Dřevostavba x zděný dům

Dobry den, Zacatkem jara bychom chteli s manzelem stavet, jen se porad nedokazeme domluvit zda zdeni barak ci drevostavbu. Me osobne by se nejvice libil zdeni dum, ale vzhledem k tomu, ze jen za pozemek dame nejspise okolo 1 mil., (i s barakem se chceme vejit max. do 3 mil.) tak bychom se neradi hodne zadluzili a premyslime, jaka stavba je financne mene narocnejsi. Bohuzel nemame nikoho, koho by jsme se zeptali, na kolik je vysla hruba stavba zdeneho ci drevostavby. Jinak baracek chceme urcite 5+1 bez garaze. Napr. na Baracky.eu jsem nasla drevstavbu, ktera by mi metrove vyhovovala, nejakych 135 m2 obytna plocha, a celkova cena by byla 1,6 mil. vcetne podlah, topeni, obkladu apod. (nutno podotknout, ze vse budeme delat svepomoci, krome strechy) a obavam se, ze se zdenim domem, bychom se do takove castky nevesli. Jinak samotna drevena konstrukce vyjde na 450 tis. takze si myslim, ze pokud bychom si pak shaneli ostatni veci sami a ne pres firmu, tak by nas to vyslo jeste na mene nez 1,6 mil. Ale samozrejme zvazujeme vsechny pro a proti a nejak se nemuzeme rozhodnout. Na rychlosti ani nezalezi. Takze pokud by se tu nasel nekdo, kdo ma zkusenosti byla bych moc vdecna za jakoukoliv radu, popr. uvedeni prikladu, jak probihal rozpocet u Vas. Diky moc a pekny den :)
Odpovědět
Profilova fotka
co obsahuje drevena konstrukce? Pokud krov/vazniky a steny/pricky, tak to je nastejno jako zdena - ytong, 300 byste se meli vejit do zdiva, a 150 za vazniky, bal bych se spravneho provedeni konstrukce u drevostavby svepomoci, ale je to na vas :-)
Odpovědět
@zeneva ano, to vse co pisete obsahuje. Dekuji za nazor.
Odpovědět
Začnu takhle - pokud se staví svépomocí, je ideální zděná stavba. Dnes to je v podstatě jen stavebnice, kterou si seskládáte podle projektu. Dřevostavba je pro svépomocnou výstavbu mnohem, ale mnohem náročnější. Pro někoho i věc nemožná. Pokud chcete barák na klíč, levnějí vychází dřevostavby a barák máte klidně za 14 dnů k bydlení. Ale je dřevostavba a dřevostavba. Ty nejlevnější, to jste jako v kempu ve stanu. Slyšíte i to, co si kdo šeptá desítky metrů daleko. A kvalita je bídná, s kterou také souvisí nízká životnost. Pokud chcete kvalitní dřevostavbu pro komfortní bydlení, troufnu si říci, že pak vyjde levněji zděný dům. A jelikož chcete 5+1, je ve Vašem případě nejlepší a možná i jedinou schůdnou variantou stavba zděného domu svépomocí s minimem využití živnostníků či firem. Za 2 mil. 5+1 na klíč seženete opravdu jen tu nejnekvalitnější dřevostavbu postavenou firmou, která má mizerné dělníky.
Odpovědět
Když pominu výhody a nevýhody jednotlivých technologii, tj dřevo vs cihla, tak montovaný dům je pro lidi, co nechtějí stavět, mají na to peníze a chtějí bydlet vcelku rychle. Cihla je pak spíš pro lidi, co si umí a můžou udělat spoustu věcí sami, mají čas na shánění firem a živnostníků, kteří jim to udělají. Na čemž se dá ušetřit. Obecně, jestli se se svými nároky a rozpočtem vejdete do nějaké dřevostavby, tak si nechte dům postavit, ale pokud to znamená nejlevnější dům na trhu a pochybná firma, tak to rozhodně nebude dobrá volba. Pokud chcete ušetřit, čas není až tolik rozhodující a umíte si sehnat lidi, tak by pro vás měla být volba zděného domu.
Odpovědět
No vždy mě celkem udivuje jak lidé, kteří toho vědí o stavění baráku asi tolik, kolik já o mozkové chirurgii a stejně se s elánem pouštějí do toho, ale budiž. Dřevostavbu svépomocí bych doporučil jen opravdovým fandům, je tam příliš mnoho rizik spojených nesprávným návrhem a provedením - asi největším z toho je případná kondenzace vlhkosti, hniloba.. Takže rozhodně raději zděnou stavbu, ta je "blbuvzdornější". Co se týče financí na hrubou stavbu, tak záleží na tom jakým systémem budete stavět, můžete jít do nějakých super hyper tlustých cihlovzduchů, pórobetonů, plněných cihel a jiných super věcí, které mají všude reklamy a staví s nimi dokonce takové erudované osobnosti stavařského světa jako naše jedna známá oštěpařka.. je to jednoduché a finančně náročné, nebo něco ušetříte v kombinaci se zateplením a slabším zdivem, nebo budete číst několik měsíců diskuze na TZB a dojdete třeba k betonovým skořepinovým tvárnicím.. Je toho spousta. btw. samotná dřevěná konstrukce za 450 tisíc není fakt žádné terno, spíš naopak..
Odpovědět
My stavíme zděný bungalov do L s užitnou plochou tuším okolo 200m2, bez garáže, tak nějak napůl svépomocí a dle odhadů bychom se měli vejít do 3milionů a to počítám i s tepelným čerpadlem, bazénem a zámkovou dlažbou. Teď jsme ve fázi hrubé stavby a zatím útrata okolo půl milionu, ale jen terénní úpravy nás vyšli na 150.000.- takže dům jako takový 350.000.- máme objednané panely na střechu za 170.000.- rozvody elektriky 100.000.-. Ostatní položky teď v hlavě nemám.... Pokud by jste chtěla najdu a pošlu do SZ ;-)
Odpovědět
Diky za nazory :) @elodii pokud byste si vzpomela byla bych vdecna :) Pekny vecer.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodetpavel za 14 dni muzete bydlet u drevostavby jako RD Rymarov a podobne, kdy se dum priveze na misto na kamionu a smontuje, ale vim, ze cekaci doba je dost dlouha - tusim ze 6-9 mesicu, neco zabere zakladova deska a sup a jste na dobe, za kterou postavite zdeny dum :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@barborahe otázka č.1 Kolik máte našetřeno ? č.2 Kdy chcete bydlet ? č3. Kolik času a lidí můžete každý víkend věnovat stavbě ? @zeneva neznám ze svého okolí nikoho kdo postavil zděný dům do 9měsíců aby byl k bydlení... Já začal s deskou 30.dubna a 19.7. byl připraven k nastěhování ;-) Čekací doby jsou všude ;-) a pokud ještě nemá projekt tak na jaře stavět nezačne....
Odpovědět
@petrsv1000 Mi jsme kopli letos do země 21března .. o víkendu začínáme dělat strop ( sádrokarton ) podlaha vysichá, v půlce měsíce se začne s fasádou .. o Vánocích chceme slavit už na novém domě ;-) Máme cihlu a jde to dnes rychleji i když nás zdržela prozatím podlaha :-/
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 tak jsem prvni, zacinali jsme vloni 17.3. a na Vanoce bydleli. S tim, ze povoleni jsme meli, nebyly dodelane jen terenni upravy, ale dum byl kompletne hotovy. Ano cekate na vse, ale mel jsem naplanovano dost dlouho dopredu co kdy kupovat, objednavat a delat, takze nam to hezky navazovalo. A mesic a pul by se dal jeste usetrit
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna @zeneva jo tak vyjímky potvrzují pravidlo ;-) je to o čase, pokud má člověk volno každý víkend tak asi jo, ale já takového nikoho neznám, jen všude vidím jak se jim to byť nechtěně ale protahuje...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrsv1000 souhlas, vetsinou se to protahuje, my meli skvelou partu a ta fungovala. Jinak svepomoci by to pri pracovnim vytizeni trvalo vyznamne dele
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva a kolik vás tak průměrně vždy o víkendu stavělo? jen pro přestavu - díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva tak to určitě, já totiž reagoval na tazatelku, že chce stavět svépomocí, to za těch 9 měsíců by nedala...
Odpovědět
@petrsv1000 Rozhodne nechci postavit za 9 mesicu, resp. manzel a ostatni osazenstvo, nejvic resim financni stranku veci, a konkretne to, co vyjde levneji, cas vubec neresim, bydlet mame kde, nez postavime, takze cas pro me neni priorita. Manzel pracuje na smeny, takze muze byt na baraku pomalu kazdy den, i kdyz nevim jestli to je realne..
Odpovědět
Profilova fotka
@barborahe pokud má takto čas tak se do stavby svépomocí pustit může, klidně i zděněj, tam si spoustu věcí udělá sám, hlavně pokud na to nespěcháte. A pokud máte i nějaklé finance tak jenom dobře, nemusíte platit úroky než začnete splácet hypo....
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 nam staveli tri zednici, hrubou stavbu meli (pokud si dobre pamatuju) do 14 dnu, myslim obvodove steny po venec, tyden delali desku, cca do 10 dni pricky, staveli jsme z Ytongu
Odpovědět
@petrsv1000 ano, ale resila jsem spise to, co vyjde levneji, zda zdeny barak nebo drevostavba..
Odpovědět
Profilova fotka
@barborahe dle mě to je + - stejné ... za předpokladu že budeš porovnívat stavbu svépomocí dřevo nebo cihla a to samé při stavbě na klíč.
Odpovědět
@petrsv1000 podle mě tedy za 9 měsíců dům svépomocí celkem v pohodě... Když si vezmu že já jsem začínal 1.4.2015 a 1.5.2016 jsme se stěhovali. Sice ne do úplně hotového (chybělo dodělat podhledy a plovoucí podlaha v obýváku, provizorní kuchyně, fasáda), ale bez problémů obytné. Odpracováno (do stěhování) 2500 člověkohodin, takže když na stavbě bude víc jak 1 člověk, tak 9m s přehledem.
Odpovědět
@requied Ono totiž tohle je lehce svádějící....nám konkrétně RDR předalo dům vymalovaný, uklizený a nic nechybělo. Jen se nastěhovat. Kdežto u stavby svépomocí ten termín je kdy? Když se tam dá bydlet? Pro spoustu lidí je to moment nastěhování, ale to nutně neznamená, že je vše hotovo. Pak se to špatně srovnává. A samozřejmě je i typické:" Dá se dřív, kdyby..." Ano, teoreticky to jde stihnout za 9 měsíců, a určitě jsou tací, co to stihnou, ale tak, aby to bylo komplet jako u té dřevostavby (od slušné firmy), tak to podle mě stíhá jen naprosté minimum lidí.
Odpovědět
Ahoj, tak my máme dřevostavbu a dělali jsme ji svépomocí. Máme 4 pokoje a kuchyň spojenou s obývacím pokojem, kotelnu a garáž a půdu, která by se dala v budoucnu upravit k bydlení. Bydleli jsme za rok a 4 měsíce. Většinu práce jsme si dělali sami, na něco jsme si sehnali pomoc (např. na základovou desku domíchávač a zedníky, dřevěnou konstrukci nám dělali odborníci, střechu, vodu, elektro taky). Jinak jsme dělali sami s manželem a jen na těžké věci, co jsem třeba neuzvedla přišla třeba rodina. S pěnezmi se do 2 milionu vlezete. Dá se hodně ušetřit na materiálech, když budete srovnávat dodavatele a trvat na slevě. Jen pokud budete stavět sami, chce to odborníka, co poradí v konstrukci a detailech, kde si nebudete vědět rady. A můžu říct, že jsme s bydlením moc spokojení :-)
Odpovědět
@atilius je to jen o tom, kolik lidí na stavbě současně pracuje (a tím myslím opravdu pracuje a ne kecá) Je ale pravda že od té doby co jsme se nastěhovali jsem tady skoro na nic nešáh :) Takže kdybych to stěhování o měsíc odložil mohlo být hotovo, bohužel jsme ale museli pustit původní byt. Odpracovaný čas co jsem psal je poctivě počítaný, tak si každý dokáže spočítat kolik bude trvat stavba při určitém množství lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied beru-li, že budou stavět dva lidi svépomocí, tzn sami 8h denně každý den o víkendu tj nějakých cca1500h / rok. Takže opravdu si nemyslím, že by to s přehledem sám ( i ve třech ) někdo dal za 9 měsíců komplet. Pokud si neměl podhledy, podlahy, tzn ani vymalováno ? Zkrátka nebylo hotovo... bydlet se dá i v hrubé stavbě. Bavíme se ale o hotovém domě k nastěhování včetně kuchyně, koupelen, osvětlení atd, prostě aby si již nemusel doma nic dělat, max sešroubovat postel ;-) a naladit si televizi :-D A to si myslím, že běžný zaměstnanec pracující 42h týdně prostě nemůže stihnout, pokud tedy nemá v rodině cca 6 pracantů ochotných pomoci každý víkend... ;-) toť můj názor
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?