Kvalita ovzduší Ostravsko a okolí

Dobrý den, naskytla se nám možnost dobré koupě pozemku v obci Vratimov, který je ale v blízkosti Arcelor Mittal Ostrava. Celková kvalita ovzduší na Ostravsku je špatná. Zajímalo by nás ale, zda se to dle oblastí razantně liší. Samozřejmě jsme se snažili najít nejvíce informací co šlo ale nic moc aktuálního a ve srovnání s jinými oblastmi jsme nenašli. Nenajde se tady někdo kdo si nechal provést v této oblasti měření ovzduší?...Případně někdo kdo má informace jak to s tím ovzduším tady je, jestli je jedno, zda bydlíme v Porubě či Vratimově? Budu ráda za jakýkoliv příspěvek. Děkuji a hezký den
Odpovědět
@k3y5 já tam díkybohu nežiju a můžu posoudit jen z toho hlediska, že jsme měli v mé bývalé firmě sídlo v Radvanicích, já jsem pracovala naštěstí na jiné pobočce. Všichni v té firmě bývali dost nemocní, jedna mladá kolegyně zemřela na nádor v hlavě těsně před porodem a druhá moje přímá kolegyně, která tam nepracovala, ale bydlela, zemřela v rámci jednoho roku také na rakovinu. A to byl člověk co o své zdraví a životosprávu opravdu hodně dbal. Samozřejmě to může být shoda náhod. Pak jsem viděla pořad o dětech žijící v té oblasti, a těch alergií a respiračních problémů tam měli tolik, že za mě, já bych tam nikdy nešla bydlet. Smůlu mají ti, co už tam žijí a jejich obydlí jsou tak špatně prodejné. Proto možná i v této oblasti podstatně levnější.
Odpovědět
@angie.shy Velmi Vám děkuji za informaci! Oba dva pracujeme v Radvanicích a je pravda, že má imunita je na tom podstatně hůř. Všichni nám ale říkají, že je jedno jestli bydlíme ve Vratimově nebo v jiné části Ostravy. Rodinu máme v okolí Ostravy takže hledáme poblíž. Nicméně pokud by to bylo několika násobně horší tak se radši opravdu obejdu. Zvláště, jak zmiňujete, kvůli dětem. To si člověk potom neodpustí. Mockrát vám děkuji za informace!
Odpovědět
@k3y5 my bydlíme od centra Ostravy asi 30 km směr na Nový Jičín, dojezdová vzdálenost, jak přes dálnici tak přes Mošnov něco okolo 35 min. A ovzduší je tady už podstatně lepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud můžu radit, tak je třeba brát ohled na převládající směry větrů a největší znečišťovatele. Na ostravsku JZ+SV, takže Vratimov je ohrožen dost při SV (nejen arcelor, ale i z polska). Pozemek je potřeba vybírat na mapě tak, aby při JZ+SV byl mimo "spad" od arceloru, koksovny, třebovic a celpaku, takže buď na východ nebo na západ od tohoto pásu. Nebo je potřeba doufat, že mital skončí.
Odpovědět
@radim2015 pěkně a pravdivě shrnuto. Raději se dívat na pozemky na západ od Ostravy. tj. od Klimkovic po Šilheřovice .
Odpovědět
@radim2015 velmi Vám děkuji za radu. Jsme rádi za každou informaci!
Odpovědět
@rebut Mockrát Vám děkuji za radu!
Odpovědět
Existují smogové mapy MSK. Když zadáš do googlu, vyskočí mapy informačního monitorovacího systému. My jsme podle nich taky vybírali a jsme v zeleném pásmu. Nakonec máme pozemek kousek od Žermanické přehrady. Je fakt, že v zimě je snad celý MSK červený a je jedno, kde bydlíte. Léto už ale stojí za úvahu.
Odpovědět
@michelle_01 Děkuji Vám, prohlíželi jsme spoustu studií i map. Povětšinou v zimě září červenou, tak jak již zmiňujete, celá Ostrava i její okolí. V letních měsících jde hlavně o poryv větru. Nicméně poměrně vše jsme našli z roku 2013 - 2015. Samozřejmě se dají najít i denní výsledky měření dle stanic ale opět je to závislé na poryvu větru v danou hodinu. Na úřadu ve Vratimově nám bylo paní úřednicí sděleno, že probíhá další měření ale výsledky budou 2019, nicméně, že kvalita ovzduší se oproti rokům zpět poměrně dost zlepšila. Údajně se po většinu roku, až na výjimky, hodnoty drží v hygienických normách. Velmi Vám děkuji za všechny názory a rada. ...........No čeká nás velké rozhodování :-S .
Odpovědět
@k3y5 Jsem z Ostravy a kvalita ovzduší se mění opravdu obvod od obvodu. Teď bydlím v Hošťálkovicích na hranici města s Hlučínem (až za vysílačem). Jsme na kopečku, Ostravu máme jako na dlani a kromě toho, že u nás skoro pořád fouká - dýchá se podstatně lépe než např ve Svinově (tam pracuju) nebo v centru. Vratimov je dost špatný, je prostě blízko všech těch znečišťovatelů a hlavně bacha na bydlení někde v dolíku, pak stačí aby lidi zatopily a dusíte se stejně. Pravdou ovšem je, že od doby kdy jsme se odstěhovali (bydleli jsme na hranici Hrabové a Dubiny) tak syn přestal být nemocný a mě se zlepšilo astma natolik, že nemusím žádné léky a to bydlím vedle pole. Mimochodem se kolem nás prodávají teď pozemky.
Odpovědět
@k3y5 http://www.ims-msk.cz/mapovy-server Bydlime ve Vratimove a je to tu hlavne v zime citit smogem. Koupili jsme si domu cisticky vzduchu. Tento rok budem stavet barak a pri vyberu pozemku jsme zohlednili lokalitu. Stehujem se do Brusperka, je tam lepsi vzduch dle statistik o 50% a i pocitove, dle nasich budoucich sousedu. Nekdo to neresi a je mu to fuk. Lidi tu zijou a nevsimaji si toho. Navic do Vratimova pred par lety prevezli sracky z lagun z ostravskych fifejd. Ty by ale mely byt 2018 odvezeny. Otazka je, jestli to nebude jen dalsi tunel.
Odpovědět
@jose10r Dobrý den, děkuji mockrát za informace. Nakonec jsme se rozhodli nekoupit a hledáme dále. V Brušperku? a neprodává se ještě někde kolem Vás? :-D ......bydlíme v sousední vesničce a hledáme i v okolních lokalitách. Brušperk je krásné místo, dostupností i vybaveností :-). Přeji příjemné bydlení a ať se stavba vydaří!
Odpovědět
Článek se načítá
@kkaccullka Děkuji Vám mockrát za info. Máme ve Vratimově rodinu a také trpí na astma a to i děti. Právě z toho všeho jsme měli obavy. Navíc já zatím pracuji v Radvanicích, tudíž bychom "to dýchali" i v práci i doma.
Odpovědět
@k3y5 Zkuste zavolat na http://www.pozemkybrusperk.cz/ 723 110 315, jestli se něco neuvolnilo. Mají tam pozemky zabrané už rok a půl, ale před měsícem nám volali, že se jeden uvolnil. V té době jsme už ale měli koupeno. Je to skvělé místo blízko školy, školky , zastávky a náměstí. Taky se zeptejte na úřadě, prý tam byly nějaké pozemky, které se vůbec neobjevily na netu. Ale to jsme zjistili až od našich budoucích sousedů, kteří jsou z Brušperka. Držím palce s hledáním, není to zrovna sranda (jak dokazuje moje přiložená tabulka pozemků :) ).
Odpovědět
@jose10r :-o ....děkujeme mockrát, na úřadě jsme se zkoušeli ptát ale v té době nic nebylo a právě nás odkázali spíše na internet. Tak uděláme tedy další kolečko :-) . Tak jak říkáte není to sranda. Hledáme už rok, když jsme měli už o některý zájem tak se vždy objevil nějaký problém :-/.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?