Kolik musí být min. výměra pozemku na stavbu? Liberec

Profilova fotka
Chtěli bychom postavit dřevostavbu v Liberci..různě už zjišťujeme co a jak..hledáme vhodnou firmu.Přes zimu chceme vyřídit formality a na jaře začít stavět..dneska nás zarazil geodet, když se zmínil o min. výměře pozemku..dostali jsme kousek pozemku od rodičů..Není to změřené,ale je to kolem 300m2. Je na to zákon nebo vyhláška?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@maky_s myslím že žádný zákon tohle neřeší - jako minimum se ale doporučuje nějakých 400m2 (pro samostatný domek 600m2). Může to ale regulovat územní plán, kde může být uvedena minimální výměra stavebního pozemku a jeho zastavěnost. Při tak malém pozemku Vám mohou dělat potíže i odstupové vzdálenosti od ostatních pozemků... Zajděte nejprve na stavební úřad a tam se poptejte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maky_s my máme necelých 350m2 a stačí nám to
Odpovědět
Profilova fotka
vzdálenosti dodržíme..byl se nám na to kouknout ze stavební firmy a říkal, že bez problému..tak doufám, že to dopadne..celkem jsme se začali těšit :-)
Odpovědět
@maky_s @maky_s doporučuji se seznámit s územním plánem obce. u nás jsou stanoveny procenta zastavěnosti pozemku i podle jednotlivých částí obce. a v některých oblastech je zastavěnost jen 15%.
Odpovědět
Rozhodně projít územní plán - textovou část. Může tam být i kromě procentuální zastavěnosti i minimální výměra parcely, na které lze stavět...
Odpovědět
Profilova fotka
Krom procentuální zastavěnosti je nutné taky dodržet minimální vzdálenosti od sousedních budov (1m) a uliční čáru, takže se může stát, že domek vyjde doprostřed pozemku a bude mít malý půdorys. Pak je třeba zjistit, zda můžete stavět patro a kolik, abyste se tam vůbec vešli. Co se týká života na malém pozemku, tak to lze. My jsme ve staré zástavbě poze na 230m2, z toho asi100m2 zabírí domek, tzn. zbývá asi 100m2 na výběh, ale je to v celku, protože domek je situován přímo u chodníku a přímo na hranici se sousedem (teď už by to takhle postavit nešlo).
Odpovědět
Profilova fotka
Já někde četla že jde požádat o vyjímku když se tam nim. výměra nesplňuje...taky asi budeme žádat. Má někdo zkušenosti s tímto?
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s ostatními příspěvky - také jsme začali řešit formality ohledně stavby RD - a u nás je max. míra zastavěnosti 40% z celkové výměry, přičemž se do zastavěné plochy počítají i zpěvněné plochy, garáž apod.
Odpovědět
Každá obec to má jinak, je potřeba, dojít na stavební úřad a zjistit platné regulativy a pokud nebudete stavět hned, tak i na územní plánování, jestli se nedělá nový územní plán, který by nestanovil nové stavební regulativy. U nás je třeba minimální výměra pozemku 800m2, zastavěné zpevněné plochy - 40%/zpevněné plochy - to je včetně chodníků apod/ myslím, že 2,5 metru od plotu a od sousedního domu je to víc. Nevím, jestli ta vyjímka by se nemohla vztahovat na to, jakože stavíte třeba chatu - jako napsat, že stavíte chatu.
Odpovědět
Profilova fotka
@maky_s liberecký stavební úřad je velmi specifický, jestli tě to zajímá, napiš mi do IP. Jinak : na stavební úřad můžeš zajít, ovšem co ti tam řeknou, mohou kdykoli popřít. Komunikovat s nimi musíš písemně. Jako první krok bych viděla zažádat si od nich ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ INFORMACI, tyto úřad vydává celkem rychle, a v této informaci dostaneš na papíře napsáno, co ti na tomto pozemku dovolí postavit + nějaké podrobnosti. To je pro tebe pak důležitý podklad pro jednání se všemi dalšími stránkami kolem tvého zamýšleného domu Jinak ale obecně se velikost pozemků snižuje, a jestli před 10 nebo 15 lety bylo něco nemyslitelné, dnes to již myslitelné je a naopak
Odpovědět
Profilova fotka
Já našla na netu něco ve smyslu že vyjímku z územního plánu lze povolit, pokud nenarušuje to, co v podstatě územní plán sleduje. Jestli to říkám dobře....Takže když je na stavbu na zeleném potřeba např. min. 800m2 , snad by mohli dovolit stavět v proluce mezi domy nsá menším, ne? Apod...
Odpovědět
@esmeralda2 To mu moc nerozumím - popřít. když tam půjdu osobně a nechám si ofotit stávající regule z územního rozhodnutí, tak asi mi nic popřít nemužou, si myslím
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@herak vydané územní rozhodnutí je podkladem pro stavební povolení, předchází mu (mnohdy velmi zdlouhavý) proces schvalování tvého projektu. Když již máš územní rozhodnutí, máš prakticky vyhráno a již se s úřady moc bavit nemusíš, oslovíš-li stavebního inspektora. Předpodkádám ale, že jsi myslela územní plán. Musím tě sklamat, mluví ze mě osobní zkušenost. Kdybych to chtěla přehnat, řekla bych, že územní plán obsahuje také nějaká fakta, z větší části jsou to ale žvásty, které si může vysvětlit kdo chce a jak chce. Pak je to o tom, na jakého úředníka natrefíš. Jasně, že když je konkrétně dáno, že např. zastavěná plocha nemůže být víc než (třeba 200m2) nebo že dům může mít max. 2 podlaží, tak s větším uspěješ těžko, ale kde máš dáno např. bydlení venkovského typu, nepřípustné dominanty, zachování typického charakteru, že projekt musí být posouzen ve vztahu k místním urbanistickým podmínkám nebo něco podobného, tam má úředník nekonečně mnoho možností tě šikanovat, jak si jen usmyslí. Zkus se s někým dohadovat, jestli stavba je nebo není dominantou - závisí od velikosti posuzované plochy. Na pozemku, kde byla jenom tráva, každá stavba dominantou je, ve čtvrti nově stavěných domů je to zcela jinak, a to je jenom začátek. Musím říci, že my jsme se např. 14 měsíců dohadovali jen o tom, jestli náš plánovaný dům zohyzdí krajinu a naruší její krajinný ráz nebo nenaruší. Přitom máme pozemek určený územním plánmem k zastavění 1 rodinným domem, kde dle judikátů nejvyššího správního soudu se krajinný ráz neposuzuje. Vypracovávalo se několik znaleckých posudků, stálo to několik desítek 1000, vedlo se zdlouhavé odvolací řízení, a když jsme dokázali, že úředník neměl pravdu, tak se nestalo nic. Zákon o úřednících - správní řád - totiž nemá žádné sankce za nedodržování. Úředník má nařízeno, co a jak musí, ale když to tak nedělá, nestane se nic, jenom se ti vysměje do očí a najde si něco jiného, s čím tě bude trápit. Úředníkovi pro jeho vyjádření nebo rozhodnutí stačí jeho vlastní názor, ty musíš mít posudek znalce. Úředník nám také řekl, že je jenom na něm, který judikát bude a který nebude respektovat. Strašné je, že měl pravdu. Všechno toto je jenom mnoha slovy řečeno - je dobré komunikovat s lidmi, a když jsou normální, tak to jde lépe při osobním jednání. Jenomže ne každého správně odhadneš, a tak pro svou obranu je lepší komunikovat přes papíry, abys všechno měla zdokumentováno pro další postup, který může být hodně vyčerpávající a drahý. Držím ti palce, aby tyto rady byly pro tebe zbytečné.
Odpovědět
No tak, ale, když bych kupovala pozemek, tak v první řadě, bych si došla na příslušný stavební úřad, nebo místní úřad a ptala se na stávající regulativa, tam by mi řekli obecné podmínky, protože než by tam došla územní plánovací informace a pak mi jí poslali nazpátek vyplněnou, tak by uběhl zbytečně drahocený čas, zjišťovat bud něco jiného, nebo nezjišťovat vůbec nic, protože bych hned na stavebním úřadě věděla, jestli vůbec tam je možné něco stavětKdyž bych zjistila, alespoň obecné informace, tak pak bych si zažádala o plánovací informaci.Když mi někdo bude nabízet pozemek 400m2 a na úřadě mi řeknou, že mají v regulativech minimální výměru 800m2, tak pak nevidím důvod tam nějakou žádost posílat. Nemyslela jsem územní plán - ale územní rozhodnutí.Plán je do budoucna co se plánuje, rozhodnutí územní je co je v obci za regulativa ted.Takhle to vidím já. Pani se myslím ptala, že když má pozemek 300m2, jestli na tom může stavět a to podle mě jí zodpoví jedna návštěva příslušného úřadu, na to nepotřebuje Žádost o územní innformaci... Chápu co píšeš, ale to už myslím, je do detailů a určitě správně, ale pro obecné info, to si myslím být nemusí. Ale určitě je dobré vědět toho co nejvíce ;-)
Odpovědět
Takže první krok bych viděla dojít na stavební úřad a zeptat se osobně a když by se to jevilo, jako ok, tak pak bych zažádala o tu plánovací informaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@herak mám obavy, že se v něčem mýlíš. Územní plán je to, co je schvalováno na několik let pro město nebo části města, územní rozhodnutí je to, co dostaneš jako výsledek tvého vyřizování - je to rozhodnutí o umístění konkrétní stavby na konkrétním pozemku. V územním plánu máš dáno, že pozemek (několik pozemků, městská čtvrť ...) jsou určeny k zástavbě rodinnými domy např. k bydlení čistému nebo k bydlení venkovskému. Ty na základě toho si zažádáš o územní rozhodnutí pro tvůj dům na tvém pozemku (pozemek nemusí být tvůj, ale v tom případě musíš mít souhlas majitele), k tomu musíš dodat projekt, a to nejenom domu, ale hlavně přípojek -el, voda, odpad, plyn, pak zpevněné plochy, odvod dešťové vody, vjezd na pozemek, samozřejmě všechna vyjádření síťařů a dotčených orgánů + mnoho jiného. Výsledkem by mělo být vyjádření stavebního úřadu, kde v tom tvém pozemku ten dům bude stát, jak bude velký, jakou bude mít střechu, jaká okna, kudy povede el. + .....
Odpovědět
Určitě zastavěnost a pak oblíbené - v míře obvyklé v daném místě :-) Také třeba na maličkém pozemku stál domeček, ten se zboří a vznikne maličká parcela, ale protože tam už někdy domeček stál, může se stavět opět. Jsou lokality, kde to šíleně hlídají, jinde se zastaví celá plocha pozemku a projde to. Každá obec má nějaká specifika.
Odpovědět
@maky_s Také doporučuji se Stavebním úřadem komunikovat písemně, máme s tím osobní zkušenost. A stejně nemusí být vyhráno, změní se úředník a ten bude mít jiný výklad a všechno může být jinak. @esmeralda2 Koukám, že máš se SÚ v Liberci asi "dobré" zkušenosti, nám např. 3x ztratili kompletní projektovou dokumentaci, úředník zapomněl vydat povolení na přípojky, i když o něj bylo zažádáno, nakonec jsme museli zaplatit ještě jednou. Kde se chystáte stavět nebo už stavíte, jestli se mohu zeptat?
Odpovědět
@esmeralda2 No to jo, pokud chci stavební povolení. Ale pokud chci informativně vědět, jestli se v té oblasti dá stavět a za jakých podmínek, stačí zajít na SÚ.Já vím jak to myslíš. Ale pisatelka se jednoduše ptala, jestli se dá stavět na 300m2 a není nic jednoduššího pro začátek dojít na SÚ a zeptat se na to... A ted koukám, že pisatelka psala, že tam chce stavět na jaře, no to pak je už na tu "Žádost" :-D Ikdyž, osobně bych nejdřív došla na úřad a zeptala se jestli vůbec obec přistoupí na dělení pozemku a za jakých okolností.U nás se třeba dělil pozemek a majitel, musel část pozemku darovat obci, protože přístupová obecní cesta nesplňovala podmínku pro zastavenou část obce - kvůli hasičům musela být cesta širší, než bylo doposud a to obnášelo rozšíření cesty a obec dovolila rozdělit pozemky, jen tehdy pokud majitel daruje obci část toho svého pozemku, kvůli rozšíření komunikace... Došla bych to nejdřív pořešit osobně a na základě toho podala tu Žádost
Odpovědět
Profilova fotka
@maky_s možná bych se ještě poradila, pokud máš s kým, jestli by nebylo lepší nejdřív vyřídit stavební povolení (nebo souhlas) a pak teprve dělit pozemky, právě kvůli tomu, aby ti neřekli, že je ten pozemek pro dům malý. Je-li to od rodičů oddělení nějaké části jejich pozemku, tak by to nemusel být problém. Když totiž přijdeš hned na stavební úřad a řekneš jim přímo, jaké jsou podmínky, může se ti stát, že řeknou, že v žádném případě, a pak si tě budou hlídat. Také je někdy dobré přijít na stav. úřad za svým úředníkem a zeptat se, co máš udělat nebo jak to udělat, aby to šlo
Odpovědět
Profilova fotka
@verano Karlinky, ještě nestavíme, o územní rozhodnutí bojujeme čtvrtým rokem a co vy, jak jste daleko ?
Odpovědět
@esmeralda2 Nám vyřízení všech povolení trvalo 4 roky, všichni si klepali na čelo, že to není normální, ale měli jsme štěstí na kvalitní úřeníky ;-). Stavíme v Dlouhém Mostě, dům stojí, chybí rovody elektřiny a topení, pak už "jen drobnosti" :-D
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme se byli ptát zatím jen na informacích, jestli se tam vůbec dá stavět a paní říkala, že je to čisté bydlení a že není problém.tak jsme se zaradovali a když to tady čtu, tak doufám, že vůbec budeme stavět.. :-| 4roky je moc, doufám, že do příští zimy budeme bydlet :-) v úterý máme schůzku z geodetem, ten by měl mít konkrétní info, tak uvidíme.. zítra skočíme na stavební úřad, tak kdyby to vypadalo, že to dopadne, sepíšem rovnou žádost. Kvůli bance a úrokům je zase lepší ten pozemek mít na sebe. To je kolem všeho takových otazníků, teď bych si přála být z oboru..
Odpovědět
Profilova fotka
@verano a s kým jste stavili?jestli se můžu zeptat..uvažujeme o tom,že budeme stavět svépomocí..tchán má spoustu známých, táta je z oboru..
Odpovědět
@maky_s no a kolik Vám tedy říkala tu výměru?
Odpovědět
Profilova fotka
Neříkala nám žádnou výměru.. tohle vyplynulo časem, že se to kus pozemku napíše na mě(kvůli bance hlavně). Zítra se zeptám na úřadě jak to je s tou zastaveností na parcele atd..
Odpovědět
@maky_s Pokud máte možnost využít známé, tak stavěte s nimi. S hrubou stavbou pomáhali sousedi, jeden z nich má stavební firmu, ale nestavěli jsme z obvyklých materiálů a u nás se všechno strašně vleče.
Odpovědět
to jsem právě myslela, nejdřív se zeptat na úřadě na regulativy a pak jednat.mi to příjde jako běžný postup...na co tam pak posílat žádost na územní plán, když bude zastavitelná výměra 8OOm2 vy budete mít "jen" 300m2...U nás je třeba výměra 8OOm2.Nakonec to může být jen "obecný"dotaz na úřadě, stačí jeden telefonát nakonec.Dále bych řešila co dál, na základě získaných základních informacích...Myslím, že v tuto chvíli je nejednoduší zvednout telefon, zavolat na úřad a máš jasno...
Odpovědět
Profilova fotka
tak paní na úřadě má dovču, musíme počkat..
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Vy chcete stavět v Karlinkách? proč Vám nechtějí dát povolení, jestli se můžu zeptat? nám jde o stejné katastrální území :-/ říkali známí, že je problém trochu s elektřinou, to trafo tam bylo vždy přetížené, ale myslela jsem si, že proto nahoře postavili tu hnusnou elektrárnu. My tam nemáme nějak daleko plyn, tak by se to dalo řešit takhle...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?