Kácení topolů. Máte zkušenost?

Profilova fotka
Ahoj, máte zkušenosti s kácením stromů na pozemku? Na pozemku, který bychom chtěli koupit jsou vzrostlé topoly a potřebovali bychom se jich "zbavit". Nevíte kde zjistit jaké stromy se mohou kácet, popř. co pro to udělat? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Tato oblast je upravena zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny a vyhláškou min. živ. prostř. Čes. rep. č. 395/1992 Sb. U nás to řeší odbor životního prostřední MÚ, k němu se podává "Žádost/oznámení (o povolení) ke kácení dřevin rostoucích mimo les". Obecně: povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les, které nejsou významným krajinným prvkem, se nevyžaduje pro stromy o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí nebo souvislé keřové porosty do celkové plochy 40 m2. Doporučuji okounout webové stránky vašeho obecního úřadu, kde možná najdete i výše uvedený formulář, anebo se rovnou obrátit na místně příslušný obecní úřad se žádostí o radu a přesný postup.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, my jsme právě něco takového absolvovali kvůli obří bříze, která má stáří tak 60 let a velikost přes 20 m. Požádali jsme odbor životního prostředí o povolení ke kácen, paní svolala místní šetření, okoukla situaci, informovala mě jak to může být zkáceno a kdy. Minulý týden nám přišlo povolení. Jen byl problém, že jsme to museli pořádně odůvodnit proč chceme kácet. Jinač to trvá cca 2 měsíce, záleží kolik toho mají. A kácet se může jen v období vegetačního klidu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ykram Děkuji, zákon jsem si četla, jen mě víc zajímalo praktické provedení. @marketa019 Díky, jj určitě až na podzim. My teprv jednáme o tom, jestli nám ten pozemek prodají, takže jsem si říkala co pak s tím topolem. Tak snad nám uznají, že tam budeme chtít stavět ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@nanyska V praxi to bohužel hooodně záleží na lidech...Může to trvat zmiňované 2 měsíce, ale bohužel naši známí o legální pokácení dubu usilují už téměř dva roky. Přitom kvůli němu nemohou udělat plot na vjezdové straně domu a kořeny stromu již zničily i veřejný chodník.... Tak hodně štěstí!
Odpovědět
Myslím, že o topol se žádný úředník bít nebude. Stejně jako bříza jsou to krátkověké, rychle rostoucí dřeviny, jež ve svém pozdějším věku (který však nemusí být nikterak závratný) mohou být nebezpečné svému okolí (tím, že neplánovaně spadnou). Duby jsou krásné, dlouze žijící stromy, na jejichž dřevo bývají vázáni např. někteří chránění brouci, k tomu to jsou často důstojné dominanty svého okolí. To můžou být důvody, proč se do povolení jejich kácení moc nechce. S topoly by to mělo být jednodušší.
Odpovědět
@nanyska Skutečně záleží na lidech. My máme na pozemku vzrostlou lípu. Chtěli jsme tam také stavět. Naštěstí pro nás je při okraji pozemku. Také jsme požádali o skácení na obec. Ti povolali pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny. Přijeli 4 rozumové, strom okoukli a vyjádření bylo. Skácet se nesmí, je zdravá, krásná. Jen upravit. Když jsme ji upravili, zjistili jsme, že větvě v koruně jsou uvnitř černé a napadené. Ale skácet se stále nesmí. Tak jsme ji ořezali dozdravého dřeva a je tam dále. Jak ale píšu, naštěstí nevadila stavbě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?