Koupě pozemku bez realitky, máte zkušenost?

Profilova fotka
Ahoj. Plánujeme koupi pozemku na stavbu RD, katastru je jako stavební parcela (vlastní ji dva bratři) prodávají ji sami bez realitní kanceláře. - Máte někdo zkušenost koupě pozemku bez realitní kanceláře? - Na co si dat pozor a jak nejlépe postupovat? Děkuji za rady
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, prodej bez realitky je určitě lepší pro obě strany, loni jsem prodávala pozemek, zájemce si nás našel na obci, domluvili jsme se na detailech, nechal si vypracovat smlouvu u právníka, my jsme s ní souhlasili, uvedli jsme do ní i odstavec o předání peněz ( při vkladu na katastr kupující přes internetové bankovnictví odeslal peníze na náš účet), uvažovali jsme i o úschově, ale jsou to další náklady a taky tě můžou o prachy připravit, všechno klaplo. Na katastr potřebuješ 4 x smlouvu z toho 1 kus s ověřenými podpisy, ke každé smlouvě přiložíš geometrák. Mně by zajímalo jak je to letos s tím DPH, zvedá se tím cena pozemku? R.
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 Takže žádné komplikace. Náhodou by si tu smlouvu doma někde nenašla? Děkuji Pokud sem to pochopil tak při prodeji pozemku mezi neplatiči DPH (nepodnikateli) DPH se neplatí stále.
Odpovědět
Profilova fotka
@kaufik prodej proběhl úplně v pohodě je to možná i o lidech kupující je solidní mladý muž, neznali jsme se, ale v obci už postavili dům jeho rodiče, když tak nad tím uvažuju vlastně jsme platili daň z prodeje, smlouvu poslat můžu do emailu.
Odpovědět
Letos plati NOZ. Už je to jinak.
Odpovědět
Co delat pri koupi bez realitky?Poptat se znamych po osvedcenem pravnikovi a dat mu par tisic a on uz to pohlida:-) neni s tim zadny problem.
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino ahoj a můžeš poradit jak to letos při prodeji pozemku je, nějak se v tom nevyznám :-( dík
Odpovědět
Profilova fotka
V loňském roce jsme bez realitky prodali dům a bez realitky koupili parcelu. Při prodeji našeho domu jsme využili služeb makléře, který si řekl o polovinu nižší částku za vyřízení všech formalit, než realitní kancelář. Byli jsme s ním moc spokojeni ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kaufik My taky kupovali bez RK, a hlavně- já bych ani žádnou realitku krmit nechtěla. Já bych si očíhla katastr, případně požádala o územně plánovací informaci, a na smlouvu přinejhorším právníka.
Odpovědět
@ondrej190 Tak to přijde nastejno, zdali právník, či realitní kancelář. ;-) Hold za služby se platí. ;-)
Odpovědět
@romik67 V čem prosím Tě potřebuješ poradit? Rád pomohu. ;-)
Odpovědět
@kaata22 Každá realitní kancelář má nasmlouvané právníky. Pokud se na ni obrátíš, že potřebuješ pouze vypracování kupní smlouvy. Tak si dovoluji říci, že většina Ti bude nápomocna a budeš platit pouze za vypracování smluv.
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino ahoj, zmátla mně ta změna DPH, protože budu prodávat pozemek tak mně to zajímá R.
Odpovědět
Článek se načítá
@1pepino No to bych nesouhlasil,tady v Praze realitka 60-120 tisic za byt,pravnik 4-cca 12 tisic za pohlidani a nejakou tu smlouvu. :-) A hlavne,i kdyz prodas s realitkou,stejne si musis na jejich smlouvu vzit svyho pravnika,protoze byva vyhodna jen pro ne |-|
Odpovědět
@1pepino s právníkem od realitky bych nechtel mit nic spolecneho...Kdyz uz pravnika, pak takoveho, ktery bude skutecne delat pro mne. Vypracovani kupni smlouvy a navrhu na vklad me stalo 5tis. a tech penez nelituju...
Odpovědět
@ondrej190 Když chceš pouze službu za sepsání kupní smlouvy, tak pochybuji, že to tolik stojí. Nevím, proč by měla být kupní smlouva pro ně výhodná, když v ní vůbec nebudou figurovat??? Mé zkušenosti jsou jiné.
Odpovědět
@romik67 Pro soukromou osobu se změna DPH při prodeji pozemku netýká.
Odpovědět
@flakac Souhlasím s Tebou, ale když si platíš realitní kancelář, tak přeci dělá pro Tebe.
Odpovědět
@1pepino s tím ne zcela souhlasím...realitka dělá zprostředkovatele mezi dvema stranami. čí zájmy tedy hájí? prodejce nebo kupce? Myslím, že především své. aby byl obchod co nejdříve uzavřen a jim plynula provize. dál je to nezajímá a jsou z obliga, protože oni jsou pouze zprostředkovatelé.
Odpovědět
Kupovala jsem pozemek bez realitky - mimochodem RK která ho měla v nabídce o pozemku nevěděla vůbec nic a tvrdili, že přípojky jsou na hranici pozemku. Nejdřív jsem vyzpovídala chlapa na stavebním úřadě zda mi tam vůbec dovolí stavět a ten znal i historii, poradil mi co si mám všechno zjistit. Pak jsem obeslala všechny možné instituce (většinou to šlo elektronicky, zda se stavbou souhlasí a kde vedou jejich vedení (ČEZ, O2, VaK, RWE atd) ti mi poslali i mapy, takže jsem zjistila, že mám na pozemku hlavní přivaděč pitné vody, který není nikde ani na kastru veden a jak daleko od toho můžu stavět, optické kabely od O2, o kterých nevěděla ani majitelka atd.). Vodárny mi sdělili že žádná přípojka neexistuje a musím si ji vybudovat na vlastní náklady. Na RK bych se nespoléhala. Mají většinou jen informace z katastru, které jsou veřejně přístupné a co jim řekne majitel a na ostatní dlabou. Měla jsem ještě jeden pozemek o který jsem se zajímala a paní z RK mi řekla, že všechny sítě jsou na pozemku a můžu začít hned stavět. Na stav.úřadu mi řekli, že tam stavbu nepovolí, protože ujíždí svah, nelze tam vybudovat kanalizaci ani dostatečně širokou příjezdovou cestu. Samo, že žádné sítě tam nejsou a stav.úřad je taktéž nepovolí. Pár lidí se chytlo a pozemky koupily a teď si rvou vlasy. Tak asi tak. Smlouvu si můžete nechat vypracovat u právníka pokud si na ní netroufáte a s vkladem na kakastr vám na KU poradí, nic na tom není.
Odpovědět
@flakac Každý píšeme o něčem jiném. Já jsem na začátku psal, když požádáš realitku pouze o sepsání smluv. Nikoliv však, když přes ní kupuješ nemovitost. V tom je rozdíl.
Odpovědět
@kkaccullka a podařilo se vám nějaký pozemek sehnat? já mám rok a půl zkušeností, že na netu jsou jen nějak problematické pozemky , ty kvalitní se na net asi ani nedostanou...chci koupit od majitele, už nechci s žádnou realitkou komunikovat, je to děsné...mrzí mě, že po všech těch zkušenostech, už jsem podezíravá a vím, že musím hledat, co mi chce majitel zatajit a vždycky se to nakonec objeví...tak si moc přeju potkat náhodou nějaké slušné lidi, třeba a na výletě a zjistit, že uvažují prodat svojí zahradu, jinou cestu než štastné náhody už nevidím:) Káťa
Odpovědět
Profilova fotka
@cherrycheery škoda, že jsi z daleka, protože nabízím moc pěkný pozemek na severní moravě, dědeček tam měl pole, takže vím co kde vede a nevede, je to skoro jako na samotě u lesa s krásným výhledem :-)
Odpovědět
Ahoj Realitka .... kus od kusu. Nejde to vše házet na jednu hromadu. Prodával jsem vlastní byt v Praze. 3/4 roku přes realitku. Při prohlídkách jsem osobně slyšel ty nesmyslné informace. Školení jak jednat s klienty, ale minimum odbornosti. Když se to nedařilo, prodal jsem sám za 14 dnů! Stejná zkušenost naopak s koupí domu a prodejem ještě jednoho pozemku. Z hlediska práva doporučuji samostatného právníka. Při výběru pozemku je důležitější rada projektanta. Mám několik klientů kteří si koupili pozemek se skrytou vadou, nebo takový, který jim neumožňuje stavbu jakou chtějí. Držím palce! Ondřej
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Ahoj:) měla jsem od tebe zprávu,ale admin ji smazal, že má být v bazaru, šlo o pozemek, můžeš mi napsat nějak jinak, aby to nesmazal? děkuju Káťa
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?