Koupit nebo nekoupit les kvuli stavbě RD?

Profilova fotka
Dobrý večer, jelikož si lámu už několik hodin hlavu a nevím si rady píšu zde. Snad to napíšu srozumitelné Tchanovci na nás chtějí přepsat pozemek cca. 1200m2 na pasekách. Na něm stojí už rozpadající se dřevěné stavení s číslem popisnym. +-25m2. To půjde dolů a na jeho místě chceme postavit srub. Náš pozemek sousedí s pozemkem jedné paní. Je to smrkový les napadený kůrovcem o který se dotyčná nestará. Zdědila to po dědovi a jelikož se v tom neorientuje, tak nic neřeší. Velikost je 1120m2. Volala jsem si na stavební úřad, jak by to šlo udělat aby jsme mohli postavit. Prý na výjimku, ale nejlepší by pro nás bylo odkoupit ten les. Prý by to bylo jednodušší na vyřizování, když by byl náš. Prý si mám zajít na životní prostředí, ale paní, pod kterou naše obec spadá je v karanténě. Tak teď přemýšlíme, že by jsme teda les koupili a poresili špatnou situaci stromů. Může mi tu tedy někdo poradit, jestli se to oplatí? Ta koupě? Nebo to budou vyhozené peníze? Mame šanci vůbec postavit? Jsme totální laici, začínáme teprve zjišťovat co a jak. Diky
Odpovědět
Profilova fotka
@martina995 doporucuji presunout se do vlakna https://www.modrastrecha.cz/forum/mon... a jestli tam srub postavite nebo ne, je otazka na stavebni urad a obec, tu tady nikdo nevyresi 🙂 obecne ale stavet na lesnim pozemku neni tak jednoduche, minimalne bude potreba zmenit uzemni plan a na pozemku provest odneti funkce lesa, zkratka musite se informovat na uradech v miste zda je to vubec realne
Odpovědět
Profilova fotka
Do lesů nedělám víc než že jeden v rodině máme. Z našeho lesa vím, že to je prostě práce, pokud má být les opecovany. Na údržbu potřebujete technické zázemí a chuť do práce. Nebo peníze na to aby to vyřešila firma. Nebo někdo z okolí, kdo má lesy v blízkosti. Aspoň tady si místní pomáhají. Další věc co mě napadá, že si asi tak úplně nejde vysadit co chcete jako náhradu za vykacene smrky. Pokud byste tohle byli schopni řešit bez toho, abyste nekrvaceli finančně nebo časově, jděte do toho. Ve vesnici vedle mají srub uprostřed borovicového háje a je tam krásná atmosféra. V zimě do krbu vlastní dřevo, to je taky fajn. A je to dobrá škola do života, jestli jste na to typy a dobrá věc, kam nasměrovat energii, pokud k lesu a stromu máte vztah.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett náš pozemek má funkci zastavěné plochy a nadvori+zahrada. Až pozemek vedle je les. Chceme akorát vyměnit starý dům za nový. Problém jsou ty stromy no. Na obec jdeme v pondělí a na stavební úřad si budu volat. Bohužel paní co má naší obec na starosti je v karanténě😑 jedna paní na SÚ mi dala informaci, že pokud by byl ten les náš, šlo by vše jednodušeji a problém s povolením výjimky by nebyl problém. Ale známe úředníky. Jeden řekne A a druhý B.
Odpovědět
Profilova fotka
@sviva Děkuji za zkušenosti. S obstaravanim lesa by nebyl problém. Máme v rodině člověka, který se lesům a těžbě stromů z lesa věnuje. Je v sousední obci. Takže by to nevyšlo tak hrozně draho jako firma. Ohledně vysazení bych se informovala na úřadě. Vztah ke dřevu máme. Mám manžela a tatínka tesaře, švagra klempíře a blízkého známého truhláře. Místo na uskladnění je více než dost. Uvidíme jak to dopadne.
Odpovědět
Profilova fotka
@martina995 tak to bych neváhala, když víte že o les i o dřevo se hezky postarate 👍😉
Odpovědět
Parcela lesa cca 1000m2 je pidi les, taková zahrada, to se obsáhnout pracovně dá a pokud cena bude OK není co řešit.
Odpovědět
Dobrý den. Spíš než na odbor výstavby bych šel jako první na odbor územního plánování. Tam Vám sdělí podrobnější údaje k Vašemu pozemku. Tedy zda je tam možno postavit RD ( to že tam stojí v současné době stavení s č.p. o rozměru cca 25m2 ještě nemusí znamenat, že tam povolí větší RD ), to je jedna věc, pak by Vám měli sdělit zda je tam - či není nějaký regulativ. To znamená co se tam dá postavit - jednopodlažní RD, patrový RD a rovněž i to, zda lze stavět kdekoliv na tom pozemku, nebo jen na vymezené části, tedy i to, zda tam budete moci postavit uvedený srub. Tím bych začal, pak přichází do úvahy sítě - tedy voda, kanalizace - s tím souvisí i to, zda je tam kanalizace, nebo není - tudíž jímka na vyvážení, nebo ČOV - to znamená vodoprávní řízení. Na tom odboru výstavby pak sdělí bližší k uvedené výstavbě srubu který jste si vybrali. Ale jak píšu - prvotní by měl být odbor územního plánování. Co se týče možnosti koupit vedlejší parcelu lesa, pokud by jste měli tu možnost a obzvlášť pokud by to bylo za dobrou cenu, neváhal bych. Co se týče velikosti je to malý kousek lesa a o ten se v pohodě postaráte.
Odpovědět
Profilova fotka
@martina995 myslím, že nejjednodušší je požádat na stavebním úřadě o územně plánovací informaci - do té vám úřad vypíše to, co napsal předchozí diskutující, aniž byste se museli na vše zvlášť dotazovat a případně na něco zapomenout. Pokud máte trošku dobré vztahy se stavebním úřadem, mohli byste tam vznést dotaz / požadavek, že chcete srub.
Odpovědět
Profilova fotka
@franti_p @esmeralda2 Díky za informace. Trochu jsem v tom plavala, ale díky vám v tom mám alespoň trochu jasno 😊
Odpovědět
@esmeralda2 Ne kazdy stavebni urad ma ve svem odboru oddeleni uzemniho planovani. @franti_p to napsal spravne, oddelil ty dve mista, protoze stavebniho uradu se uzemne planovaci informace netyka.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin zřejmě není jednotný postup, u nás je to tak
Odpovědět
@esmeralda2 Uplne si nejsem jista, jestli si to pamatuju spravne. Ale spadate pod Liberec? Jestli ano, tak tam na to mate dokonce vlastni odbor uzemniho planovani. Pro uzemne planovaci informaci jsou to dvere c. 300. https://www.liberec.cz/oup/
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@puhelin já včera koukala na stránky našeho úřadu a máme to tam zvlášť, takže jsem volala na odbor územního plánovani. Mám dojít osobně v pondělí. Vezmu to potom rovnou přes životní prostředí a stavební úřad. Zároveň jdeme i na obec, takže snad se dozvíme konečné stanovisko, zda budeme moc postavit nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin s tímto odborem mám bohaté zkušenosti. Nicméně, žádost o ÚPI se dává na stavební úřad
Odpovědět
Profilova fotka
@martina995 držím palce
Odpovědět
@esmeralda2 Opravdu ne, pisou vam to i v tom odkazu.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin nebudu se dohadovat, zvláště ne na fóru. My jsme stavební povolení začali vyřizovat na přelomu let 2009 a 2010, kde prvním krokem byla návštěva útvaru hlavního architekta, který po místním šetření povolil na daném pozemku postavit požadovanou stavbu. Vše ostatní, včetně ÚPI, vydával stavební úřad. Samo, po dodání xxx různých potvrzení, souhlasů, vyjádření a povolení od každého kdo má do ... díru, vyřizování až do momentu, kdy jsme mohli kopnout do země, trvalo téměř 6 let. Opravdu jsem si po ouřadech pochodila, vím, kdo co zařizoval, povoloval nebo kdo se k čemu vyjadřoval
Odpovědět
@esmeralda2 Chtela jsem si najit, proc se v roce 2010 vydavala Uzemne planovaci informace az po tom, co mel stavebnik obehane vsechny souhlasy, vyjadreni apod. (v tu chvili uz je UPI k nicemu), ale uz to zneni asi nikde nedohledam. Doma mam nejstarsi z r. 2016 (od te doby se to nezmenilo) a z neho plyne to same, co je v odkazu na vas magistrat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?