Jak postupovat při rozdělení pozemku?

Zdravím všechny, uvítal bych rady jak postupovat při rozdělení pozemku, máme s bratrancem společný pozemek a ten chceme rozdělit ať má každý svoje. Na obecním úřadě nám to povolili, máme geodetický plán a teď by jsme mněli zřejmně zajít na katastr, ale ptám se jestli nemusíme mít smlouvu notářem ověřenou a nebo je na katastru nějaký formulář? Snad někdo poradí jak dál a nebo na co jsme zapoměli. Děkuji.....
Odpovědět
My jsme to řešili přes formulář na příslušném stavebním úřadě "Žádost o vydání rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků". Stavební úřad poté vydal územní rozhodnutí. Pak jsme uzavřeli (notářsky ověřenou) smlouvu. Pro katastr potřebujete: územní rozhodnutí, smlouvu (kupní, darovací, atd.) v počtu tuším o jednu větším než je počet účastníků řízení, a geometrický plán (opět o jedno vyhotovení více)
Odpovědět
Profilova fotka
Potvrzuju, je třeba podat žádost na stavebním úřadě, do něho se uvede důvod rozdělení pozemku a pokud není rozpor s územním plánem, většinou žádost schválí. Na katastr se dává smlouva v počtu účastníci plus dva, ne jenom plus jedna, takže pokud jste s bratrancem jediní účastníci, na katastr jde 4x smlouva, z toho stačí 1x ověřené podpisy, 4x geometrický plán a 1x souhlas stavebního úřadu. K tomu musí být podán 2x návrh na vklad do katastru, buď na formuláři katastru (dá se stáhnout ze stránek www.cuzk.cz) nebo "volnou formou" s příslušnými náležitostmi, kde bude napsáno o co jde, kdo jsou účastníci, na základě jaké smlouvy žádají o vklad. To už nemusí mít ověřené podpisy. Pak se ještě přikládá kolek v hodnotě 500 Kč. A pak už jenom čekat :) Děláte dobře, že to řešíte, u nás se teď podobná "rodinná" věc řešila po čtyřiceti letech a nebylo to pěkný... co je dobře myšleno v jedné generaci, už nemusí být pozdějš řešitelné...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Dobrý den/Ahoj, mám obrovskou prosbu. máme úzký pozemek a proto přikupujeme část pozemku od sousedů. Potřebujeme sepsat kupní smlouvu, nemáte prosím na to nějaký vzor? Nikde jsem totiž nenašla, jak se uvádí nové číslo parcely (které je uvedeno na geometrickém plánu, ale ne na stránkách cuzk) Nebo odkaz na internetu...díky moc za rady...eventuelně mi pošlete zprávu do IP...nestačím sem chodit moc často :-)
Odpovědět
píše se to takto : popíšeš na základě čeho vznikl nový pozemek dosud nezapsaný v katastru nemovitost, takto: Na základě geometrického plánu pro rozdělení pozemku, číslo plánu vyhotoveného společností GB-geodezie, spol.s.r.o., pracoviště , ověřeném úředně oprávněným inženýrem Ing. dne , číslo a odsouhlaseném Katastrálním úřadem pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště dne , číslo 222/2010 došlo k rozdělení dosavadního pozemku parcelní číslo o výměře m2 na dvě části, a to na část o výměře m2, která obdržela nové označení parcelní číslo a na část o výměře m2, která obdržela označení parcelní číslo . Citovaný geometrický plán tvoří nedílnou součást této smlouvy. -------------------------------- a pak.... Pan prodává svou nemovitost zapsanou na listu vlastnictví č. , obec , katastrální území , okres , pozemek nově vzniklý dle geometrického plánu jak je uvedeno v odstavci této smlouvy parcelní číslo ostatní plocha ostatní komunikace .............. Konkrétně kupní smlouvu nemám, mám to přebraný z naší darovací smlouvy, ale takto to katastrem prošlo bez problémů. Snad ti to pomůže.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
ahoj, můžete mi prosím někdo poradit ohledně dělení pozemku? Pozemek vlastnili 4lidé, udělal se geometrický plán, na stavebním úřadě to odsouhlasili. Bohužel na katastrální úřad už to nikdo neodnesl |-| Nyní 2spoluvlastníci svůj podíl prodali jiným dvěma. Takže v katastru jsou ted původní 2 vlastníci a 2 noví vlastníci celého pozemku. A moje otázka zní : je možné provést na katastru zápis o dělení, když stavební úřad udělil souhlas jiným dvěma vlastníkům? Snad to píšu srozumitelně. Je možné to ted odnést na katastr a žádat za nové vlastníky? A jaká je potřeba smlouva mezi vlastníky? že souhlasí s tím dělením? Děkuji moc za odpovědi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
potřebuji poradit, nahlížením do KN jsme zjistili, že část budovy je zapsán na KN na LV sousedův. Jedná se o kolnu, kterou postavil otec mé matky asi tak v r. 1940 na obecním pozemku, za pozemek zřejmě platil symbolický nájem. soused asi kdysi dávno odkoupil od obce pozemek, aniž by tušil, že má na KN zapsanou i kolnu. Obecní úřad s tím nic nehodlá dělat. Proč mi moje matka, která zdědila tento majetek měla nyní po tak dlouhé době kupovat pozemek a nechávat zaměřit kolnu za drahé peníze. Kdo mi prosím poradí? Děkuji moc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Může mi někdo poradit, chci přikoupit sousední pozemek, který vlastní bývalí manželé, dnes už dlouho rozvedení a nemůžou se dohodnout na prodeji jeden ano druhý ne. Jde pozemek rozdělit a prodat jen půlku i bez sohlasu spoluvlastníka? nebo jde prodat defakto spoluvlastnictví, kdy bych vlastnil pozemek s tím jedním? Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
dobrý den Chtěl bych se zeptat, co je vše zapotřebí k rozdělení pozemku mezi 2 majitele. Jsme v podstatě dohodnutí, akorát to potřebujeme dobře sepsat. děkuji za rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?