Jak postupovat při darování pozemku?

Dobry den. Chci stavet dum a nemam pozemek tak jsem pozadal rodice zda by mi nedali pozemek u jejich rodineho domu na zahrade kde jsou ted ovocne stromy.rikali ze mi ho klidne daji,co musim udelat?
Odpovědět
Profilova fotka
@bartas55 Tak poděkovat, ne? ;-) :-o Má pozemek parcelní číslo své? Má přístupovou cestu? Je vůbec stavební? Darování není složité, ale záleží, zda je pozemek samostatný, či je to část jiného.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s kometářem výše @zamilovanadonej (Poděkovat :-D ).....snad jen..že pozemek zatím stavební být nemusí (ale pak je s ním větší prča :-p )..darovací smlouva, vklad do katastru...
Odpovědět
@zamilovanadonej Tak rodice maji RD s velkou zahradou pod jednim parcelnim cislem.pristupnou cestu ma.stavebni nejspis neni.
Odpovědět
Profilova fotka
@bartas55 Tak parcelu rodičů rozdělit a zapsat na katastr nová čísla (musíte si zaplatit geodeta a zaměření), ověřit zda vstup na parcelu je z veřejného prostoru (chodník, silnice), který vlastní obec/město a ne třetí osoba, pak by muselo být věcné břemeno vstupu. Myslím, že klidně může být definovaný jako zahrada, ale v územním plánu byl měl být v zastavěném území, pak s tím není žádný problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Bartas55: Zrovna jsme to samé absolvovali.. Díky chybě nás to stálo více času i peněz... :-( Pokud jde jen o darování, kde budete spoluvlastníky jedné parcely, nic jiného nepotřebujete než darovací smlouvu. Pokud budete pozemek dělit a každý bude mít svoji parcelu, tak je to trochu složitější. Pro dělení pozemku je nutno mít povolení stavebního úřadu. Ten Vám ho udělí za předpokladu, že je vyřešen přístup k pozemku. My jsme zjistili, že po cca 25 letech nemají rodiče věcná břemena pro vstup na pozemek a problém byl na světě. Dřív to asi nikdo neřešil kudy se dostanete do domu a nebo na zahradu. Byly jsme dost překvapeni..
Odpovědět
Profilova fotka
@bartas55 přesně, jak je tu psáno, když ho budete dělit, chce to geodeta, který to zaměří, pak si dojít pro souhlas na stavební úřad, kde oni kouknou na přístup k pozemku atd. a pak na katastr s darovací smlouvou, kde vypíšete, jak z toho a toho pozemku vznikl novým geodetickým plánem dalši pozemek (tohle jsme neměli dost dobře formulováno, tak nám to z katastru právník vrátil, ale poradil, jak to sepsat lépe).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?