Dům do L, 4 a 2 m k uliční čáře. Šli byste do toho?

Ahoj všichni, máme takovýhle pozemek (viz obrázek) a libí se nám bungalov typu L, který ale vychází přesně na pozemek, protože uliční čáru máme 4m a z druhé strany můžeme 2m. Šli by jste do toho? Říkáme si že zůstane ještě dost pozemku na zahradu, případně bazén a tak. Co vy na to? Díky moc za názory. L+M
Odpovědět
Profilova fotka
@snanok Jo, proc ne, mista tam zustane habakuuu.. Jen co prohodit ty metry? K ulici dat jen dva na naopak na jizni stranu zahradku zvetsit na ty ctyri metry???? hmmmm :-)
Odpovědět
bohužel máme uliční čáru 4m a s tím nic nenaděláme :-(
Odpovědět
@andreakusa Uliční čára je uliční čára, tekže to asi nepůjde. @snanok A co takhle ten dům "přezrcadlit" podle svislé (= severojižní) osy a posunout východním směrem tak, aby jeho "atriová" část směřovala na jihozápad a jeho východní stěna končila tam, kde na severní straně končí ulice - s tím, že v jižní části domu by se nacházel obývací pokoj se dvěma terasovými dveřmi na východ i na západ? Na obrázku sice není naznačeno, co a kde se nachází za jeho jižní hranicí (pole? klidová zóna pozemku, na němž stojí jiný RD? nebo snad činžák či panelové sídliště? - to jsou hodně podstatné věci), ale takhle by se "atriová" část pozemku (odstíněná od ulice jeho západním křídlem) a spolu s ní i jeho přilehlá západní část - kterou by se dalo odstínit od ulice např. živým plotem, za nímž by vedle domu směrem k ulici blo parkovací stání - dala využít k odpolednímu posezení a řádění "na sluníčku" na jaře, na podzim či v nepříliš horkém létě (což je v ČR většina léta:-)) Jeho východní část, kam by bylo v severovýchodním rohu bungalovu vhodné situovat ložnici s okny na východ (aktuálně máme ložnici s okny na východ a je moc fajn, když nás ráno budí sluníčko:-)), by pak v horkém parném létě posloužila k posezení na domem přistíněné terase... A co takhle stejně umístěný bungalow ve tvaru mírně asymetrického "T" s trochu delším křídlem směřujícím na západ a s terasami na západní i východní straně krytými přestřešením (kvůli přeháňkám) na západě i na východě?
Odpovědět
@lubosk To nás taky napadlo, ale problém je v tom, že od západu fouká vítr a tím že jsme na kopci, tak fouká o to víc. Navic tam jsou ty stromy (i na obrázku) o kterých si říkáme že by krásně kryli budoucí terasu a bazén. Jinak souhlasíme, že mít Lko otevřené na jihozápad je lepší. (neber to tak že útočím na Tvé názory, naopak, jsem za ně rád, ale snažím se argumentovat :-)) Jinak co se týče okolí, z té jedné strany, jak je naznačeno, je ulice. Ale není v úrovni pozemku, pozemek je asi o půl metru výš. Na všech okolních stranách jsou stavební parcely, ale v současné době louka a ještě asi dlouho bude. Co se týče dispozic domu, zkusil jsem to jednoduše orientačně nakreslit na následujícím obrázku. A co se týče oken ložnice na východ, to je hrozné, v bytě jsme měli okna opravdu přímo na východ a to přímé ranní sluníčko do postele bylo něco strašného. Jak si představuješ bungalov ve tvaru T?
Odpovědět
vypada to dobre... ty 2 metry pujdou na vyjimku? (mate hodnyho souseda ?)
Odpovědět
@snanok Mé názory Vám mohou být lhostejné, důležité je, jak to cítíte Vy. Třeba to sluníčko do postele nám bylo v našem dosavadním bytě,včera ráno velmi příjemné, zatímco v létě, kdy bývá slunečných dnů více, vychází na severovýchodě, takže to ráno není "přímo do postele" - a když si pak chceme déle přispat, řeší to závěsy... To "téčko" jsem myslel tak, že z hlavního a širšího tělesa domu s hřebenem střechy (nebo pultovkou/plochou střechou - záleží na Vás a územním plánu) rovnoběžným s ulicí by byla s hřebenem kolmým na ulici lehce asymetricky (= posunutá směrem na východ) "vystrčena" směrem na jih "denní část" s terasovými dveřmi na obou stranách (tj. na východ a na západ), takže při stejné šířce půdorysu její střechy (a tím i výšce při stejném sklonu), jako by byla šířka střechy nad "hlavním" tělesem domu, by ta střecha přesahovala - a to díky asymetrii více na západ, takže by v létě stínila terasové dveře, aniž by v zimě (kdy je slunce níže) bránila tepelným ziskům od sluníčka prohřívajícího denní část od západu přes terasové dveře (= princip tzv.Sokratova domu - my tak sice máme patrový RD, ale tenhle princip je tam u přestřešení trasy, jejíž uhlopříčka směrem "z kopce" směřuje na jih - viz fotka v mém fotoblogu - využit taky s tím, že tři okna zimní zahrady nekrytá přestřešením a směřující na severozápadozápad budou v parném létě zastíněna elektricky ovládanými podomítkovými roletami). Pokud by přitom hlavní těleso Vašeho bungalovu končilo na východě tam, kde ulice přechází ve stromy, byla by tak na východě zajištěno odstínění klidové zóny s bazénem od ulice nejen těmi stromy, ale také přesahem hlavního tělesa domu - a na západě (kde by přesah hlavního tělesa domu stínil "atrium" od ulice" by to bylo ještě výraznější, přičemž spolu s přestřešením "atria" by se tak i v případě silnějšího větru vytvořilo "návětří", kde by to zdaleka tak "nefičelo".
Odpovědět
@hokus T ještě nevíme, jedeme za ním za týden, bydlí daleko. Ale doufáme že když parcelu prodávaj, tak že jim to bude jedno :-)
Odpovědět
to bych zkusil proužek parcely od souseda odkoupit :)
Odpovědět
@hokus Soused má ještě užší pozemek cca 17m, takže odprodej části pozemku nehrozí. Leda celý, a na to zase nemáme :-(
Odpovědět
@lubosk Nemohl bys mi to zkusit nakreslit?
Odpovědět
@snanok Tak s tím kreslením je trochu problém - jelikož mě živí spíše to psaní a počítání, s kreslicími programy to moc neumím a náš scanner i multifunkce už jsou zabaleny a připraveny k nainstalování v našem novém RD, takže i s naskenováním náčrtku "v ruce" by to byl problém. Náš barák je ale od Vás (Rynholec u Nového Strašecí/Lán?) autem jen "za dvěma kopci", tj. na Berounsku, tak když budete mít zájem, napiště do IP kontakt a mohli byste se přijet podívat "naživo" a na naší flipchrtové tabuli (která už je odstěhovaná v garáži onoho RD) bychom si mohli čmárat dle libosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?