Jak se zbavit jetele na pozemku?

Je tu nějaký zemědělec nebo někdo, kdo by poradil jak se zbavit jetele (asi luční) na pozemku. Koupil jsem stavební parcelu, kde ještě loni ZD zaselo jetel. Pod domem to vyřeší skrývka, ale jak se zbavit jetele na zbytku pozemku. Nejlépe nějak mechanicky. Díky.
Odpovědět
1
2
trhat, trhat a trhat :)
Odpovědět
Herbicid
Odpovědět
Profilova fotka
:-| To jsou rady, herbicidem si zasvinit pozemek.... Jetel má extrémně dlouhé kořeny, tzn. i desítky metrů. Já bych to viděla zorat, zvláčet a zasít trávu.
Odpovědět
Travin funguje perfektně.
Odpovědět
@zamilovanadonej Ne jenom já jsem vyzkoušel herbicid a je to plně funkční a bez problémů. Slova o zasvinění mají pouze neznalci.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius Aha, neznalci. No možná právě naopak, totální herbicidy si používej sám znalče :-D Že o tom jetelu hodně víš, na všechno herbicid, to je řešení a opravdu mechanické, jak chtěl pisatel.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius Ještě by mně zajímalo- jak chceš po použití herbicidu odstranit mrtvou biomasu co na pozemku zbyde po jeteli? A že jí nebude málo, nejen nadzemní, ale ještě více podzemní. Na to totiž postřiky nejsou. Jak ho zrekultivuješ pro osetí trávou? Tak jako tak se do toho musí mechanicky, herbicid sám o sobě neřeší nic.
Odpovědět
@dawerius @zamilovanadonej @sobii Děkuju za odpovědi. No právě, asi jak píše zamilovaná, když to před tím poseču, tak herbicit není na co stříkat a když to stříknu vzrostlí, tak to pak musím taky nějak zlikvidovat. Myslel jsem právě na nějaké posečení a poté podmítnutí nebo zaorání a zvláčení. Zkoušel jsem vytrhat na místě, kde bude stavební bouda a s kořenama to moc nejde, spíše vůbec. Nechci pak žádnýho anglána na zahradě, chci spíše louku, kde když nějaký jetel ještě vyroste, vadit mi to nebude, ale nechat jen jetel se mi fakt nechce.
Odpovědět
@akoinac trhal jsem trhal, ale s kořeny to moc nejde
Odpovědět
@r4d3k74 O jak velkou plochu se vlastně jedná?
Odpovědět
@fujit kdyz odectu plochu domu, kde si myslim ze to vyresi skryvka 20 cm tak zbyva 1000 m2.
Odpovědět
Každý zahradník, kterého byste si objednal na založení trávníku Vám to udělá stejným postupem. Nejprve zlikvidovat veškerý plevel postřikem totálním herbicidem. Následně srovnání půdní frézou. Odkamenění. Pohrabání. Vysetí travního semena. Válcování. Měj jsem asi deset nabídek od zahradníků a všichni by ti tak udělali a taky se to tak udělalo.
Odpovědět
Článek se načítá
@r4d3k74 viem, ze je to mrdanina, ale inak to mechanicky neurobis myslim. Ak chces pouzit herbicidy tak je to ina, ale z prispevku som pochopil, ze nechces... co sa tyka tych korenov lepsie to pojde po dazdi ked bude vlhka poda.
Odpovědět
@dawerius @akoinac Když bych připustil použití herbicidu a přijal názor, že mi pozemek nezasviní, je potom tento obsažen v půdě? Poroste mi tam potom všechno? Jde o to, že nechci pěstěný trávník, ale louku s různými rostlinami.
Odpovědět
@dawerius Každý zahradník ... s klidem zamoří herbicidem cizí pozemek.
Odpovědět
@r4d3k74 Jestli tam chceš mít časem louku, tak bych to vyřešil tak, že bych to zryl, vysel trávu a pak trhal, kde se bude moc objevovat. Ona se ta louka roztáhne a ty různé druhy se tam postupně usadí. A pokud budeš vysévat opravdu luční trávu, tak hlavně první rok nepanikař, že to vypadá hrozně :) (ono to hrozně vypadá :-D ), ale už druhý rok je to výrazně lepší ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 pouzili jsme roundup pri zakladani travniku i louky a bez problemu tam roste. V obyc travniku mame i tak obcas nejaky plevel. Ty herbicidy funguji tak ze se vstrebaji zelenymi castmi rostlin-listy. Zbytek se v pude rozlozi. Ve tvem pripade bych to spalil a pak zaoral- ta biomasa se hodi, zetleje to a bude vyzivovat. Je nesmysl se toho zbavovat. Pokud nechces herbicid tak asi posekat a zaorat a pak trhat co se objevi.
Odpovědět
@r4d3k74 Měli jsme na zahradě část, kde byla vysetá předchozím majitelem vojtěška a po dvou letech pravidelného sekání prostě zmizela. Tak třeba by to tak mohlo fungovat i u jetele.
Odpovědět
Tak vám všem děkuju za rady a postřehy. Promyslím to a nějak vyřeším.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 už si začal stavět ? Až ti tam začne jezdit bagr a nákalďáci, mícchačka tak se pozemek ( tráva ) dost změní, řešil bych to po stavbě domu. Pak zorat, popř posekat, srovnat terén, nebo navést ornici a zasít, žádná chemie není potřeba....to co tam zaořeš bude fungovat jako Přírodní hnojivo ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 To máš pravdu, to se tedy změní :-( Ještě pokud máte sítě (vodu, kanalizaci, eletřinu nebo plyn) přivedené z různých stran, dále vsakování, zemní kolektor atd.
Odpovědět
tak já mám pozemek šxd 27x44 a stavba bude v přední části, kde jsou i sítě, kus toho pozemku myslím zůstane nedotčený, uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados no tak to pak vůbec.... @r4d3k74 tak já ho mám o něco menší, ale jak říkám, tráva to je to poslední co bych řešil, až uděláš fasádu, terasu, ploty, parkovací stání, chodníčky, tak můžeš začít řešit rovnání terénu a trávník ;-)
Odpovědět
@viados Veškerý herbicid se rozložil a nyní na pozemku roste úplně všechno.
Odpovědět
Profilova fotka
ještě zkuste projít web ekozahrady.com, třeba tam něco chytrého a přírodního objevíte :). Držím palce.
Odpovědět
@tulda27 děkuju. původně jsem chtěl založit dotaz někde na permakulturních stránkách, ale trochu se bál položit dotaz s tím, že budu stavět na zemědělské půdě :)
Odpovědět
@r4d3k74 permakulturní postřehy by se mi taky hodily ;) Začaly jsme loni s trávníkem a nějakými dalšími drobnostmi, ale je to alchymie :) Obzvlášť pro nás z paneláku :)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius doporučuji k pročtení tuhle knížku - http://knihy.heureka.cz/kompletni-nav..., je skvělá!
Odpovědět
@zmrz_lina jj, to jsou ty ekozahrady.....díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius vidíš, to mi nedošlo :-D já ji teď čtu a je neuvěřitelné, jaký má ta knížka přesah ze zahradnictví do dalších částí života. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?