Jak hledat velký pozemek mimo realitku?

Profilova fotka
Ahoj stavitelé, hledáme s mužem velký pozemek,alespoň 5000m2. Stavební parcelu takto velkou težko hledat a když,tak jsou to neskutečný peníze. Chceme tedy koupit ornou půdu,ve které bude možné pár metrů čtverečních výjmout a přepsat jako stavební parcelu,zbytek může asi zůstat jako orná půda,nebo trv.trav.porost - chceme hospodařit. Samozřejmě to nemůže být kvůli IS uprostřed polí,ale ideálně na kraji obce. Chci se zeptat,jestli máte někdo zkušenost s oslovováním obcí,právě kvůli půdě pro výstavbu. Jestli oslovit mailem,nebo osobně zajet na obecní úřad? Byli ochotní s vámi komunikovat? V případě,že je to soukromá půda a mitelé ji pronajímají jezedákům,dá se to také řešit - jak se nakontaktovat na mailtele? Předem díky za info a budování zdar :-D
Odpovědět
@ceekanka jak hledat, to je tezke rict...obec vam toto neproda, bude to muset byt soukromy vlastnik. Ja takto koupil pozemek u nas 7600m2. Mojí výhodou byla znalost pomeru v obci. Mel jsem tedy moznost si dopredu overit, ze si cast budu moci zmenit na stavebni parcelu. Ty site nejsou problem, staci mit v dosahu elektrinu, nic víc. Já mel elektrinu 35m od pozemku a uz ji mam zavedenou, cekam na osazeni elektromeru. Pozemek byl cely v JZD s rocni vypovedni lhutou, ta prave vyprsela, proto uz neni v jejich uzivani. Pozemek byl orná půda a zrovna v dobe koupi se zacal v obci projednavat novy uzemni plan. Ihned jsem si nechal do navrhu zakreslit 2300m2 stavebni pozemek. V soucasne dobe jiz je schvalen uzemni plan a tak na jare zaciname.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Pfff,takže obec mi ho neprodá,ale informace z ní vytáhnu? Nebo myslíš kontaktovat JZD? Já totiž v podstatě nevím,kde začít. A s těmi IS.. to pak budu odkázána na elektrokotel,tuhá paliva a nebo FVE,že. Odpad do jímky a voda ze studny..
Odpovědět
Profilova fotka
@ceekanka to závisí hodně od toho, jestli máš představu lokality, kde by ten pozemek měl být. Také si myslím, že obec neprodá ornou půdu, že určitě bude také spekulovat na změnu územního plánu. Nevím, jak daleko chceš zajít, ale pokud by si sahala po okolí, které znáš, zamysli se, které JZD neprosperuje, protože takové určitě platí málo nebo neplatí vůbec nějakému soukromníkovi, takový majitel, který takovému družstvu půdu pronajímá, by nejspíš prodal. Pokud by se ti povedlo koupit pozemek na kraji obce, až pak se starej o územní plán, neboť budeš-li se starat předem, a nedejťbůh bys dostala kladnou odpověď, cena poletí raketově vzhůru. I tam kde územním plánem nejsou pozemky určené k zástavbě, ale nějak navazují na zástavbu, lze vždy žádat o výjimku nebo o lokální změnu územního plánu, nemusíš čekat x let na nový
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Super,to mi určitě moc pomohlo,děkuju. Jen k té poslední poznámce,myslíš,že vždy budou ochotni kus pozemku vyjmout a přepsat? Abych pak neměla orné pole na kterém si nebudu moct ani u... Takový pozemek (ornou půdu) si budu moct standardně oplotit a dělat na něm cokoliv krom výstavby,je to tak? Když z toho udělám louku? Já se raději ptám,protože nemám v okolí nikoho kdo by s tím měl zkušenosti a dneska bych se nedivila ničemu..
Odpovědět
zalezi zda obec ma nejake pozemky k prodeji a zda chce prodat. -zajdete osobne se zeptat. Pokud nemate jiste, ze se na danem miste muze stavet tak bych pozemek nekoupila, uzemni plany se v nekterych obcich mneni jednou za hodne let a nepovoluje se stavba vsude. Jestli, ze jste chranena krajinna oblast, tak se zeptat zda povoli stavbu. U nas se dava vyneti z pudniho fondu pouze na pozemek kde bude stat dum + chodniky atd..
Odpovědět
Profilova fotka
@ceekanka je to dost složité, může to být riskantní a nebo drahé. Když oslovíš obec, jestli ti na pozemku, který chceš od nich koupit, dovolí stavět, jako by si jim přímo říkala - toto je potenciální stavební pozemek, a v tu ránu máš cenu 10 - 100 násobně vyšší. Mimo jiné, oni to také tak dělat musí, jinak mohou být obviněni z toho, že nejednají s péčí řádného hospodáře. Leda bys u toho měla někoho známého, kdo ti podrží palec. Ovšem to jsme již někde jinde.
Odpovědět
@ceekanka navrhuju tento postup. urči si okruh obcí, kde byste chtěli žít. Pak zjisti na odboru územního plánování na příslušném městském úřadu, které z těchto obcí mají zastaralý územní plán (8-10let) a chystají se jej aktualizovat. V těchto obcích se poohlédněte a najděte pozemek, který by se vám líbil. Poté se dotazujte na obci a uzemnim planu, zda by v novém uzemnim planu podporili vas zamer na tom pozemku stavet. Pokud ano, vstupte do jednání s majitelem pozemku ohledně koupi. Ve stejnou chvíli však zavolejte proutkare, který vám potvrdí, ze na pozemku je voda a je mozne vybudovat studnu. Okamzite po koupi nechte do noveho navrhu uzemniho planu zanest vas pozemek jako stavebni. A pak jen doufejte, že se neobjeví žádný blbec, který proti tomu bude neco mít. Pokud Váš pozemek nebude přímo v zastavěné části obce, musíte počítat s regulativy, jako že dům bude moci být pouze přízemí+obytne podkroví, musí být určitého tvaru a musí mít sedlovou střechu. Bude zřejmě definován jako pasekářské bydlení. Co se týká sítí, tak opravdu stačí el. energie. My máme vlastní studnu a budeme mít vše na elektrinu, jako zdroj vytápění budeme mít krbovky a tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem. Odpad budeme mít do jímky, to je asi jediná nevýhoda, ale jinak to nejde...
Odpovědět
@ceekanka jinak samozřejmě je pravda, že riziko, že to nepřevedou na stavební pozemek, je vždy, toho se nezbavíš, dokud to není schválené. Co se týká JZD, to řeš jako poslední, já měl roční výpovědní lhůtu, ale domluvil jsem se s nimi, že část, kde jsem již potřeboval neco delat, neobdělávali a nechali mi to v užívání. Já se za to vykašlal na nějaké nájemné, které je stejně v řádu stokorun za rok.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?