Je nutné obratiště pro hasiče?

Máme v plánu stavět na pozemku (modře ohraničený), ke kterému nevede přímo obecní cesta. Vede k němu však cesta, zpevněná, ale ne asfaltová (červeně vyznačena), která je dlouhá cca 600m od hlavní cesty (žlutě označena). Na stavebním úřadě nám řekli, že červená cesta není uvedena oficiálně jako cesta, ale že je však možné požádat o udělení výjimky a spolu se zařízením břemena na červené cestě by bylo možné vydat povolení. Nicméně teď je otázka, jak je to s hasičema? Cesta (červená) je zpevněná štěrkem, je široká cca 2.8 metrů a není kolem ní plot, ale pole, takže myslím že s průjezdem by nebyl problém. Ale o co mi jde - cesta je dlouhá 600m, myslíte, že po nás budou vyžadovat točnu/obratiště? Zajímavé je, že už hned vedle je jeden dům postavený, takže snad to nebude problém. Díky za každé rady.
Odpovědět
tedy, snad by bylo lepší se zeptat hasičů, než tady na MS. Hasiči mají někdy celkem podivuhodné požadavky a někdy jsou úplně bez problému. Zjistěte si kdo je u vás nějaký náčelník SDH a domluvte se s ním. Když nic jiného, pošle Vás za správným člověkem u HZS.
Odpovědět
Profilova fotka
Obraťte se rovnou na HZS, pokud jste malá obec vaše jednotka může spadat po JPO V taková jednotka nemá cisternu a může vám odsouhlasit cokoliv, většinou ti supermani z III-I pak mají jiné požadavky ( určitě těch 600m nebudou couvat)..jelikot tam zatím budou jen 2 domy a ten předchozí neměl problém tak by jste také problém mít neměli, spíše až tam bude výstavba po obou řadách tak se to začne nějak řešit
Odpovědět
Určitě se zeptat hasičů. Naše zkušenost - příjezdová cesta nevedená jako cesta, ale orná půda, pouhých 80 m, taky místa na projetí dost, na konci (vedle nás), už dávno postavený dům a obratiště nutné je.. couvat nebudou.
Odpovědět
Krom hasičů, taky pamatujte (už kvůli sobe) taky na možnými příjezd IZS, vozidla sběru TKO. Komunikaci někdo musí léto zima udržovat a má mít technicky náležitosti. Pokud není obce tak nevím nevím jestli vám toto soukromy vlastník bude zajistovat 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně se musí točna dělat po 50m. A hlavně v každém kraji se tohle posuzuje trochu jinak. Najděte si na stránkách https://www.hzscr.cz/clanek/hasicsky-... podle kraje a územního odboru, pod který spadáte, kontakt na někoho ze stavební prevence a dopteje se přímo jeho. Tihle lidé tohle řeší ..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?