Inženýrské sítě přes cizí pozemek

Zdravím všechny. Uvažuji o koupi pozemku, na který je zavedena pouze elektřina. Vodovod a kanalizace jsou vedené cca 30m od hranice pozemku, a to na dalším pozemku patřícím soukromé osobě (respektive dvěma osobám ve spoluvlastnictví). Jak se v takovémto případě postupuje? Předpokládám, že je potřeba, aby majitelé sousedícího pozemku souhlasili se zřízením věcného břemene, je to tak? Kolik to cca může stát? A můžou s tím dělat nějaké problémy nebo zřízení přípojek úplně zablokovat? Co vše bych si měla před koupí takového pozemku zajistit? Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
napojení na přípojky probíhá mimo soukromý pozemek. poklopy bývají v chodnících, silnicích, cestách a do těch míst se okolní pozemky napojují. věcné břemeno např. vodárny prý mají na nových stavbách běžně. prý je to "jejich" až po vodoměr a metr okolo sítě. nevím co je pravdy, dneska jsem to takto slyšela :-N vůbec by se mi nelíbilo, kdyby se rozhodli, že chtějí něco připojit nebo měnit a rozkopali by mi půl pozemku, parkovací stání nebo kdo ví co 8-( jste si jistí, že napojovat by jste se museli na cizím pozemku? to už máte zjištěné nebo je to domněnka? oni přece musí být taky odněkud napojení. není možné se napojit také z tama? jinak věcné břemeno snižuje hodnotu nemovitosti. nevím jestli jsou na to nějaké páky, třeba právě v rámci těch sítí, ale za normálních okolností by byl majitel blázen, kdyby s tím jen tak souhlasil. já bych si prvotně zjistila u vodáren, jak to mají se sítěmi v tom místě. kde a za jakých podmínek by bylo možné napojení.
Odpovědět
@blahova_andrea Oni tam nemají dům, tedy ani přípojku. Ten jejich pozemek je obrovská louka, vodovod a kanalizace vede prostředkem té louky, komunikace tam žádná není, prostě jen louka (silnice k tomu kupovanému pozemku je z druhé strany).
Odpovědět
Viz obrázek - ke koupi je ten úzký pozemek po pravé straně (horní z těch dvou úzkých, ale to je vcelku fuk). Tohle jsou materiály, které jsem dostala od RK, víc zatím nevím, budu samozřejmě zjišťovat, tak bych potřebovala vědět, na co se ptát a koho ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@llama no a z té druhé odkud je příjezd k pozemku, tam není odkud se napojit? nejlépe ale bude opravdu se informovat na vodárnách. my třeba měli nějaké plány, jak co udělat a napojit, podle toho, kde jsme viděli, že jsou sítě a nakonec si každý vymýšlí kde co jiného. pokud tou loukou vedou sítě, tak to nemusí znamenat, že se tam dá napojit, že vás tam napojit nechají a nemusí jít jen o majitele. jinak pokud ten pozemek není určen k zástavbě a místo k napojení je tam možné, tak tam třeba věcné břemeno vodáren i je.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama a co se poptat sousedů, kam jsou napojeni oni? ;-)
Odpovědět
V první řadě - ať Vám realitka slíbí cokoliv, nevěřte a ověřte. Bohužel většina těchto zprostředkovatelů netuší která bije. Všeobecně, vycházíme-li z toho, že jediná varianta by byla připojit se přes cizí pozemek - dohoda s majiteli a ta nebývá zadarmo, za další, výkopové práce, uvedení pozemku do původního stavu - zasypání, shrnutí, případně osázení novou trávou. V první řadě bych ale zašla na obec se zeptat - základní info tam budou vědět a mají i výkresy kudy vede vda, čí je, jak je dimenzovaná...... Koukněte také, především jestli to je ještě zelená louka, jestli tam není podmínka zpracování územní studie pro celou tu lokalitu. Řešili jsme studii, měli jsme hektarový pozemek a po šesti letech jednání a dohadů se sousedy jsme se téměř nikam nedostali (11 sousedů, část stavět nechtěla, části to bylo fuk a část zaujala postoj "když já nestavím, ty taky nebudeš"). Jinak jak píše Andrea výše, poptejte se na vodárnách, budou mít k dispozici vyjádření o vedení sítí.
Odpovědět
Ze strany silnice právě sítě nejsou vůbec. Sousedů se poptáme, ale jsou tam rekreační chaty a předpokládám, že to bude nejspíš stejné jak na tom prodávaném - zavedená jen elektřina, voda užitková ze studny a suché WC. Ta louka podle územního plánu spadá cca polovinou do území určeného k výstavbě RD (zhruba od toho vodovodu na východ). Tak se právě obávám, že tam může být s napojením problém...
Odpovědět
@charado to je jasné, že na sliby makléře spoléhat nebudu. Mimo jiné i proto, že je zřejmě fakt docela mimo mísu - dneska mi po telefonu tvrdil, že je v chatě na pozemku "motorová elektřina". Až po chvíli jsme se dobrali toho, že tím nemyslí diesel agregát, ale 380V :-D Začíná mi ale být jasné, proč je ten pozemek podezřele levnej ;-) Což o to, náklady na výkop a práce kolem se dají spočítat, ale nemám absolutně žádnou představu, kolik si majitelé toho sousedního pozemku můžou říct za to, že by tam povolili zřízení přípojky...
Odpovědět
A vážně chcete bydlet a mít suché WC? A nejde jen o výkaly, ale voda po sprchování, mytí nádobí, praní........., pokud není kanalizace, budete muset mít čističku. A nějakou nádrž na dešťovou vodu. Je to brané jako pozemek k výstavbě RD, nebo tam mohou být jen chaty s nějakými metry?
Odpovědět
@charado No to né, dyť tu celou dobu diskutuju o napojení na kanalizaci a vodovod ;-) Proto nad tím hloubám, zda to půjde a jak (a za kolik), abych si rozmyslela, zda do té koupě jít nebo ne. Jde o území určené k výstavbě RD k trvalému bydlení.
Odpovědět
@llama Pardon, musím se smát. Prý motorová elektřina........ Myslel technický proud, tedy 380 :-D aje to vím já, jako ženská a ještě z Prahy. No nic, makléře nechme být. Většinou je to jedna pakáž. I když vyjímka se občas najde (ale za dva a půl roku jednání s realitkama jsem na žádnou nenarazila). Majitelé pozemku si můžou říct 2 nebo 200 tisíc, to je různé. Ale spíš bych řekla, že k tomu nebudou příznivě nakloněni, už z toho důvodu, že pokud se tam něco podělá, budou mít rozrytou zahradu. A pokud by chtěli stavět, tak zas třeba nebudou moci na tom místě, protože tam povede voda. Můžete mi prosím poslat ten inzerát? Ráda bych se na to koukla.
Odpovědět
Ještě se zeptám - jak je ten pozemek široký? Protože pokud vezmu v úvahu, že je to louka zelená, na které Vám místní stavební úřad neudělí vyjímku a tudíž budete muset stavět min. 3,5 metru od plotu z každé strany (aby byla dodržena vzdálenost min. 7 metrů domy od sebe), aby to nemusela být nudle. Teoreticky lze stavět i 2 metry od plotu (s tím, že soused bude muset dodržet 5, aby vzdálenost seděla), ale nebudou tam moci být okna, kvůli soukromí souseda. Tedy aspoň myslím, že to takhle je.
Odpovědět
Článek se načítá
@charado široký je cca 15-17m (není to obdélník, je trochu šišatej), s šířkou problém není. A navíc ještě vůbec netuším, v jakém stavu je ta chata, co je na něm, možná ji půjde jen zrekonstruovat a přistavět. Ale to tu nechci řešit, mi v tuhle chvíli šlo jen o ty sítě.
Odpovědět
Profilova fotka
Zažádejte si o podmínky připojení pro konkrétní pozemek u správce /majitele vodovodu a stejně tak kanalizace (nemusí to být stejné), obec by měla mít přehled čí to je, dokonce kan může být jejich. Ale podmínky určuje majitel a to že je tam síť vám nezaručuje možnost napojení. U státních pozemků je to jiné. A na katastru věcné břemeno na pozemku vidět není? Jinak pokud to není v územním plánu zakázáno můžete mít čističku také to lze takto řešit. Záleží na ceně pozemku zda se ještě vyšší investice do sítí vyplatí. Studnu jako problém nevidím :) naopak, mít v budoucnu dva nezávislé zdroje vody může být výhodné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?