Jaké jsou odstupové vzdálenosti staveb od roku 2018?

Profilova fotka
Dobrý den, Mám otázku, resp. potřeboval bych zjistit, jaké jsou odstupové vzdálenosti staveb. Není někde (hledal jsem, ale nenašel) a samozřejmě přímo v zákonu, ale tomu moc nerozumím, ucelený výčet takových údajů, podaný řekněme polopatě :-N Mezi domy 7m, tedy 3,5/3,5? někde jsem se dočetl, že když se stavba umisťuje k hranici pozemku, kde už ale přímo na hranici jiná, tedy sousední stavba stojí, musí se dodržet 5m odstup? a vztahuje se to i na menší stavby, nebo ty mohou být 2m? co na to hasiči?
Odpovědět
1
2
Co já vím tak normálně je to 3.5m od hranice pro každého když tam není stavba aby To bylo spravedlivý, když tam je a není u vaší hranice pozemku tak lze 2m když tam nejsou obytné mystnosti, je to ale i o domluve
Odpovědět
Profilova fotka
shodneme se, otázka jestli je to po novele stejné, že odstup je 7 metrů a ideálně tedy rovným dílem tzn. 3.3/3.5m. ale malinko nerozumím :-| "když tam je a není u vaší hranice pozemku tak lze 2m když tam nejsou obytné mystnosti"
Odpovědět
Dobrý den, byla jsem se na to zeptat na stavebním úřadu před pár dny. O jiných podmínkách v novém zákoně nemluvili. Nový zákon tohle změnil? Odkud máte ten rozestup 5 metrů? Řekli mi, že záleží na místních zvyklostech a tomu co sousedi dovolí. U nás jsou všude domy nalepeny na hranicích pozemku sousedů. U nás prý může být dům nalepený na souseda, pokud s tím bude souhlasit. Protože má okolí charakter řadové výstavby s bránou pro vjezd na pozemek. Jinak běžně má být vzdálenost mezi domy 7 metrů, pokud jsou místní podmínky stísněné, tak se může za poplatek žádat o výjimku 4 metry, ale nesmí být z budov žádné okno do obytné místnosti. Může být okno třeba na záchod, ale protipožární. U nových pozemků, kde není výstavba se staví 3,5 a 3,5, na výjimku jde se souhlasem souseda 2 metry, ale soused sám sobě do budoucna uškodí, pokud jemu tu výjimku také nepovolí, bude pak moct stavět o 7 - 2 = 5 metrů. My kvůli těm rozestupům možná budeme muset místo novostavby rekonstruovat. Někdy není jiná šance než starý dům "rekonstruovat" i když se postaví z většiny nový. Ale zase na každém stavebním úřadě mají jiné požadavky co musí být z domu zachováno, aby to ještě za rekonstrukci považovali. Hasiči musí mít průjezd na zadní část pozemku, pokud je pozemek větší než určitý počet metrů, teď nevím kolik, ale bylo to malé číslo. Hasiči ovlivní třeba nutnost nehořlavého materiálu či protipožární okno/dveře. Tak jestli to chápu dobře, tak jsou možnosti a jestli to chápu blbě, budu moc ráda za opravu: 1) buď nalepeno na souseda pokud on a úřad dovolí 2) na výjimku od jeho domu posunout o 4 metry bez oken do obytných místností a ostatní okna protipožární 3) posunout o 7 metrů od jeho domu Pak je ještě otázka uliční čáry, zda jí máte stavenovenou.
Odpovědět
@luboscharvat mezi domy musi byt 7 metru, takze kdyz je vedle dum 4 m od hranice muzete vy byt jen 3m. Domy mohou byt i 4m od sebe, ale jen pokud nemate k sousedovi okna obytnych mistnosti. Takze nesmi byt loznice, pokoj...ale muze byt koupelna, tm, garaz....minimalni hranice od plot je 2m-kdyz je soused aspon 5m.....no a pak vyjimky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@brusink píšete - "nový zákon tohle změnil?" nepsal jsem že to změnili, jen se pídim po informacích jestli ano, tak jak a "odkud máte ten rozestup 5 metrů?" není to to co vy píšete "ale soused sám sobě do budoucna uškodí, pokud jemu tu výjimku také nepovolí, bude pak moct stavět o 7 - 2 = 5 metrů." @bamak tedy "minimalni hranice od plotu je 2m, když je soused aspon 5m" a jak to je, když je soused přímo na hranici ? :-p 7m? 5m? kolik?
Odpovědět
@luboscharvat 7 nebo 4 podle oken....Pokud to neni radovka.
Odpovědět
Profilova fotka
@luboscharvat jak píše bamak, pokud nejsou okna, může to být jako dvojdomek, řadovka, tudíž nalepeno na sebe (po domluvě). pokud jsou technická okna, je možné si požádat o dva metry od hranice pozemku. pokud jsou obytná okna, tak pod sedm nelze.
Odpovědět
Tech 7 metru musi nyt dodrzeno mezi stavbami pro bydleni. Tzn. pokud vedle sousedici pozemek je v územním planu plochou pro bydleni, ma mu byt umoznena spravedliva polovicni vzdalenost na jeho pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-501, § 25 :)
Odpovědět
@luboscharvat Platí 7 m mezi domy, min.2 m od hranic pozemku. Výjimky byly zmíněné, je na SÚ jestli vůbec povolí a musí být souhlas souseda. Stísněné podmínky jsou u řadové zástavbě, nebo tam kde už nějaká zástavba takto stojí. Nedá se to použít obecně. Pozor na hasiče. Požárně nebezpečný prostor nesmí přesahovat na protější budovu (velká terasová okna a už PNP nevyhoví), PNP nemá ani přesahovat na sousední pozemek (znehodnocuje ho), takže pak by se muselo vyjednat věcné břemeno (samozřejmě soused i stavební úřad musí souhlasit a vložit smlouvu o věsném břemeni na katastr), snižuje to cenu pozemku, do budoucna si v tomto prostoru soused nepostaví ani boudu na nářadí, na SÚ to nemají rádi a u RD spíše nepovolují. Co se týče odstupových vzdáleností tak se nic nezměnilo. 3,5 m od hranice je pravidlo, které se někde ctí a někde ne. Pokud se jedná o dva stavební pozemky kde se staví současně tak to takto na SÚ požadují ať je to spravedlivé, pokud je vedle pole kde se zatím nestaví, ale časem bude, klidně tam SÚ dovolí odstup jen 2 m a pak soused který staví později musí dodržet min.5 m a je znevýhodněn.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Navážu na téma. Vyřizovali jste někdo výjimku na odstupovou vzdálenost 2 m od hranice pozemku? Zahradní domek a kryté stání pro auto máme ve vzdálenosti cca 1 m od hranice, soused souhlasí, nemá problém, zajímá mě, jak dlouho trvá vyřízení výjimky a jestli je pravda, že se vyřizuje ještě před umístěním domu? Váheme jestli jít do vyřízení výjimky (z časových důvodů) nebo dům ještě posunout...
Odpovědět
Profilova fotka
@majak78 vyridili mi to spolecne s ohlaskou. mam garazove stani 30cm od souseda, ten mi podepsal souhlas na situaci. ale zalezi na stavebnim uradu...
Odpovědět
Článek se načítá
@jumpmans To jste měl štěstí. Tou poslední větou jste to vystihl - záleží na úřadu. Nám to společně udělat nechce... 5000 za výjimku a 2 měsíce řízení (prý).
Odpovědět
@majak78 vyřízení výjimky se dělá ještě před umístěním stavby - něco jako předběžná otázka. Povolení výjimky ovšem neznamená, že stavba bude povolena. A ano lze spojit řízení o povolení výjimky a společného rozhodnutí do jednoho - zákon to umožňuje, nicméně je to na vůli stavebního úřadu zda projedná vše společně. Může jít dvěma způsoby společně zahájí a pak vydá jedno rozhodnutí o více výrocích anebo vydá samostatně dvě rozhodnutí. pokud soused souhlasí a nemá žádný problém šel bych do toho časově to uteče. obvykle se výjimky bez souhlasu souseda nepovolují (těžko se to odůvodňuje)
Odpovědět
@kluzo Děkuji moc za odpověď. Nás asi chtěla paní úřednice odradit, protože říkala, že výjimku nám vyřídí za 2 měsíce, možná víc, že budou dovolené... a pak teprve společný souhlas. Plus říkala, že se povoluje ve výjimečných případech a tohle ji nepřipadá jako moc důležité... Tak nás odradila, už děláme úpravy v projektu - posun domu o 40 cm a zúžení zastřešeného stání... Říkala, že se to dotkne jen výkresů, tak snad pak nepřijde s tím, že je ještě znovu vyjádření ostatních institucí..
Odpovědět
@majak78 upozorňuji, že kolegyně měla pravdu - společně můžete jít jen pokud bude podáno výjimka a společné povolení na stavbu RD tj. obě řízení půjdou rozhodnutím. Pokud chcete jít ohláškou spojit to nelze jedno řízení jde rozhodnutím o výjimce a druhé tj. ohláška jde souhlasem. Budete muset nejdříve projednat tu výjimku a poté podat společné oznámení záměru. Nicméně trvat by ta výjimka zas tak moc nemusela účastníci řízení budete nejspíše vy a soused popř. i obec. Po vydání rozhodnutí můžete oběhnout účastníky řízení s protokolem o vzdání se práva na odvolání. Když to vezmu v optimistických představách mohly byste mít povolení výjimky už cca 20 dní od podání žádosti ale záleží na rychlosti SÚ. Tím protokolem si zkrátíte dobu o min 15 dní né-li déle v závislosti na přebírání pošty.
Odpovědět
@majak78 výjimka u nás: 29.3.2016 ústní jednání k projednání řízení o povolení výjimky pro umístnění stavby garáže 13.4.2016 SU uděluje výjimku z odstupové vzdálenosti přes protesty sousedů 9.4.2016 zaplacený poplatek 5 tisíc za výjimku 3.5.2016 sousedé se odvolávají proti výjimce, věc poputuje k nadřízenému SU 28.6. 2016 odvolání sousedů proti udělené výjimce zamítnuto krajským SU
Odpovědět
@petraxname To je potěšující zpráva. Takže to dobře dopadlo? Nám sousedi nepodepsali Ohlášku a překlopilo se to do Územka. Musím podotknout, že jsme dodrželi všechny odstupové vzdálenosti, některé až dvojnásobně...Snad bude SÚ rozumný a nebude dělat problémy. ..
Odpovědět
@heryna Spis aby se vam soused neodvolal...
Odpovědět
@puhelin To je možné, na to má právo. Ale nemůžou se odvolávat do nekonečna...Alespon myslím, byla by to zhovadilost, kdyby to šlo...
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Dobrý den. Máme zahradu, ze zahrady se v průběhu nedávna stal pozemek územním plánem určený k výstavbě. Kupovali jsme ji s tím, bylo evidentní, že se tam časem stavět bude, potažmo když jeden soused už před 3mi lety vyřídil vyjímku a letos už staví. Jenže. :-p Máme taky souseda, bohužel sousedí přímo se mnou, má pozemek široký 3.7m a ten s námi nemluví. Vyjímky jsme si, tedy ti co bychom případně stavět chtěli, předběžně povolili, protože máme parcely jen 10m široké, resp. úzké a cca 100m dlouhé. Těmhletěm sousedům jsem někdy v lednu dal písemnou žádost o vyjádření, všechno jsem jim podrobně vysvětlil i ústně při předání, v mezidobí jsem se jich ještě přizeptal a nic. Žádná komunikace, žádné vyjádření, ani ze slušnosti či prosté zdvořilosti, prostě nic. Jediné co jsme postřehli, je, že za našimi dětmi, přestali chodit ty jejich :-p Nevíte co s tím? Jak postupovat dál?
Odpovědět
@heryna u nás to dopadlo relativně dobře, proběhlo ještě jedno odvolání, tentokrát proti stavebnímu povolení a letos v létě téměř po 2,5 letech vyřizovaní už začneme. Máme ale štěstí na normální úřednici na SU, protože některé úřady výjimky nedají, když nemáš souhlas souseda.
Odpovědět
@luboscharvat a co za nima zajit znovu osobne a poprosit o podpis na miste, ze uz ho potrebujete. Treba cekaji az si pro to prijdete. Kdyz nepodepisi, tak budete vedet na cem jste a zjistovat co dal.
Odpovědět
@heryna Vim o pazici stene ve svahu, kde se soused odvolal uz po sedme... Kdyz nechce krajsky stavebni urad prevzit zodpovednost, bude vracet vec zpet k novemu projednani pokazde.
Odpovědět
@kluzo děkuji za informaci. Škoda, že nám to taky nepodala takhle .. pokud by byla naděje, že to do měsíce bude, šli bychom do toho.. soused je 1, a to rodiče, kteří podepíšou cokoli :) Už nám ty "papíry" všeho druhu zabraly tak moc času, že už nás každý měsíc navíc deprimuje, takže jsme raději udělali změny v projektu... snad nebudeme litovat...
Odpovědět
@puhelin No uvidíme, jsem pozitivní a moc to neřeším. Všechno co jsme mohli jsme dodrželi a nemáme ani žádné výjimky...
Odpovědět
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně umístění stavby. Soused má postavený dům s garáží 2,5 metru od našeho pozemku. Nejblíže našemu pozemku je garáž, obytná místnost s okny je ve vzdálenosti cca 6 metrů. Jakou vzdálenost od hranice pozemku musíme dodržet my, když na stěně k sousedům budou obytné místnosti s okny? Celých sedm metrů od garáže nebo stačí 3,5m od hranice pozemku, tzv. 6 metrů od sousedovi garáže? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@josefsenkerikxw to by vám měli říct na vašem SÚ, jelikož zákon nezákon vude na to nahlížejí jinak a záleží na náladě úředníka... ;-)
Odpovědět
@josefsenkerikxw Ma to byt 7 metru rodinny dum od rodinneho domu. Ale plati co pise @petrsv1000 . Posledni slovo ma urednik, predevsim urednik uzemniho planovani.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?