Jak na přepis pozemku?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Koupila jsem pozemek na stavbu RD. Vlastním ho rok. Jsem jediný majitel a stavebník na kterého je schváleno povolení ke stavbě. Chtěla bych darovat polovinu pozemku příteli se kterým budeme stavět RD. Nejsme sevzatí ale žijeme spolu již 5let ve společné domácnosti. A ráda bych věděla: 1) Bude přítel platit darovací daň, nebo daň z převdu? 2) Hypotéku si na stavbu bere přítel - poskytnou mu hypotéku když sice polovina pozemku bude přepsána na něj ale stavebník jsem jenom já? 3) Nemáte nějaký odkaz na vzor darovací smlouvy? Moc děkuji za odpověd
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Janino7777, zrovna resime prepis poloviny pozemku darem, ale v pribuzenske linii. Ja osobne si myslim, ze pritel darovaci dan platit nebude, protoze zijete jako druh a druzka ve spolecne domacnosti min.jeden rok. S hypotekou ti neporadim, takove informace nemam, ale k darovani poloviny pozemku budes pri navrhu na vklad do katastru nemovitosti potrebovat spolu s darovaci smlouvou jeste geometricky plan a take doklad od mistniho stavebniho uradu, ze ti rozdeleni pozemku povoluje - musis podat zadost. Maji na to, myslim mesic. Darovaci smlouvu jsem delala podle internetoveho vzoru. neco najdes na www.vzory.cz a zbynekmlcoch.cz nebo tak nejak. Omlouvam se za zkomoleninu, ale urcite to najdes. Jinak, geodet mi poradil, at ve smlouve zridime i vecne bremeno chuze a jizdy k te darovane pulce pozemku. Je treba si na katastru zjistit, komu prijezdova cesta patri. My uz mame navrh na vklad podany a cekame, jak to dopadne. Na katastru na to maji taky nejakou lhutu a tu smlouvu kontroluji tak cekame, jestli nam ji akceptuji nebo ne. Snad jsem trochu pomohla. Drzim palce.
Odpovědět
Darovací daň platit nebudete, akorát na finančák dáte k darovací smlouvě čestné prohlášení, že spolu žijete ve společné domácnosti déle než rok.Nejsem jistý s druhou otázkou, nevím jak je to v zákoně, ale stavbu na pozemku musíte spoluvlastnit, nelze aby někdo spoluvlastnil pozemek a budovu ne. Z podstaty věci vychází, že pokud si bere hypotéku on, měl by stavět on. Nelze si vzít hypo a stavebník bude soused, myslím tedy, že budete muset být spoludlužník a u stavby stejně jako pozemku musíte být spoluvlastníci. Ale vše rádi vysvětlí na FÚ a v bance.
Odpovědět
Platit dan by nemel. K prepisu pozemku (darovani) nepotrebujes geometricky plan ani povoleni stavebniho u. (ty darujes idealni polovinu, nedelis na dve casti) . V bance ti upresni co pozaduji, aby jste dostali hypoteku. Vzor smlouvy ti muzu poslat. Napis mi do vzkazu email. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?