Finta s prodejem nebo darováním pozemku

Soused mi nechce dát souhlas s výstavbou RD (dle uz. plánu je pozemek určen k výstavbě). Dostalo se mi rady, abych cca 1,5 - 2 m podél hranice s jeho pozemkem daroval třeba synovi a tím v podstatě dostal souseda ze hry...už nebude mým přímým sousedem a je klid..Řešil někdo podobný problém tímto způsobem?
Odpovědět
1
2
@fotrtom ano, to je možnost... Nicméně to, že nechce dát souhlas s výstavbou RD, neznamena, že Vám to stavební úřad nepovolí. Rpzdíl je pouze ten, že bude muset být daný záměr projednán v územním řízení, kde bude soused uveden jako účastník řízení a nepotřebujete jeho podpis. On samozřejmě může přijít na ústní jednání a dělat problémy, ale pokud nebude jeho námitka vážná a opodstatněná, nic s tím nenadělá. Soused Vám nedokáže v důsledku zabránit, abyste tam stavěli. Může to pouze o nějaký měsíc oddálit.
Odpovědět
@flakac to vím, nicméně byť důvod jeho nesouhlasu je pouze založen na tom, že mu kdysi dávno v dobách komunismu někdo údajně řekl, že se na tom pozemku stavět nebude - mi může stavbu oddálit klidně i o dva roky...zvláště je-li pán zaměstnám na místo-příslušném obecním úřadě...tak hledám rychlejší řešení...
Odpovědět
@fotrtom pak to udělej tak, jak sám navrhujes...budes mit souseda syna a on je vyautovany... :-D akorat to bude cosi stát...minimálně geometrák a vklad do katastru...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom něco podobného jsme chtěli udělat my kvůli sousedce a když jsem si to pak zjišťovala, stejně bychom její souhlas nakonec potřebovali, stavební úřad by to takto nevzal, to by tam muselo být odříznuto více než jen takový úzký pruh. Bude dost záležet, jak se k tomu postaví váš stavební úřad.
Odpovědět
@keila a jak SÚ odmítnutí zdůvodnil? podle právničky z katastrálního úřadu, by mělo být vše OK - to je v intencích zákona - maximálně prý může požadovat zastínovací studii.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom aby vám to nepovolil na to musí mít vážný důvod, má ho ? Jinak bych mu zaslal dopis se situačkou a pokud se do měsíce nevyjádří na SÚ tak s tím souhlasí.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom mezi domy musel být rozestup 7 m bez ohledu na to, jestli je tam nějaký pruh "cizího" majitele. Takže souhlas jsme od sousedky prostě potřebovali. Kamarád musel mít souhlas i souseda přes obecní cestu. Prostě každý úřad to chce jinak. Já se tam s nima raději nehádala a dodala vše, jak to chtěli. Sousedka nakonec souhlas dala úplně v pohodě...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom pokud od toho pruhu dodržíš odstup 3,5 m, tak by to problém být nemusel. Nám tam tenkrát víc šlo o ten odstup, chtěli jsme se na sousedku víc přilepit. Takže jsme nebyli úplně stejný případ jako ty. ;-)
Odpovědět
@keila sousedka souhlas prostě nedá - prý jen přes její mrtvolu - a ač bych ji rád sprovodil ze světa...- tak tudy cesta nevede..a 7 metru mít budu, dokonce asi 7,6m...ještě spoléhám na to, že obec na mém pozemku (cca 9m2) postavila cestu - jaksi blbě zaměřeno, tak snad nebudou moci nic vymýšlet...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom no tak snad to problém nebude. Zkus to a uvidíš. Držím palce ;-)
Odpovědět
ještě někdo? je to opravdu tak snadné?
Odpovědět
Ahoj, informativně jsme se ptali na to samé na stavebním úřadě a paní potvrdila, že toto lze. Dokonce podle ní nemusí být ani jiný majitel, bere se to podle parcelních čísel - katastru :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Tak dělení mi neprošlo - prý by to bylo účelové a basta...jdeme tedy tou delší cestou - žádost-odvolání-žádost.....až do zblbnutí...Mimochodem dostal se mi do ruky papír, kde sousedka argumentuje proti stavbě-kdyby mně to nestalo spoustu času a peněz navíc tak bych se asi i zasmál...tak třeba: ze stromů sousedících s mým pozemkem mohou spadnout větve a zranit mé děti (20 a 24 let-chuděry¨ :-D ), jiskry létající z mého komína mohou zapálit přilehlý park (cca 30 m vzdálený a navcí plánují el.podl. topení), děti hrající si na dětském hřišti (velikost 10x10 m) vzdáleném cca 30 m od mého pozemku budou hlučet a já si budu stěžovat a místní úřad to bude muset řešit..... :-D . No není to pecká, jak se paní stará o mé děti a jak chce místnímu úřadu ulehčit práci? já ji snad budu adoptovat!
Odpovědět
@fotrtom :-D tak to je masakr... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom takže jako u nás, nám by to taky neprošlo, jak už jsem psala. Každopádně námitky má paní fakt k smíchu a tohle jí musí stavební úřad rovnou zamítnout, vždyť jsou to bláboly, to se snad ani na kraj dostat nemůže. Já myslím, že s takovými námitky to moc protáhnout nemůže. ;-)
Odpovědět
@fotrtom my jsme měli něco podobného,argumenty typu:voda která spadne na náš dům se nakumuluje a poteče jim do zahrad vzdálených 250m, zkazíme jim výhled, nechtějí plot,protože by tam nemohl traktor doorávat a poroste tam bordel,atd. S tím rozdělením pozemku nás to nenapadlo - příště. Nakonec jsme se odvolávali proti jejim námitkám,asi 2x,úřad je zamítl,že nejsou opodstatněné (i když něco jsme taky kvůli nim museli měnit) a při 15-ti denní odvolačce už toho nechali.Teď kolem nás chodí s nataženýma hubama ]-( . Ono to není nekonečné, můžete se odvolat výš,pokud by vám to úřad zamítl, ale to už by byla opravdu ostuda toho úředníka,kdyby se to dostalo na kraj s takovýma námitkama.Držím palce.
Odpovědět
jo a ještě jsem zapomněl to hlavní: v roce 1975 ji přece soudruh předseda Národního výboru slíbil, že se tam stavět nebude! Tak kde kdepak je to slovo toho komunisty? * mimochodem pro všechny kdo znají prajzáky - ta paní je z Kravař ve Slezsku....
Odpovědět
@bilbery tys ale nakousla docela podstatný výsledek těchto tahanic...ohnisko sousedských sporů, v nichž můžete žít celý život...a to by nemuselo být příjemné.
Odpovědět
@flakac příjemné to není,každopádně,kdo si stěžoval,měl 68 a více let,někteří už utichli,někteří se s náma nebaví.Ale tohle dělají jen důchodci,kterým vyhovoval komunismus a nechcou nic novýho.
Odpovědět
@fotrtom toto u nás taky zaznělo, kupovali jsme ten pozemek jako pole kdysi dávno od manžela (už je nebožtík) paní,co s náma nesousedí,ale stejně přišla nám poznadávat,že když jsme to kupovali,tak za pár korun a teď je to najednou stavební a že jsme je podvedli a ošidili,že jim tvrdili,že tam se stavět nebude.
Odpovědět
@bilbery to už si může zaštěkat, jak chce...ja taky kupoval pole, zatimco bez vědomí majitele už jsem nechal do návrhu nového uzemniho planu zanest stavebni parcelu...no a co? Mohli to udelat oni a chtit desetinasobnou cenu. Akorat ja bych to za tu cenu nekoupil... Je to jejich hloupost a moje chytrost, že jsem si dokazal sehnat budouci stavebni pozemek po 25Kč/m2. Ja jsem jej zhodnotil tim, ze jsem se staral...
Odpovědět
@flakac přesně v takových to věcech tkví jádro problému - můj pozemek byl role či louka, nebo jak se zvalo - se sloupem VV uprostřed - a ejhle časem ČEZ sloup přeložil a bez mého přičinění se pozemek zhodnotil...a to se pak sousedům špatně spí...
Odpovědět
@flakac přesně tak,nehledě na to,že to trvalo nějaký rok a navíc to máme bez sítí,jen elektriku,ani tam není pořádná cesta jen polní a ta je rozbahněná. No ale na tom jednání jde poznat jací ti lidi jsou,když tohle veřejně vypustí z pusy. Navíc,o tom,že tam chcem v budoucnu stavět věděli,ale ona si prý nemyslela,že to bude tak brzo :-D .A co za ten pozemek chtěli,to dostali, no a my jsme zloději! ]-(
Odpovědět
@bilbery je to přesně tak, jak píšeš. Také ten náš pozemek má jen elektřinu(ted se dělá přípojka), cesta na pozemku je asi 50m, minuly tyden jsem do kolejí vozil kamení a bořil jsem se po kotniky v bahně. Musím stáhnout vodu. Všechno toto bude stát další peníze. ale s tim jsem pocital, to si nestezuju, i tak to byl vyhodny kup. A taky jsem nabidl cenu, kterou majitel akceptoval. Pak na mne akorat řval majitel sousedniho pozemku a řval i na byvaleho majitele, ze proc mi to prodaval tak levně... :-D Jsem rad, ze tam nikdo z nich nema dum a ani podle noveho UP nebude mit minimalne nekolik let. 8-)
Odpovědět
No, kdo se směje naposledy :-D
Odpovědět
@bilbery mám takový dojem, že moji a tví sousedé budou stoprocentně příbuzní...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom tak já se přidávám také do klubu megaotravných sousedů. Se sousedy z jedné strany jsou problémy už cca 3 generace v podobném stylu, co tu všichni píšete. Např. že jí (nyní vše řešíme s cca 65 letou majitelkou) budeme čumět na zahradu (kde má megabordel), chtěla po nás studii zastínění pozemku, protože zrovna v tom místě, kam jí budeme házet stín si přece chtěla udělat oázu klidu a nejlepší na tom je, že vždy někdo podotkne tu krásnou větu, neboj, ona tu nebude věčně, tak se chytáme za hlavu, protože její matka se dožila více jak 90 let a má cca 30 letou dceru, která je stejná kr... jako ona. A jinak jsme na tom byli stejně. Také nechtěla dát souhlas, ale akorát dosáhla toho, že se vydání stavebního povolení prodloužilo o cca 2 měsíce a nevymohla si nic. Max. těma hlodama v odvolání úsměvy na rtech zaměstnanců stavebního odboru, kde je notoricky známá stěžovatelka na všechno a všechny. A to ještě ke všemu ten barák vedle nás má jako víkendovou chalupu.
Odpovědět
@leg no jo...já mám totiž smůlu i v tom, že syn rozvedené sousedky (mimochodem 32 let svobodný, žijící s matkou) pracuje na místním úřadě...
Odpovědět
@fotrtom to je blbý,ale to neznamená,že nereálný, kdyžtak bych to hnala výš,ale dejte se do toho a uvidíte,na všechno jsou lhůty a jestli to budou schválně prodlužovat,tak si stěžovat. V téhle zemi je hroznej bordel a všude.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom hm, tak to je k naštvání, ale pracuje tam jako co? Jak tu ale už bylo řečeno, pokud opravdu nemá pádný argument, tak má smůlu. A vy to chcete řešit přes stavební povolení nebo jen ohlášení?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?