Máme odkoupit malý pozemek sousedící s naším?

Ahoj, mám dilema jak postupovat. Koupili jsme pozemek. V jednom rohu našeho pozemku ale je kousek pozemku velikosti 37 m2, který vlastní napůl dva subjekty. Protože teď vytyčujeme s geodetem hranice našeho pozemku (ať máme jasno v oplocení a nelezem někomu do zelí) a musel oslovit všechny sousedící majitele, obrátil se na nás jeden ze spolumajitelů toho kousku půdy s nabídkou odkupu té části pozemku. Ovšem nabídka je přemrštěná - proti tomu, za co jsme koupili celý pozemek je to tak dvojnásobek (cena na metr). A do toho se nám nechce. Pozemek je v katastru jako orná půda, v územním plánu je určený k zastavění. Stavbu teprve plánujeme. Jak moc nám tento soused může dělat problémy v budoucnu, když na nabídku nepřistoupíme, případně nabídneme podstatně míň za odkup (a on se kvůli tomu postaví na zadní)? Už jen na plot bychom měli mít souhlas všech dotčených sousedů (což je i on). Co v budoucnu ještě přijde? Tím, že jsme na začátku, nemám moc představu, kam až to může zajít. Díky za případné názory, zkušenosti, tipy..
Odpovědět
Pokud se už teď budete zabývat tím, co by mohlo být kdyby..... tak ani nepostavíte. Kvůli 37 m2 bych si hlavu nelámala. Na 37m2 nic nepostaví a nedokážu si představit jaké problémy by Vám měl působit. Pokud je jeho nabídka pro Vás nezajímavá, nevidím nic špatného na tom, slušně odmítnout, případně si stanovit za jakou cenu jste ochotni tento kousek pozemku odkoupit. Třeba se časem dohodnete. Je fakt, že hodně záleží i na přístupu stavebního úřadu v příslušné obci nebo městě, takže těžko teď předjímat co bude v budoucnu.
Odpovědět
Profilova fotka
já si naopak myslím, že ti lidé mhou dělat velké problémy. Na sousedské vztahy ale není recept. Obecně bych asi na tvém místě se na ty lididčky krásně usmívala a nechala si od nich napsat nabídku, hlavně, abys to měla písemně - jako podklad pro další jednání, např. zrovna se stavebním úřade. Třeba kdyby měli problém s tvým zamýšleným domem, abys mohla na stav. úřadě ukázat podklad, z čeho ty problémy pramení, a požadovat, aby na stanovisko sousedů nebyl brán zřetel. Jasně, záleží na přístupu stavebního úřadu, ale to záleží vždy. Mohla bys také zkusit, že teď na to nemáte, ale že si o tom můžete popovídat v budoucnosti
Odpovědět
@esmeralda2 Ahoj, díky. Písemnou nabídku právě máme. I když je podepsaná jen nějakým "noname" člověkem (= nemůžu ho najít ani mezi jednateli společnosti, které to patří, ani mezi zaměstnanci - ale nepředpokládám, že by všechny měli uvedné na webu). Tak nevím, jestli i taková nabídka by byla vůbec použitelná. Každopádně po podobných informacích se pídím - nikdy jsem předtím nevlastnila ani pozemek, ani jinou nemovitost, takže jsem ráda za takovéhle postřehy. @daisy14 I tobě díky za názor. Jen mám ve svém okolí několik známých, kteří na nepříjemné sousedy dojeli. A někteří dost drsně. Tak raději předjímám včas a chci být připravená. Alespoň za sebe udělat teď maximum, abych si později třeba nervala vlasy, že kdybych si tenkrát schovala ten papír, mohlo být jednání jednodušší. Jen příklad, třeba mi to bude k ničemu. Ale radši to řeším :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?