Koupě domu 2km od D1 - životní prostředí?

Naskytla se nám možnost koupě domu, který je situovaný vzdušnou čarou dva kilometry od dálnice D1. Bohužel je dálnice od domu na západ, takže v 90% fouká vítr směrem od dálnice. Při prohlídce nebyl žádný hluk z dálnice slyšet, je to trochu za kopcem, ale byl taky hezký den, mraky žádné a vítr nefoukal. Napadá mě ale jaké má bydlení vedle dálnice ještě jiná úskalí než jen hluk - co životní prostředí - zplodiny z aut, prach...? Nikde na tohle téma nemůžu najít nějakou studii nebo tak něco... Co si o tom myslíte? Já vím, že lidé bydlí i daleko blíž hlavních tahů, a taky žijou, ale přece jen když máme utratit dost peněz za bydlení kde chceme být do konce života, pátrám po všech negativech... Díky za všechny příspěvky.
Odpovědět
Bydlím momentálně taky kousek od D1, asi 1 km. Co se týče zplodin nebo prachu, osobně si myslím, že to není vůbec znát, pokud už je to dva km. To je docela daleko, to nebude moc rozdíl v kvalitě ovzduší. Mnohem horší je to ve městech a těch větších vůbec, kde je velka koncentrace aut a domy pár jednotek nebo desítek metrů... tam už je to znát. Spíš jde o hlučnost. U nás je to v případě, že jde vítr od dálnice slyšet docela dost a někdy mě to v noci při otevřeném okně rozčiluje. Vesnice je ale v úrovni dálnice, pokud by byla za kopcem, byl by to určitě rozdíl. Doporučil bych se na místo podívat vícekrát, hlavně večer kolem 22-23 hodiny a poslouchat. Večer je klid a dálnice je slyšet nejvíc (na D1, pokud jde o úsek mezi Prahou a Brnem, tak je velký provoz touto dobou pořád)
Odpovědět
Profilova fotka
jak uz tu zaznelo zplodiny a prach toho bych se nebal vzhledem k tomu ze auta na dalnici jedou vetsinou plynule a tim jede motor v pomerne optimalnich otackach tak tech zplodin produkuje rozhodne mene nez ve mestech kde se porad popojizdi a stoji na svetlech co se tyce hluku ze jste nic neslyseli nic neznamena, zalezi na smeru vetru a vlhkosti vzduchu, bydlim od D1 vzdusnou carou 2 km, cestou je les, rokle, vodni nadrz a kopec a nekdy opravdu nic neslysil ale casto je dalnice slyset pomerne dost (venku, doma je to v pohode), mne osobne to nevadi ale je nutne s tim pocitat doporucuji vzit si stan a zkusit si tam prespat pokud je to mozne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@amy80 a v kterých částech se dum nachází je to u Brna?
Odpovědět
My bydlíme teda v paneláku na jižním okraji Brna a k dálnici to máme vzdušnou čarou 600m. V bytě neslyšíme z dálnice nic, na balkoně takové jakoby šumění, ale nevadí nám to. Ovzduší mám dojem, že dálnicí zde asi až tak ovlivněno není. Spíš víc vnímáme vlaky, které jezdí mezi dálnicí a naším panelákem, pak autobusy, které jezdí prakticky pod okny... Já bych se domu 2 km od dálnice nebála :-)
Odpovědět
Bydlíme 400m od D1 a zároveň 400m od D2, i proto se stěhujeme do hor a končíme s Brnem. Hluk je slyšet vedne i v noci a vzduch je prakticky nedýchatelný, máme doma dva filtry na vzduch. 2km jsou v pohodě podle mě i skrz splodiny, pokud máte kolem stromy
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?