Lze stavět na 15m?

Ahoj všichni! Začínáme řešit bydlení. Jsme úplně, ale úplně na začátku. Máme ovšem možnost využít parcelu, která je podle ÚP stavební, poblíž už se staví, není malá, ale je hrozně úzká: 77 x 15.5m Jde na takovém pozemku vůbec postavit dům s dodržením všech odstupů a jiné legislativy? Všude čteme odstup 3.5m, ve výjimečných případech 2m. Co se klasifikuje jako výjimečné už nenajdu. Že to dispozičně nebude žádná nadhera je jasné. Něco jsme si nakreslili online a pokud by bylo aspoň 9m tak už s tím něco vymyslet lze. Co myslíte? Je to reálné? Děkuji!
Odpovědět
1
2
To je potřeba řešit na SU, jestli výjimku udělí. Postavit nudli dům je jinak co se týče dispozice zajímavé, dá se toho vymyslet spousta.
Odpovědět
No při troše šikovnosti. třeba zde: http://www.modrastrecha.cz/blog/vochi... dům mají úzký něco přes šest metrů a dispozičně i vzezřením je to hodně moc povedený dům. Pokud je ten pozemek vhodně orientován ke světovým stranám (příjezd ze severu, zahrada na jih a prostředí by stálo za to, tak bych se toho osobně nebál.
Odpovědět
Profilova fotka
já si tedy nemyslím, že 15,5m je až tak úzké. my stavíme domeček jen 8x9, kéž by šlo stavět aspoň tu nudli :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Reálné to je, nevím jestli to napíšu přesně, některý ze zdejších odborníků mě když tak poopraví, ale myslím si, že základ je aby protilehlá okna od sebe byla minimálně 7m. Typicky se tato vzdálenost dělí mezi sousední pozemky právě na vzdálenost 3.5m na každé straně. Zkrátit odstupovou vzdálenost na 2 metry od hranice pozemku jde v případě, že na dané straně nejsou okna a musíte mít souhlas souseda. Co se týče projektu, tak na 8.5m šířka se dá postavit krásný dům. Záleží ale na tom jak velký dům si představujete. Doporučoval bych se o tom pobavit s kvalitním architektem, který Vám bude schopen navrhnout řešení ideální pro Váš pozemek a vytěžit z něj maximum. Dají se ale sehnat i typové domy, které by na takový pozemek šly umístit. Můžete se podívat minimálně pro inspiraci. Například toto: http://www.drevene-domy.info/cs/typov... http://www.drevene-domy.info/cs/typov...
Odpovědět
Sestra má patrový dům 5,5x11 m a vypadá naprosto normálně :-) :-)
Odpovědět
@petrslajchrt Zdravím, to jste na tom líp jak my. Máme pozemek 11,5x69 ;-) stavět budeme toto: http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... dáme to na hranici pozemku. Měl jste napsat jak velký to chcete, třeba by vám někdo lépe poradil. Jinak na netu se dá vybrat: http://www.projektydomov.com/projekty... http://www.projektydomov.com/projekty... toto je super ;-) A další a další
Odpovědět
Profilova fotka
Máme pozemek 16x47 a už máme navrhnutý projekt, který je momentálne na schválení na úřadě a na šířku má dokonce 12,5 m. Máme klasický čtvercový bungalov(půdorys v albu) a myslím že budu ráda. že máme dleší zahradu, kolem baráku mít místo nepotřebuje máme z jedné strany od cesty 1,5 m a z druhé od sousedů 2,5 nechali jsme si to od nich podepsat protože jsme museli jinak dodržet 3,5 ale na jejich straně máme jen jedno okno a jeste k tomu jsou asi 10m od nás takže uplne v pohode podepsali souhlas se snížením hranice. :)
Odpovědět
Záleží, co je na okolních parcelách. Pokud nic, tak úplně v pohodě a klidně tam postavíte haciendu. :-D
Odpovědět
Děkujeme všem za vzpruhu, potřebovali jsme to slyšet! Chtěli bychom to uvnitř široké aspoň 9-10m. Na vedlejších parcelách zatím nestojí nic, bohužel to ale na ústupky z povinných odstupů moc nevypadá :( z jedné strany je stejná parcela, tedy by ji to počítám znehodnotilo. Určitě se pokusíme jednat. Na druhé straně je obří parcela ze které jsme se pokusili 2m koupit, ale komunikace vypada... Nelehká. Počítám bude potřeba co nejdříve na SÚ se poptat na tu výjimku.
Odpovědět
máme pozemek 12,5x21m a stavíme na něm dům 8x11,5m. Ano, nemáme moc prostoru kolem, ale naštěstí na sousedních pozemcích nejsou na nás nalepené okolní domy. Takže i když malý, tak super pozemek s výborným výhledem a přesto poblíž centra.
Odpovědět
Jasně, že to jde, 3,5 není žádná norma....jen teoretická, ideální hranice, protože musíte být 7m od sousedního baráku, pokud máte na tu stranu okna z obytných místností. Další hranice je 2m od hranice pozemku....takže záleží jestli už se kolem vás staví a jak. Takže pokud vás nějaký soused předběhne a bude stavět 2m od kraje-což může ( pokud proti tomu nebudete nic namítat)....tak vy budete muset stavět 5m od hranice. Pokud máte rohový pozemek, tak zase můžete něco ušetřit, také SÚ mpže mít různé požadavky a omezení.....zajděte na SÚ, zjistěte co a jak. Ještě doplním, že těch 7m se měří od okna k oknu (aspoň tak mán to vsvětlovali na SU), takže klidně šikmo....
Odpovědět
@radim83 stavíte patrový dům nebo bungalov?
Odpovědět
Článek se načítá
@musilacek máme braák s podkrovím, který je navíc ještě podsklepený (půdorys podsklepení, vč. dvou garáží cca. 96m2)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme pozemek šíři 16 m, odstup z každé strany máme 3,5 metru. Dům je 9x7,2 m a myslím, že stačí... v okolí mají i menší domy (užší pozemky - 15m).
Odpovědět
@bamak Vzdalenost 7m se meri jako konstantni vzalenost dvou protilehlych fasad....i kdyby okna nebyla ve fasadach proti sobe, tak porad odstup musi byt 7m mezi fasadama. Pokud vam na urade vysvetlovali, ze se to meri sikmo, tak je to spatne....a kazda vyssi instance vam to schodi jako neplatne. (Existuji vykladove obrazky prave k mereni odstupu, ktere maji urednici.....verejnost oficialne ne.)
Odpovědět
@petrslajchrt Parcela se vyuzit da, je velmi pravdepodobne, ze k vedlejsi parcele, ktera je stejna jako vase vas na vyjimku nepusti - tim by se uplne znehodnotila. K te velke by vas SU mohl pustit, ale zalezi jestli uz tam stoji dum a jak je daleko - kdyz je se sousedem spatna domluva. Dulezite pro rozhodnuti je - kolik mistnosti ma byt v dome (uzitna plocha) a jestli by vam pripadne vadilo jit do patra. Pokud byste pozadovali neco jako 6+kk a pouze prizemni dum, tak je to spatne (ale i to ma reseni a inteligentnim architektem). V opacnem pripade to neni problem. Zajdete si jeste na stavebni urad, jake jsou pro danou lokalitu regulativy - podlaznost, strecha, atd.
Odpovědět
@bamak žádný předběhnutí nejde, pokud jsou sousední parcely nezastavěné tak platí 3,5m od hranice, pokud na vedlejší parcele je už dům a ten je více jak 3,5m od hranice, tak pak se dá přiblížit až na 2m od hranice za podmínky vzdálenosti mezi domy 7m
Odpovědět
@iveta_89 a dále jsou vyjímky těch 4m mezi domy, ale to je po vzájemném odsouhlasení sousedů a potvrzení SU, pak platí že naproti nesmí být okna do obytných místností, ale to jde očůrat tak, že obytná místnost bude jako například šatna s oknem.
Odpovědět
@martii1 No vidíte, já jsem se na to extra ptala na SU, protože my jsme byli právě 3,5m a sousedi neměli hrubku v katastrální mapě, takže jsem si nemohla ověřit jejich vzdálenost....proto jsem se o to zajímala, aby mi projekt nesmetli ze stolu kvůli pár centimenrům....no a paní řekla, že je to v pohodě, protože se měří právě ty nejbližší okna :-)
Odpovědět
@iveta_89 Vážně? Já vycházela z tohoto paragrafu, ale nejsem odborník, takže pokud se něco změnilo, nebo novelizovalo, tak se omlouvám za dezinformace. § 25 odst. 2 vyhlášky: "Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností;
Odpovědět
@jakuda Zkrátit lze s udělením výjimky v podstatě na hranici pozemku. Mluvím z vlastní zkušenosti, my si teda dali 60 cm od hranice kvůli přístupu, ale pokud na té straně nejsou okna a povolí to sousedé a úřad, tak to jde i úplně na hranici (úřad teda doporučuje aspoň 60 cm třeba na žebřík nebo tak něco)
Odpovědět
Číslo předpisu je: předpis č. 501/2006 Sb. (vyhláška o obecných požadavcích na využívání území) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-501 a je to paragraf 25 (vzájemné odstupy staveb) , odstavec 6.
Odpovědět
@bamak Pokud je sousední (dosud nezastavěný) pozemek v územním plánu vymezený plochou pro bydlení, měli byste sousedovi umožnit také tu ideální (spravedlivou) vzdálenost. Pokud je vedle třeba zemědělská plocha, kde se stavba nepředpokládá, měli byste mít možnost dům umístit blíž k hranici s tím pozemkem. Ale ten výklad vám dají na stavebním úřadu.
Odpovědět
My máme pozemek široký 14 m, min. vzdálenost od hranice okolních pozemků je 2,5 metru a vzdálenost od sousedních domů musí být 7 metrů. Takže pokud tohle vše splňujete, tak není problém.
Odpovědět
@martii1 proč je 6+kk bez patra špatně? Kvůli dispozicím (protože to bude nudle) nebo protože se to nejspíše nebude líbit SU?
Odpovědět
Bude to dlouha nudle, dum bude spis pripominat hospodarske staveni. Ale i s tim si dobry arch dokaze poradit - rozcleneni hmot atd, ale tim naklady na dum stoupaji.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den, s manželkou již takřka 2 roky hledáme pozemek vhodný pro stavbu RD, zároveň cenově dostupný. Nyní se nám naskytla možnost koupě pozemku od obce, bohužel ale jak už to tak bývá, nezdají se nám být úplně ideální, nicméně i přes to bychom zřejmě nějaký pozemek koupili, abychom předešli dalším rokům pátrání po jiném. Chtěl bych prosím znát Vaše názory na to, který z pozemků by stál za to, abychom ho koupili. Na fotce jsem vyznačil pozemek, který se zdá být na stavbu nízkého domu takřka ideální. Uliční šířka u tohoto pozemku je ale pouze 18m u ostatních pozemků pak pouze 15m. Rovněž postavení pozemku vůči světovým stranám není úplně ideální :-( Prosím tedy o radu, který z těchto pozemků koupit. Rady sem a nebo na email bubak.jakub@seznam.cz velice děkuji.
Odpovědět
@konan a příjezd je z východu? Co je na sever od pozemku? Bude tam další výstavba? Na 18m klidně dům postavís. Šířka 11m je v pohodě. Asi bych zvažovala patrový ale i bungalov by šel. Jinak taky bych uvažovala o tom, který jste vybrali.... Ale jak píšu v úvodu dala bych si pozor co jednou vyroste za ním. Ještě bych zvážil svah? My jsme chtěli kvůli dětem rovinu.
Odpovědět
všechny pozemky jsou na rovině (pole), jedná se o kompletní výstavbu nových RD na nových ulicích na fotce jsou ulice vidět v podobě obráceného písmene T, tzn. že pravá část bude mít příjezdy ze západu a levá část pak od východu. Okrajové části pozemkou (horní a pravá část) jsou pole na kterých se v dohledné době určitě nic stavět nebude.
Odpovědět
Jsem autor původního dotazu a dovolím si odpovědět fotkou. Stavět určitě lze. Místa není málo ale kdyby bylo víc bylo by samozřejmě lépe 🤷‍♂️ Dům je prostorný dost, lidé se diví že se to všechno pěkně vešlo.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?