Jak umístit dům na pozemek?

Dobrý den, prosím, o radu. Chtěli bychom koupit tento pozemek. Jak byste, prosím, na něj umístili bungalov? Ještě nemáme vybráno jaký, ale chtěla bych se poradit, kam byste umístili vstup, kam terasu na kterou se bude vycházet z obýváku a pod. podle toho bych hledala vhodný projekt. U té červené čáry bude vjezd. Ostatní strany budou sousedit se soudy. Na severu bude protihluková bariéra. Nejlepší by bylo dát vchod na stranu ke vjezdu. Já jsem si představovala východ z terasy na cca jih - takto by byl ale východ na terasu rovnou před vjezdem, myslím tím, že by na něj bylo z ulice vidět a nebylo by soukromí. Potřebovala bych názory a poradit, jak by to bylo dle Vás nejlepší. Zatím nemám konkrétní představu a podle toho bych hledala domek. Zároveň budeme chtít garáž, tak tu taky někam umístit. Ta dělící čára je cca uliční čára, kde od nás budou stát domy, které budou na levo na západě. Je to rohový pozemek,u kterého není nutné se tou čárou řídit. Předem moc děkuji za nápady. Pozemek má cca 950m.
Odpovědět
Dle mého názoru ten pozemek není úplně vhodný. Jak jste sama napsala, na J a Z nemáte soukromí a tam právě bývávají terasy a jiná posezení, navíc se v této orientaci dávají i obytné místnosti a větší prosklené plochy kvůli tepelným ziskům ze slunce. Nicméně letní pobyt venku můžete vyřešit zelení či oplocením, ale to zabrání vesměs jen pohledům, nikoliv akustice, což zase může rušit i sousedy vedle, příp. mohou rušit oni vás. Šikovný projektant by možná dokázal vykouzlit nějaké atrium či v kombinaci s tou garáží variantu, která by problém se soukromím vyřešila. Otázkou jsou pak ty tepelné zisky, které jsou opravdu v zimním obdobím vhodné a prakticky každá dnešní nová stavba to bere v potaz - opět ale platí, že od toho jsou projektanti. Být vámi, dám si před koupí schůzku s projektantem a proberu to s ním, i kdyby za to chtěl jednu až dvě tisícovky. Mezi existujícími projekty (zřejmě G-servis) sice najdete inspiraci, ale nikdy ne řešení.
Odpovědět
Já jsem si představovala, alespoň terasu nějak na rohu domu na J/V a třeba do ulice nějak oddělit zelení, nějakýma stromkama. Sousedi na západ, mají vesměs stejnou orientaci a rozměr pozemu 30,71x20m, takže ti všichni budou mít terasu zřejmě taky jinam než na východ do ulice.. Sousedi na jihu, dole budou rodiče, kde vlastně ani nebudeme dělat mezi námi plot, takže tam se vzájemě rušit nebudeme. Manželovi toto je jedno, říká, že si postaví stejně pergolu u zástěny na severu, kde bude přes léto vegetit. Myslela jsem, že bychom udělali bungalov. Vstup třeba ze západu, obývák kuchyně na jih, pokoje blíž k zástěně s okny na východ a na západ, na sever koupelnu, šatnu či podobně. Jen jsem chtěla slyšet i jiné názory, mockrát děkuji. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se ten pozemek nelíbí orientací ke světovým stranám, já bych ho nekoupila... :-(
Odpovědět
všechno jde, jen to chce se zamyslet, přizvat profesionála, pokud je pozemek na hezkém místě jděte do toho, pozemky jsou dnes bída...
Odpovědět
@iveta_89 děkuji.Neni tady moc na výběr, nám se líbí, tak určitě něco vymýšlím, jen jsem chtěla případné nápady :-)
Odpovědět
@zmrz_lina děkuji za reakci. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina ono vše má své pro a proti. Kdyby si našli jiný pozemek, zase nebudou mít za sousedy rodiče, což může a nemusí být velká výhoda. @s.arinka souhlasím s nazorem, že to chce rozumného projektanta. Když se na to podívám jako laik, napadají mě dvě varianty, v obou bych nechal parkovací stání hned u vjezdu oddělené od domu, abych nezabil pozemek dlouhou příjezdovkou. A pak bych zvažoval buď tvar L v severozápadním rohu, nebo rovnou nudli podél východní hranice.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda no pro mě už jen ta představa rodičů za bukem... :-D Ale jasně, chápu, že tohle má každý hozený jinak. My hledali cíleně pozemek s orientací zahrady na jih, byla jsem ještě ochotná akceptovat zahradu na západ, ale zbylé ne. Mám ráda teplo a světlo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina Vzhledem k tomu, že já i manželka máme rodiče dost daleko, tak umíme docenit možnost mít hlídají babičku v dosahu. Ale je pravda, že kdybychom je měli za sousedy, tak to tak asi neberem a sníme o stěhování. Jinak pokud se vzdají parkovacího stání hned u domu a zvolí ten bungakov do L v severozápadním rohu, tak i ta zahrada na jih bude. Parkovací stání by pak alespoň částečně oddělilo rodiče od domu. Ale bez znalosti místních poměru a širší situačky se to dost blbě posuzuje. Z úvodního příspěvku mě nejvíc děsí ta protihluková stěna, protože mi automaticky naskakuje rychlostní silnice hned za domem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda no máme to stejně jako vy, co se hlídání týče :-) A ve zbytku s tebou taky souhlasím, určitě to nějak půjde, ale jak říkáš - ta protihluková stěna - to bych asi taky měla obavy.
Odpovědět
Bohužel jiné pozemky v dané lokalitě nejsou. Nežli jít ven z města to raději zůstaneme v paneláku :-) Na rodiče v blízkosti jsme zvyklí tak to neřešíme. Za domem je trať vlaků, proto ta stěna. Nyní žijeme o 100m dal tak známe provoz. Je tu dost domů na stejně orientovaných pozemcích a všichni mají terasu na sever tak mě zajímali i jiné možnosti.diky :-)
Odpovědět
@s.arinka Pošlete GPS či odkaz na místo, jestli to nevadí... To hned řekne více než samotný náčrtek tvaru pozemku a stran.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ja bych to umistil tak aby vam to vyhovovalo, to je asi tak vse co se na zaklade tvaru pozemku da rici bez znalosti dalsich udaju
Odpovědět
@s.arinka Já bych zvažovala 2 možnosti. Dát obdelník, nebo otevřené L do JV rohu, nebo L do SZ rohu-záleží na hlučnosti trati.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak L v JV rohu bude podle mě na hluk náchylnější, než L v SZ, protože v tom JV budou všechny okna směrem k té trati, zatímco na SZ by tam teoreticky nemusely být okna žádné, nebo jen do neobytné části.
Odpovědět
@jakuda Máš pravdu, záleží jak frekventovaná je to trať a jak šikovně se vymyslí půdorys. Já mám lehké spaní a ložnici u trati bych nechtěla ani za zlaté prase a takto narychlo si moc neumím představit, že by všechny obytné pokoje "nacpali" tak, aby byly domem odhluku "odstíněny".
Odpovědět
Máme úplně ten samý pozemek i tvar i světové strany, nejdřív jsem si myslela, že je to ten náš. :-) Nicméně jsem usazovali dle světových stran a to vchod zezadu, nebo od východu a terasu máme na jiho-západ, rohovou. S tím, že do balkónových dveří budeme mít zámek na klíč z obou stran a v případě potřeby, abychom nemuseli obcházet dum, budeme chodit přímo z terasy. Celý dům máme co nejvíce nalepený napravo - na východ, aby jsme měli co nejvíce místa, tam kde bude přes den hodně slunce. Tam pak bude na té straně pergola, bazén apod. V době, kdy nude na pergolu svítit hodně slunce, uděláme si někde zátiší ještě pod stromem ve stínu. My máme typový dům, takže jsme museli přizpůsobovat osazení...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?