odhad a s tím hned zajít na finančák a platili jsme 1% z odhadní ceny jako daň
Odpovědět
@lin18 Darování pozemku babičkou vnučce je od daně darovací osvobozeno - jedná se o příbuzné v 1. skupině. Protože se nic neplatí, není třeba dělat ani odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 a je to teda něco novýho? Já v roce 2006 musela platit...a to šlo o darování od mých rodičů....
Odpovědět
@lin18 Něco se měnilo před pár lety, už nevím přesně, kdy to bylo. Ale dnes je darování v 1. i 2. skupině od darovací daně osvobozeno, to vím jistě.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 tak teda dík...15 tis. v háji :-D ...mohli by nám to teda vrátit :-D
Odpovědět
@sarka49 Vždy je rozhodující stav k 1.1. Pokud budete kolaudovat v létě 2013, tak během ledna 2014 musíš podat daň. přiznání k dani z nemovitosti a do konce května pak tuto daň zaplatit.
Odpovědět
@aneri53 děkuji!!!
Odpovědět
ale tím, že je dar od babičky osvobozen a daň se neplatí, se nezbavujš podat přiznání k dani darovací. Jsi povinna toto přiznání podat a v ně uvedeš, že je tento dar osvobozen. Přiznání musíš podat dle termínů uvedených v § 21 zákona o dani dědické, draovací a dani zpřeovdu nemovitostí (zákon č. 357/1992 Sb.) Znalečák bys k této dani neměla potřebovat, bude ti stačit pouze ověřená kopie smlouvy. Do 31. 1. 2013 pak musíš podat na finančák přiznání k dani z nemovitosti. babička by měla finančnímu úřadu oznámit, že k 1.1.2013 žádné nemovitosti nevlastní, aby neplatila daň.
Odpovědět
@letok Já jsem si také myslela, že se musí podat přiznání k darovací dani s tím, že daň bude 0. Náš daň. poradce mi řekl, že se přiznání podávat nemusí, já si to ještě ověřovala na fin. úřadě v našem městě a ti mi to potvrdili. Ale jak je v našem státě bohužel zvykem, výklad může být různý a proto bych doporučovala, informovat se na příslušném FÚ.
Odpovědět
já pracuji v daňové kanceláři, ze zkušenosti vím, že by se přiznání mělo podávat. Když je nepodáš v termínu, je tam pokuta 500 Kč za opoždění podání přiznání.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lin18 daň se skutečně neplatí...jen si myslím že i přesto se to musí na finančnák podat jako 0 přiznaní
Odpovědět
Profilova fotka
výtažek z § 21 zákona o dani darovací "(5) Daňové přiznání k dani dědické nebo k dani darovací se nepodává při bezúplatném nabytí nebo poskytnutí majetku, je-li od daně dědické nebo daně darovací osvobozeno podle § 19 odst. 1 až 4 a 6, podle § 20 odst. 1 nebo podle § 20 odst. 14."
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Tobě stačí v lednu podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. Původní vlastník se ale musí do té doby nějak odhlásit. My jsme to nevěděli a pak se divili, že přišla složena dárci i obdarovanému.
Odpovědět
Děkuji všem za reakce.Dnes jsem mluvila přímo s paní z finančáku a ta mi potvrdila, že přiznání k darovací dani se nepodává (v případě babička - vnučka)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?