Kupní smlouva na pozemku od obce, je to běžné?

byla mi předložena kupní smlouva na pozemek od obce, která obsahuje v článku II toto : Smluvní strany se dále výslovně dohodly a prohlašují, že v případě jakéhokoliv převodu předmětné nemovitosti, ať již úplatného či bezúplatného, učiněného ze strany kupujícího na třetí osobu do uplynutí 10 let ode dne účinnosti této kupní smlouvy, se kupující zavazuje zaplatit prodávajícímu zvýšenou kupní cenu, která bude činit částku 500,-Kč za 1 m2, tedy se zavazuje uhradit prodávajícímu za koupi předmětné nemovitosti částku 594.500,-Kč (již uhrazených 164.082,-Kč bude v takovém případě zohledněna a započtena na úhradu zvýšené kupní ceny). Zvýšená kupní cena bude kupujícím po zohlednění již uhrazené kupní ceny zaplacena nejpozději do 30 dnů ode dne účinnosti přechodu předmětné nemovitosti na třetí osobu bezhotovostním převodem na účet prodávajícího. Moc se mi ta podmínka nezdá, máte někdo ve své smlouvě podobnou? Je to standart? Díky.
Odpovědět
@r4d3k74 Na mě to působí tak, že obec prodává pozemek za zvýhodněnou cenu,aby podpořila výstavbu v obci a tou podmínkou chce zamezit kšeftování s pozemky. Podle mě to do smlouvy dát může, kdo nesouhlasí, nemusí ji podepsat, nikdo ho nenutí, aby pozemek od obce kupoval. U nás se teď prodávaly obecní pozemky také za zvýhodněnou cenu (kolem 1.000,-Kč/m). Město si také určilo podmínky - typ domu, tvar střechy, povinnost do tří let začít stavět. Hned vedle prodával pozemky soukromník za tržní cenu (1.900 Kč/m). Kdo nechtěl na podmínky města přistoupit, měl možnost koupit parcelu vedle, kde žádná omezení nebyla, jen byla o 900,- Kč/m dražší :-D
Odpovědět
Díky. Na to jsem se ptal, ale těch 164.000,-Kč je prostě hodnota pozemku, nijak dotovaná, říkal starosta. Rozumím tomu že se brání spekulantům, jen jsem je požádal, zda by tato podmínka nemohla zaniknout vznikem stavby, tedy by oni byli chráněni před mou spekulací a já bych nebyl takto omezen v případě nuceného prodeje. Jinak rozumím, že buď vezmu nebo ne, jen se tak ptám, zda je taková podmínka běžná. Právě, že já viděl většinu podmínek tak, že se musí začít do nějaké doby stavět nebo, že předkupní právo zaniká právě vznikem stavby.
Odpovědět
@r4d3k74 Obec chápu a podmínku také. Jaká je současná tržní hodnota stavebního pozemku v dané obci? Pokud +/- odpovídá, tak bych to považovala za adekvátní. Ale je teď těžko zhodnotit jak se za 10 let budou ceny pohybovat.
Odpovědět
@simusin Vím, že někdo, kdo tento pozemek za 150,-kč metr se ho snaží za 200,-Kč metr prodat a marně, ale to bude i tím, že stále jsou k dispozici pozemky od obce za 150,-Kč metr. tržní cenu nevím, katastr přímo nesousedí se žádným větším městem. Bez obchodu, školky, školy. Já té podmínce i rozumím, jen ne tomu, proč nekončí vznikem stavby. Že by zde někdo mohl stavět dům na kšeft si moc představit neumím.
Odpovědět
pride mi to uplne normalne. domy na kseft sa stavaju bezne. pokial chces postavit dom a byvat v nom tak asi 10 rokov... nieje skoro ziadna doba.
Odpovědět
@akoinac Jo jasně, jedině, že by mě stavění nějak moc chytlo :) . Já o ten pozemek stojím, místo se mi líbí, jen jsme chtěl mít jistotu, že mě někdo netlačí do něčeho ne zcela obvyklého. Dík.
Odpovědět
@r4d3k74 Obec přeložila návrh kupní smlouvy, tak přece můžete navrhnout modifikaci- např. podmínku ponechat a stanovit výjimky- osoby blízké, prodej v případě insolvence, rozvodu, atd.
Odpovědět
@xmarg04 Navrhl jsem i jiné možnosti ochrany obce s určitým zmírněním jejich požadavku, ale jeden ze zastupitelů řekl, že on ten pozemek koupil za těchto podmínek a tedy nevidí důvod je pro někoho měnit a většina se k němu přidala. Starosta za mě argumentoval mým povoláním a rizikem přeložení mimo bydliště, tedy okolnostmi mnou ne moc ovlivnitelnými a neprošlo to. TAk rozvod by neprošel určitě a při insolvenci bych to už neřešil :)
Odpovědět
@r4d3k74 Ok, je to jen vase rozhodnuti...;-) Nicméně mám-li se vyjádřit k původní otázce - ne, není to běžné a že jsem kupních smluv udělala mrak.
Odpovědět
@xmarg04 Argumentujou prostě tím, že takto tam už pozemky prodávaly a tedy nebudou někoho proti ostatním zvýhodňovat. Argumentoval jsem tím, že smlouva je mezi mnou a obcí, ne mezi mnou obcí a ostatními a že já nemohu za to, že přede mnou kupující bez připomínek podepsali co jim obec předložila, ale je to marný, je to marný. Jestli se bojí spekulantů tak ať to prostě ošetří do vzniku stavby, pak může být obci, i v případě, že bych dům prodal, jedno, kdo v obci bydlí, a jestli jsou ty pozemky takový terno, tak proč je neprodávají dráž rovnou. Uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
Úplně standartní podmínka mi to nepřijde, ale nevidím v ní problém. Zvlášť pokud to není první prodej pozemku v obci. Chápu, že snaha je, aby pozemek koupil někdo, kdo tam hodlá trvale bydlet. A pokud obec nemá problém s prodejem a zájemci jsou, nevidím důvod, proč by měla u jedná smlouvy dělat nějaké úpravy.. najde se někdo jiný.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás v obci měli podmínky - zkolaudovat do dvou let, minimálně jedna osoba trvalý pobyt a obec předkupní právo. A tak stavíme jinde😉
Odpovědět
Článek se načítá
Možná je to jen prvotní rozčarování a nakonec to nedopadne tak špatně. Já v té obci nebydlím, ale mám k ní jistý vztah, mám tam přátele, znám osobně dost místních apod.. Dříve obec takovou podmínku neměla a starosta si i dost stěžoval, že pozemky kupují lidé bez vztahu k obci a navíc kupují i více pozemků pro rodinné příslušníky. Nechal zde vybudoval čističku pro 30 domů a bude rád, když jich zde bude stát 15. Asi mě spíš mrzí, že když dřív (v první vlně)taková podmínka nebyla tak je nyní, když já mám jasno, že zde postavím a budu bydlet a trvalé bydliště tam bude mít celá moje rodina (6 os.) . Ale prý to bylo už i v druhé vlně, tak asi v poho. To přejde :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?